Κοπανιστό ζυμάρι πολλαπλών χρήσεων!

Είμαι τόσο ενθουσιασμένη με αυτό το δημιούργημά μου και επιτέλους ήρθε η ώρα να σας το παρουσιάσω! Μετά το κοπανιστό τσουρέκι μου, ήρθε η ώρα για το κοπανιστό ζυμάρι πολλαπλών χρήσεων!

Η συγκεκριμένη συνταγή όπως και το κοπανιστό τσουρέκι δημιουργήθηκε από την ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να φτιάχνουν συνταγές χωρίς κουζινομηχανή! Πως γίνεται όμως αυτό όταν συγκεκριμένες συνταγές όπως το τσουρέκι ή κάποιες άλλες, θέλουν καλό ζύμωμα για να πετύχουν; Εδώ έρχομαι εγώ, για να σας διευκολύνω! Παρεμπιπτόντως, αν σας τρώει η περιέργεια να μάθετε ποια ήταν αφορμή για τα κοπανιστά ζυμάρια μου (γενικά), πατήστε εδώ!

Τι μπορείτε να κάνετε με αυτό το ζυμάρι

Το κοπανιστό ζυμάρι πολλαπλών χρήσεων κάνει αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του. Κοπανάμε το ζυμάρι και με αυτό το ζυμάρι φτιάχνουμε πολλαπλές παρασκευές! Και το πιο ωραίο; με υλικά που οι περισσότεροι έχουμε σπίτι! παρασκευές γλυκές και αλμυρές.

Διευκρινήσεις για τη συνταγή

Αυτό που θέλω να διευκρινίσω σχετικά με τη συνταγή είναι οι πρωτεΐνες στο αλεύρι. Ιδανικά, θέλουμε να είναι 14g. Αυτό υπάρχει γραμμένο στη συσκευασία πάνω (διατροφική αξία).

Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι με πρωτεΐνες πιο κάτω από 13g θα κολλάει πιο πολύ η ζύμη και θα φαίνεται λίγο πιο ρευστή. Επιπλέον, θα έχει διαφορά στις παρασκευές. Γι’ αυτό, ιδανικά, βάζουμε 13g-14g.

Δεν έχεις αλεύρι δυνατό, που χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη συνταγή; Σου έχω λύση! Πάτα εδώ!

 

Το κοπανιστό ζυμάρι δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μιας κουζίνας άνευ κουζινομηχανής! Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουζινομηχανή, αν και από την εμπειρία μου θεωρώ ότι το κοπάνημα δίνει φοβερό αποτέλεσμα. Με την κουζινομηχανή, ξεκινάμε ζύμωμα για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα. Κατόπιν, ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και ζυμώνουμε, για 10-15 λεπτά, για να δημιουργήσουμε δίκτυο γλουτένης.

 

Υλικά:
    • 500 γρ. αλεύρι δυνατό (αλεύρι για τσουρέκι με 13-14g πρωτεΐνες)
  • 320 γρ. νερό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 5 γρ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν σχηματιστεί μία ζύμη, τη βγάζουμε από το μπολ και τη βάζουμε σε μία λαδωμένη επιφάνεια.

κοπανιστό ζυμάρι

Αρχίζουμε να κοπανάμε τη ζύμη στον πάγκο. Στην αρχή θα κολλάει αλλά δεν πτοούμαστε. Κρατώντας την μία άκρη της ζύμης κοπανάμε. Κάνοντας δηλαδή τραβήγματα στον αέρα. Το βίντεο θα σας βοηθήσει παρακάτω.

κοπανιστό ζυμάρι

Όσο θα κοπανάμε τόσο πιο ελαστικό και ωραίο θα γίνεται το ζυμάρι μας! Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος! Ένα ελαστικό ζυμάρι με υπέροχη υφή. Ένα σημάδι, για να καταλάβουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη, είναι τα υπολείμματα στον πάγκο. Όταν δεν θα υπάρχουν υπολείμματα  είναι έτοιμη. Σε αυτό το σημείο σταματάμε το κοπανημα, για να μην χαλάσουμε το δίκτυο γλουτένης.

Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και μετά είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε σε μία αλμυρή ή γλυκιά παρασκευή!

Μπορείτε να δείτε τις παρασκευές με το κοπανιστό ζυμάρι, πατώντας στο λινκ της κάθε συνταγής, παρακάτω.

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

BREAD STICKS (κριτσίνια με μαγιά)

VEGAN CINNAMON ROLLS

ΠΙΤΣΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ

 

Κοπανιστό ζυμάρι πολλαπλών χρήσεων - πίτσα | evicita.gr

 

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

9 Σχόλια

evicita2 μήνες ago

Καλησπέρα ☺️
Στις βαριές ζύμες τύπου μπριος, τσουρεκι κλπ καλό είναι να υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες γιατί κρατάει το βάρος της ζύμης και οι αρτοπαρασκευές μας γίνονται αφρατες. Όχι ότι δεν θα γίνει με αυτό το αλεύρι που βρίσκετε στο σούπερ, απλά δεν θα είναι ο ορισμός του αφρατου που θα κρατήσει.Ωστόσο, αν δεν βρίσκετε αλεύρι με 13-14 g πρωτεΐνες που αναφέρω μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή που έχω για το τσουρεκι με αλεύρι γ.ο.χ. και να δείτε εκεί πως δυναμώνω το αλεύρι μου.

Φάνης2 μήνες ago

Καλησπέρα σας. Σε όλες τις συνταγές τσουρέκια και ζύμες αναφέρετε για αλεύρι σκληρό με 14 % πρωτεινη. Έως τώρα δεν το πρόσεχα. Αλλά πηγαίνοντας στο super αν και έψαξα όλες τις εταιρείες καμμιά δεν βρήκα με πάνω από 12 σε λευκό αλεύρι!!! Ακόμη και αυτό το Robin hund 12 είχε. Ποιο ακριβώς παίρνετε εσείς και από ποιο κατάστημα ?
Βέβαια είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν κοιτά το ποσοστό των πρωτεϊνών. Βλέπουν αλεύρι για τσουρέκι και το παίρνουν.

evicita6 μήνες ago

Xaxaxa σ’ευχαριστώ πολύ ☺️☺️ τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές!

Αγγελακι6 μήνες ago

χθες σε ανακάλυψα και σημερα δοκιμασα ήδη μπριος σοκολάτας και ελιοψωμα! πήρα τρια ” μαμά είσαι σούπερ μ αυτά που εφτιαξες”! αν συνεχίσουμε έτσι; ….θα σε ανακυρηξω γκουρού μου!

Μαίρη10 μήνες ago

Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

evicita1 έτος ago

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Σχετικά με το αλεύρι, εγω προσωπικά, το βρίσκω σε αρκετά σούπερ μάρκετ αλλά έχω και εύκολη πρόσβαση. Αν δεν βρείτε με 14γρ. πρωτεΐνη μπορείτε να βάλετε 13γρ. απλά ισως γίνει ελάχιστα πιο υδαρές το ζυμάρι.

Έλλη1 έτος ago

Συγχαρητήρια για το ωραίο site και τις συνταγές σας!
Ήθελα να σας ρωτήσω από που προμηθεύεστε αλεύρι με 14g πρωτεΐνη, υπάρχει στο σούπερ μάρκετ; Θέλω πολύ να δοκιμάσω τη συνταγή με το κοπανιστό ζυμάρι για να φτιάξω κριτσίνια αλλά τα αλεύρια που χρησιμοποιώ έχουν όλα λιγότερες πρωτεΐνες.

evicita2 έτη ago

Χαίρομαι που το ευχαριστηθηκατε!!☺️

Μυρτώ2 έτη ago

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιδέα! Έχουμε φτιάξει με τα παιδιά μου πίτσα με αυτό το ζυμάρι. Πόσο χάρηκαν που το έκαναν μόνα τους!!!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!