Το κοπανιστό τσουρέκι της evicita!
κοπανιστό τσουρέκι
Αν σου κίνησε την περιέργεια ο όρος «κοπανιστό» ή απλά ανήκεις στην κατηγορία των φοιτητών που δεν έχουν ούτε ζυγαριά, ουτε κουζινομηχανή, ούτε καν ένα φλυτζάνι για καφέ (λέμε τωρα!) να ευλογείς την καλή σου τύχη , γιατί δεν θα πιστεύεις στους γευστικούς σου κάλυκες, όταν θα δοκιμάζεις το κοπανιστό τσουρεκάκι μου… Μα πως χωρίς ηλεκτρονικό εξοπλισμό έβγαλες αυτό το αποτέλεσμα!!!! Χιχι σχολικά
κοπανιστό τσουρέκι σχολικό σνακ
ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
Θέλεις να φτιάξει και εσύ ένα τσουρέκι και να εντυπωσιάσεις το κοινό σου, μέρες που έρχονται… σε καταλαβαίνω και σου έχω την λύση… Γι’ αυτό σου έχω σχεδιάσει-φτιάξει-τελειοποιήσει την τέλεια συνταγή για τσουρέκι λαχταριστό και αφράτο, τσουρέκι στο πι και φι …της τεμπέλας, του εργένη… χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα, χωρίς ζυγαριά, χωρίς κουζινομηχανή, χωρίς κόπο….ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ!!!
ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ , ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ και ΌΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΟΥ αλλά πλέον και στο site μου…κοπανιστό τσουρέκι!
κοπανιστό τσουρέκι

Αν εισαι τσουρεκολατρης ρίξε μια ματιά και στις παρακατω συνταγές.
Τσουρέκια αφράτα, ζουμερά με ινες. Διατηρούνται αφράτα για μέρες!
Νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο!
Πως βγήκε η συνταγή!
Αξίζει να σημειωθεί η ιστορία για την έμπνευση της συνταγής! Πριν από ένα χρόνο ο αδερφούλης μου θέλησε να φτιάξει πασχαλινά τσουρέκια μιας και είχαν την τιμητική τους! Μπήκε λοιπόν στο σάιτ μου (δεν μπορώ να πω…με τιμάει πολλές φορές φτιάχνοντας διάφορα) και βρήκε την περιβόητη σούπερ φανταστική και πετυχημένη συνταγή που έχω για τσουρέκια που μένουν αφράτα για μέρες! Αφού τη μελέτησε, αγόρασε τα υλικά και ξεκίνησε να τα φτιάχνει. Κάπου στην πορεία όμως το έχασε και με πήρε τηλ για διευκρινήσεις!
Η συζήτηση που ακολουθεί για γέλια:
-Φτιάχνω τα τσουρέκια σου!
-Ωραία, του λέω!
-Γίνονται χωρίς κουζινομηχανή; Με ρωτάει!
-Αν θες να κάνεις μπράτσα ναι γίνονται, του λέω!
-Ωραία, γιατί τότε δεν πήζει το μείγμα;;;!!
Στην πραγματικότητα αυτό που μου έδειχνε ήταν ένας χυλός! Με τα πολλά του λέω να βάλει λίγο αλεύρι και να συνέχισει το χτύπημα! Μην τα πολυλογώ το χτύπημα διήρκεσε 50 λεπτά αλλα το ωραίο ήταν πως μου ξεφούρνισε στην πορεία πως τα υλικά τα έβαλε με το μάτι γιατί δεν είχε ζυγαριά και όσον αφορά τα αυγά αντί για δυο έβαλε ένα, γιατί ξέχασε να πάρει!
-Μάλλον έκανες άλλη συνταγή, του λέω και πέθανα να γελάω! Η συνέχεια στη φώτο που ακολουθεί!

Βλέποντας λοιπόν τα «αριστουργήματα» του, μου μπήκε το σποράκι και το αποφάσισα, θα φτιάξω μια συνταγή για τσουρέκια χωρίς άλλη προυπόθεση πέρα από την σωστή εκτέλεση….. δεν είναι κρίμα για αυτούς που δεν έχουν εξοπλισμό να μη μπορούν να κάνουν τέλεια τσουρέκια! Ακολουθείστε κατά βήμα την συνταγή διότι το ότι δεν έχουμε εξοπλισμό, σημαίνει πως πρέπει να είμαστε λίγο πιο τυπικοί στις λεπτομέρειες για τέλειο αποτέλεσμα. Και κάπως έτσι εγένετο το κοπανιστό τσουρέκι!
επισημάνσεις για τα υλικά
ΓΙΑΟΥΡΤΙ | Το γιαούρτι είναι ένα βασικό συστατικό στη συνταγή μας. Παίζει ρόλο και η υφή του γιαουρτιού αλλά και το μέγεθος από το κεσεδάκι! Οι μετρήσεις γίνονται με το κεσεδάκι γιαουρτιού! Αυστηρά θα πρέπει να είναι 200 γρ.! Ούτε 220 ούτε 240! Μην προτιμήσετε γιαούρτι με πέτσα! Συνήθως αυτά είναι λίγο πιο νερουλά από τα άλλα χωρίς πέτσα!Το στραγγιστό είναι το καλύτερο, όχι όμως το διπλοστραγγιστό (γενικά να μην είναι από τα στραγγιστά γιαούρτια που είναι υπερβολικά πηχτά). Ιδανικά προτιμήστε αυτά που είναι συνήθως σε συσκευασία των 3 τεμαχίων! |
ΑΛΕΥΡΙ | Το αλεύρι θα πρέπει να είναι για τσουρέκια (λογικό)! Αλλά αυτό που θα προσέξετε είναι το εξής: πίσω στην ετικέτα με τους υδατάνθρακες,τα λιπαρά κλπ θα πρέπει να γράφει πρωτεΐνη 13 μέχρι 14! γρ. Ιδανικά 14 γρ.! Δεν έχεις αλεύρι δυνατό, που χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη συνταγή; Σου έχω λύση! Πάτα εδώ! |
ΓΑΛΑ | Το γάλα που θα βάλετε στη συνταγή είναι το φρέσκο, παρόλα αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εβαπορέ απλά αντι για ένα κεσεδάκι φρέσκο γάλα θα βάλετε μισό εβαπορέ μισό νερό. |
ΒΟΥΤΥΡΟ | Αν μετρήσετε το βούτυρο με το κεσεδάκι είναι περίπου το μισό κεσεδάκι. Ωστόσο υπάρχει ένδειξή με γραμμάρια σε πολλές συσκευασίες από βούτυρα. Τα γραμμάρια που θα χρειαστείτε είναι 100! Εναλλακτικά αν πάρετε το βούτυρο των 250 γρ.(την πλάκα) μπορείτε να τη χωρίσετε στη μέση(125 γρ) και μισό δάχτυλο πιο κάτω είναι τα 100 γρ. |
ΑΥΓΑ | Τα αυγά θα προσέξετε να είναι τα μεγάλα! Πάνω από 63 γρ. |
ΖΑΧΑΡΗ | Αν θέλετε το τσουρέκι λίγο πιο άγλυκο( γιατί ίσως από πάνω απλώνετε μερέντες-πραλίνες κλπ) μπορείτε να βάλετε ένα κεσεδάκι ζάχαρη γεμάτο full και να παραλείψετε τις 4 κουταλιές. |
ΜΑΧΛΕΠΙ–ΚΑΚΟΥΛΕ | Τα μπαχαρικά είναι καθαρά δική σας προτίμηση! Μπορείτε να προσθέσετε οτι αγαπάτε. Ίσως Μαστίχα χίου (μην το παρακάνετε και πικρίσει το τσουρέκι) ή ξύσμα πορτοκαλιού ή οτι άλλο εξτρα θέλετε. |
ΜΕΛΙ | Το μέλι το μετράμε όταν είναι ρευστό. Αν είναι άθερμο βάζουμε μία κοφτή κουταλιά της σούπας ή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού) |
Επισημάνσεις στην εκτέλεση
- Όταν ζεστάνουμε τα υλικά προσέχουμε να μην ξεφύγει η θερμοκρασία και κάψει τη μαγιά! Γι αυτό θέλει χαμηλή φωτιά! Αν το μέγιστο φτάνει στο 9 τότε το βάζουμε στο 4.
- Όταν προθερμάνουμε το φούρνο τοποθετούμε μέσα ένα μπολάκι με βραστό νερό σε σημείο που δεν βρίσκεται τσουρέκι απο πάνω γιατί δεν θα ψηθεί σε εκείνο το σημείο!
Γενικά οι ζύμες για τσουρέκι θεωρούνται δύσκολες… Η μία λοιπόν συνταγή μου για τσουρέκι υποστηρίζεται άψογα από τα μέσα που χρησιμοποιείτε κατα τη διάρκεια, μίξερ και ζυγαριά κυρίως, και φτιάχνει ένα αφράτο γεμάτο ίνες τσουρέκι τέλειο για μέρες, ενώ το νέο κοπανιστό τσουρέκι μου δεν απαιτεί κανέναν απολύτως εξοπλισμό αλλά και δεν απογοητεύει σαν αποτέλεσμα….είναι γευστικότατο και “ζουμερό” και δεν θα καταλάβει κανείς πως δεν ζυμώσατε αλλά κοπανίσατε! Συνιστώ και τα δύο, εσεις απλά επιλέξτε αναλόγως..

ΥΛΙΚΑ: για 2 μεγάλα τσουρέκια ή 3 μεσαία
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ. στραγγισμένο από τυχόν νερά (ούτε 220 ούτε 240)
- 1 κεσεδάκι φρέσκο γάλα
- 1 κεσεδάκι ζάχαρη +4 κ.σ.
- 1/2 κεσεδάκι βούτυρο (αν έχετε βουτυρο που η συσκευασία έχει ένδειξη με γραμμάρια τότε είναι 100 γρ. αυτά που χρειαζόμαστε)
- 1 κ.σ. μέλι ρευστό (αν είναι άθερμο βάζουμε μία κοφτή κ.σ. ή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)
- 2 αυγά μεγάλα + 1 αυγό για άλειμμα
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. κακουλέ
- ξύσμα πορτοκαλιού(προαιρετικό)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (9 γρ.+9 γρ.)
- 6 κεσεδάκια αλεύρι για τσουρέκι με πρωτεΐνη 13 εως 14 γρ.
- σπορέλαιο για το κοπάνισμα!
- αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα μεγαλούτσικη βάζουμε 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.), 1 κεσεδάκι γάλα φρέσκο, 1 κεσεδάκι γεμάτο ζάχαρη + 4 κουταλιές της σούπας, 1 κ.σ. μέλι ρευστό, 1/2 κεσεδάκι βούτυρο(100 γρ.) ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. μαχλέπι, 1 κ.γ. κακουλέ και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι αν το επιλέξουμε.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα αν το μάτι μας φτάνει μέχρι το 9, το βάζουμε στο 4. Αυτό το κάνουμε για να μην καεί το μείγμα και τη μαγιά που θα βάλουμε μετέπειτα. Ανακατεύουμε κάθε τόσο. Στο μεταξύ σπάμε τα αυγά στο κεσεδάκι με το γιαούρτι.
Όταν μείνουν λίγα, μικρά κομματάκια από το βούτυρο, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο.Προσθέτουμε τα 2 φακελάκια μαγιά και κατόπιν τα αυγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Γι’αυτό φροντίζουμε να σπάσουμε τα αυγά και τα δύο στο κεσεδάκι πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα.

Τέλος, προσθέτουμε ένα-ένα τα 6 κεσεδάκια αλεύρι και ανακατεύουμε. Αρχικά με τον αυγοδάρτη και από το τέταρτο κεσεδάκι με ένα κουτάλι. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζυμωμα. Το κάνουμε μόνο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Πως κοπανάμε τη ζύμη
Λαδώνουμε-απλώνουμε με σπορέλαιο τον πάγκο μας και τα χέρια μας. Ρίχνουμε τη ζύμη μας επάνω στη λαδωμένη επιφάνεια και αφού την λαδώσουμε με το υπάρχον λαδι στα χέρια μας γύρω γύρω αρχίζουμε να την κοπανάμε! Κοπανάμε 50 φορές (με δύναμη- μη το φοβηθείτε) και κάθε 10 περίπου χτυπήματα λαδώνουμε χέρια και επιφάνεια ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!Όσο το κοπανάμε τόσο πιο ωραία και ελαστική θα γίνεται η ζύμη μας! Κοπανίστε και ξεδώστε!

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστούτσικο μέρος να φουσκώσει, περίπου 2 ώρες.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες ανάλογα τα γούστα μας! Εγώ κάνω αυτήν με τα δύο κορδόνια!Μου αρέσει και είναι απλή! Μπορείς να δεις παρακάτω στο βίντεο πως γίνεται.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο.Ένα καλό κόλπο είναι το εξής: ανοίγουμε τα μάτια της κουζίνας για 3-4 δευτερόλεπτα και αφού ζεσταθούν τα κλείνουμε. Έπειτα τοποθετούμε το ταψί επάνω! Αλείφουμε με το ασπράδι ή ολόκληρο το αυγό αν τα θέλετε πιο σκούρα (προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα). Τέλος,προσθέτουμε το αμυγδαλάκι απο πάνω ή σουσάμι εναλλακτικά.

Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου. Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμους στις αντιστάσεις για 30 -35 λεπτά αν κάνετε 3 τσουρέκια και 35-40 αν κάνετε 2 τσουρέκια!

Τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν! Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη!
Κοπανίστε και ξεδώστε! Πόσταρε και εσύ το δικό σου μοναδικό κοπάνημα ζύμης, στα stories σου και μοιράσου το μαζί μας κάνοντας mention @evicita.gr
9 comments for “Το κοπανιστό τσουρέκι της evicita!”