Τσουρέκια αφράτα-ζουμερά-με ίνες!

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ!!!Ενα τεράστιο κεφάλαιο! Σήμερα όμως θα το κλείσουμε οριστικά! Διάβασα τόσο πολύ για τα τσουρέκια,τις ζύμες κλπ που ο άντρας μου, μου είπε αυθόρμητα “τόσο διάβασμα ούτε στις πανελλαδικές δεν έριξες(από τότε γνωριζόμαστε)!Μάλλον θα βγουν τέλεια αυτά τα τσουρέκια!!! Και ναι!!! Βγήκαν όντως ΤΕΛΕΙΑ!!! Μετα από πολύ μελέτη,πρακτική(σε μεγάλο ζαχαροπλαστείο) και δοκιμές είμαι εδώ για να σας φανερωθώ! Να σας μυήσω στον υπέροχο κόσμο του … πετυχημένου τσουρεκιού!!!! Ένα θα σας πω λοιπόν! Φέτος θα κάνετε τααααα τσουρέκια!

Όποτε με άκουγε η μητέρα μου να μιλάω για τσουρέκια (ακόμα και με κάποιον άλλον)πάντα πεταγόταν τα τσουρέκια της Zanae να κάνεις! Χρόνια ολόκληρα το ακούω!!! Ξεκίνησα λοιπόν να ψάχνω για τη συνταγή ξέρετε εκείνο το μαγικό χαρτάκι από τη μαγιά της συγκεκριμένης εταιρίας!Αυτό που έκανα ήταν να πάρω τα υλικά! Η αλήθεια είναι πως έκανα όμως αρκετές αλλαγές και βασικές προσαρμογές για τη βελτίωση της υφής αλλά η αρχική συνταγή είναι από εκεί! Όσον αφορά την εκτέλεση το είχα ψάξει πολύ το θέμα και με τα πειραματάκια που έκανα κατέληξα σε ένα συγκεκριμένο τρόπο! Άλλωστε η μαεστρία του τσουρεκιού φαίνεται όχι την ίδια μέρα, αλλά όπως θα συμφωνήσετε κι εσείς αφού τα φτιάξετε…. τις επόμενες μέρες….

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Ξεκινώντας θα ήθελα να πω οτι είναι πολύ σημαντικό τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου! Τώρα αν στο σπίτι σας έχει πχ 10 βαθμούς(για λόγους οικονομίας) αλλάζει το θέμα! Θέλουμε να είναι ζεστούτσικα, οπότε … προσαρμόστε εστω για εκείνη την ημέρα! Μία θεία μου έκανε κάτι πολύ έξυπνο !Τα έβαζε σε μία κατσαρόλα και αφού άναβε το μάτι της κουζίνας για λίγο σε χαμηλή φωτιά δούλευε εκεί πάνω ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία! Εγώ επειδή έκανα τη συνταγή στο μίξερ(το οποίο χάρη σε εσάς κέρδισα) τα άφησα από νωρίς έξω για να πάρουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Για την ακρίβεια σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι τα αυγά και το γάλα! Το βούτυρο ούτως ή άλλως το λιώνουμε. Η μαγιά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι εκτός ψυγείου.

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Το βασικότερο κομμάτι σε ένα τσουρέκι είναι το προζύμι! Και για να λέμε του στραβού το δίκιο όταν γίνεται με φυσικό προζύμι,αυτό δηλαδή που γίνεται με την καλλιέργεια του μύκητα,τότε το αποτέλεσμα είναι φανταστικο ακόμα και μετά από πολύύύ καιρό(δοκιμασμένο)! Μπορεί να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει!Καποια στιγμή θα αναρτήσω και μία τέτοια συνταγή! Παρ’όλα αυτά και με το κλασσικό προζύμι γίνονται τέλεια ,πολύ αφράτα και με ίνες!Αρκεί να γίνει όπως θα σας περιγράψω παρακάτω! Αφού φτιάξουμε το προζύμι με τη μαγιά το βάζουμε σε ένα μέρος με θερμοκρασία 36 με 40 βαθμούς. Μετά τους 40 βαθμούς περιορίζεται η μεταβολική δραστηριότητα του μύκητα και στους 60 βαθμούς το χάσαμε το παιχνίδι! Εγώ κάνω το κλασσικό με το φούρνο!Τον ανάβω για λίγο στους 40 βαθμούς και αφήνω για λίγο ανοιχτή την πόρτα του πριν βάλω το προζύμι. Αν δείτε ότι δεν έχει φουσκώσει ή δεν έχει βγάλει φουσκάλες καλύτερα να κάνετε άλλο διότι η μαγιά προφανώς δεν ήταν καλή!

σχολικά σνακ

ΖΥΜΑΡΙ-ΣΩΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Η μαγιά δραστηριοποιείται στους 26-36 βαθμούς. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει το ζυμάρι.Το ζυμάρι συνήθως είναι πιο ζεστό από το περιβάλλον του. Αν στο χώρο έχουμε 20-22 βαθμούς, το ζυμάρι εύκολα φτάνει τους 26.Απλά θα περιμένετε παραπάνω ώρα! Αρκεί λοιπόν να σκεπάσουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη για να μην στεγνώνει, δεν χρειάζεται ούτε επιπλέον σκεπάσματα, ούτε υψηλότερη θερμοκρασία. Μπορείτε βέβαια να κάνετε και το κολπάκι με το φούρνο ανάβοντας μόνο τη λάμπα.Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη του τσουρεκιού, της δίνουμε τη μορφή της μπάλας. Χαράζουμε ένα σταυρό και όταν ο σταυρός εξαφανιστεί τότε η ζύμη μας έχει φουσκώσει σωστά.

Στο δεύτερο φούσκωμα που θα έχουμε δώσει το σχήμα που θέλουμε(πλεξούδα κλπ) τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν με προσοχή! Τι εννοώ;; Αν τα αφήσουμε να φουσκώσουν παραπάνω από όσο πρέπει θα γίνουν σαν αφρός-ψωμί!!Ξέρω είναι πολύ ωραίο να τα βλέπεις να γίνονται μπαμπάτσικα αλλά αν το παρακάνεις θα πληρώσεις και το τίμημα! Την απορία λοιπόν μου την έλυσε φίλος ζαχαροπλάστης (όταν δουλεύαμε μαζί) ο οποίος μου είχε πει ότι είναι έτοιμα όταν διπλασιαστούν(με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό γίνεται και λίγο όταν τα ψήνεις στο φούρνο)! Οπότε υπολογίστε λίγο πριν διπλασιαστούν βάλτε τα για ψήσιμο!

ΑΛΕΥΡΙ-ΖΥΜΩΜΑ

Τα τσουρέκια επειδή έχουν αρκετό βούτυρο αργούν να φουσκώσουν λόγω βάρους! Για αυτό θα πρέπει να έχετε ένα πολύ καλό αλεύρι δυνατό κατάλληλο για αυτή τη δουλειά!Το ιδανικό είναι αυτό με 14% πρωτεΐνη! Η δοσολογία που σας δίνω είναι η σωστή! Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε παραπάνω απο 10-20 γρ.(κάθε αλεύρι διαφέρει) γιατί θα γίνει ψωμί και όχι τσουρέκι!Στην αρχή θα κολλάει αλλά καθώς θα ζυμώνει το μίξερ θα πάρει τη μορφή που θέλουμε.Θέλει το χρόνο του…

Δεν έχεις αλεύρι δυνατό;;; Κανένα πρόβλημα! Σου έχω φανταστικό τσουρεκι με αλεύρι για όλες τις χρήσειςτσουρεκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις! Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου!

Το τσουρέκι θέλει πολύ καλό ζύμωμα! Η θεία μου πλάθει τα τσουρέκια με τον ίδιο τρόπο που χαϊδεύουν τα μωρά!Και να σας πω κάτι…..εν μέρει καλά κάνει! Διότι τα ζυμώνει στο χέρι! Τώρα θα μου πείτε “καλά πιο πάνω γράφεις θέλει καλό ζύμωμα! Πρακτικά,όταν φτιάχνουμε τσουρέκι στο χέρι θέλει πολύ καλό ζύμωμα μέχρι να μπει το βούτυρο!Προσθέτοντάς το στο τέλος απλά χαϊδεύουμε για να μην σφίξει! Σε αντίθεση με το χέρι,στο μίξερ όλα αυτά είναι παρελθόν! Βάζουμε το βούτυρο εξαρχής και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα! Έτσι, κάναμε στην παραγωγή τσουρεκιού και πιστέψτε με πιάνει!

update: Αν έχει περάσει το τέταρτο του ζυμώματος δεν προσθέτουμε στο τέλος το έξτρα αλεύρι.

ΖΑΧΑΡΗ-ΜΕΛΙ

Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε το μέλι στη συνταγή. Ο λόγος είναι πολύ απλός αλλά ουσιαστικός! Δίνει υγρασία στο τσουρέκι μας με αποτέλεσμα να μην στεγνώνει για αρκετές μέρες! Μπορείτε να κάνετε τη συνταγή μόνο με μέλι, απλά θα βάλετε λιγότερη ποσότητα. Αντί για 200γρ. ζάχαρη+80 μέλι θα βάλετε συνολικά 240-260 γρ. μέλι.

ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ

Το νερό που βάζουμε στη μαγιά προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καταστραφούν οι μύκητες. Ένα καλό κόλπο είναι το εξής. Βάζουμε το δάχτυλό μας στο νερό και αν αντέχει για 10 δευτερόλεπτα τότε είναι καλή η θερμοκρασία!Προσέχουμε όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο ,δηλαδή να είναι κρύο!!

ΨΗΣΙΜΟ

Στο ψήσιμο του τσουρεκιού την πατάνε πολλοί! Οι περισσότεροι το αφήνουν παραπάνω επειδή νομίζουν ότι δεν ψήθηκε με αποτέλεσμα μετα απο μια μέρα να γίνεται τούβλο! Έκανα άπειρες φορές τη συνταγή και πάντα ο χρόνος ήταν ίδιος! 33 λεπτά!! Οι φούρνοι ξέρω ότι διαφέρουν ….άλλοι είναι πιο δυνατοί άλλοι όχι. Για αυτό δείτε το στο περίπου! Πάντως μην το παρακάνετε!Σαφώς και τα μικρότερα τσουρεκάκια θέλουν και λιγότερο χρόνο.

Αν εισαι τσουρεκολατρης ρίξε μια ματιά και στις παρακάτω συνταγές.

Κοπανιστό τσουρέκι γι’αυτους που δεν έχουν ούτε μίξερ ούτε Ζυγαριά. Τέλειο!

Νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο!

Νομίζω τα είπα όλα ….ας ξεκινήσουμε!!!!

ΥΛΙΚΑ: για 3 μεγάλα τσουρέκια
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 70 γρ.φρέσκια μαγιά
  • 830 γρ. αλεύρι δυνατό ή κατάλληλο για τσουρέκι ( χωρισμένο σε 170 γρ.+ 660 γρ)
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 200 γρ.φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου(ή αν είναι κρύο από το ψυγείο θα το ζεστάνετε ελάχιστα στο μπρίκι!)
  • 2 μεγαλούτσικα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(περίπου 100-110 γρ. συνολικά) + 1 ασπράδι για άλειμμα(μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο το αυγό απλά θα βγουν πιο σκούρα)
  • 200 γρ. ζάχαρη + 1κ.γ. για τη μαγιά
  • 80 γρ. μέλι
  • μαχλέπι,κακουλέ( εγώ έβαλα ένα κ.γ. κοφτό από το καθένα αλλά είναι στην κρίση σας!)
  • Αμύγδαλα ψιλοκομμένα για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό ,μία κ.γ. από τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά.Προσθέτουμε 170 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε.

τσουρέκι

Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει!

τσουρέκι

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο (αρκεί να λιώσουμε το μισό και με τη θερμότητά του θα λιώσει και το υπόλοιπο διότι δεν πρέπει να είναι καυτό).

τσουρέκι

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο,το γάλα,τα αυγά,τη ζάχαρη,το μέλι,τα μπαχαρικά και το προζύμι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (660 γρ)!

_DSC0489

Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και αφήνουμε την μηχανή να κάνει τη δουλειά της (ζύμωμα)! Μετά από ένα τέταρτο ελέγχουμε αν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα! Αν συμβαίνει αυτό είναι έτοιμη…αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα τη μηχανή. Στη φωτογραφία παρακάτω το ζυμάρι μας είναι έτοιμο και δεν έχει καθόλου ίχνη στα τοιχώματα! Προσοχή! Δεν το βγάζουμε αν δεν ξεκολλάει γιατί θα μας απλώσει πολύ στο ψήσιμο!

τσουρέκι

Ρίχνουμε λίγο λαδάκι (σπορέλαιο) στα χέρια μας και έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει στα χέρια μας! Της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ(ή λεκάνη) και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.

τσουρέκια

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός (κολπάκι του Παρλιάρου!!).

τσουρέκια

ΠΛΕΞΙΜΟ

Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες ανάλογα τα γούστα μας! Εγώ κάνω αυτήν με τα δύο κορδόνια!Μου αρέσει και είναι απλή! Δείτε το βίντεο παρακάτω για βοήθεια! Η συνολική ζύμη έχει βάρος περίπου 1600 γρ. οπότε έφτιαξα 6 κορδόνια από 270 γρ. περίπου. Για κάθε τσουρέκι χρησιμοποίησα 2 κορδόνια. Μην ξεχνάτε να βάζετε λίγο λαδάκι στα χέρια σας αν τυχόν σας κολλάει στο πλάσιμο!

τσουρέκια

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο.Ένα καλό κόλπο είναι το εξής: ανοίγουμε τα μάτια της κουζίνας για λίγο και αφού ζεσταθούν τα κλείνουμε. Έπειτα τοποθετούμε το ταψί επάνω!Αλείφουμε με το ασπράδι(προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα). Καλό είναι να τα αλείψετε σε δύο δόσεις γιατί καθώς θα φουσκώνουν θα έχουν κενά.Τέλος,προσθέτουμε το αμυγδαλάκι. Επειδή δεν είχα φιλέ αμύγδαλο ψιλόκοψα στο μηχάνημα από τα μεγάλα που είχα! Για να σας πω την αλήθεια βγήκαν νοστιμότερα!!!

Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου. Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 -35 λεπτά! Τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν! Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη!Εγώ τα βάζω και σε σακούλα για να είμαι σίγουρη!!!

τσουρέκια

Τσουρέκια αφράτα, ζουμερά με ίνες - "Tsoureki"-greek sweet bread recipe - evicita.gr
Πλέξιμο τσουρεκιού!!!

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

81 Σχόλια

evicita6 μήνες ago

Συγκεκριμένο αλεύρι δεν μπορώ να πω για ευνόητους λόγους αλλά μπορείτε να βάλετε και 13% πρωτεΐνες αν δυσκολεύεστε να βρείτε με 14.

Φραγκίσκου Χάιδω6 μήνες ago

Που θα βρω αλεύρι 14%πρωτεινης
Πείτε κάποια brand

ΜαριΛίζα2 έτη ago

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
Συγγνώμη που δεν διευκρίνισα, μιλούσα για σκόνη μαστίχα εξαρχής, την οποία πρόσθεσα στην κουζινομηχανή την ίδια στιγμή με τον κακουλέ και το μαχλέπι.
Θα δοκιμάσω λοιπόν την επόμενη φορά να την ανακατέψω με το αλεύρι πρώτα και μετά να αναμιχθεί με τα λοιπά υλικά…. θα σας ενημερώσω! 🙂
Ευχαριστώ πολύ,
ΜαριΛίζα

evicita2 έτη ago

Σας ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλια και πραγματικά χαίρομαι που σας άρεσαν! Σχετικά με το ερώτημα σας έχω να πω το εξής. Συνήθως τη μαστίχα τη βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει και μετά την κάνουμε σκόνη μαζί με λίγη ζάχαρη στο μούλτι. Καλό είναι να την προσθέσετε, σε αυτή τη μορφή, μέσα στο αλεύρι! Αν την βάλετε απευθείας στα υγρά θα γίνει σαν τσίχλα! Ελπίζω να βοήθησα! 🙂

ΜαριΛίζα2 έτη ago

Καλησπέρα καταπληκτική κα Εύη!
Σας ομιλεί κάποια που δεν τολμούσε τέτοιο εγχείρημα και βρήκα την συνταγή σας πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΗ, ότι εξηγείτε όλα τα μικρά μυστικά είναι πραγματικά υπέροχο! Την πρώτη κιόλας φορά που έκανα τα τσουρέκια βγήκαν ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΑ από την τελειότητα! 🙂 Ευχαριστώ ΠΟΛΥ!
Ερώτημα: μας αρέσει πολύ η μαστίχα, αλλά τις δύο φορές που πρόσθεσα ένα κ.γ. τα κορδόνια “μάζευαν” στο άνοιγμα, το πλέξιμό τους έγινε δύσκολο και όσο περίμενα το πρώτο φούσκωμα έχασα το κλασσικό σχήμα, λίγο πολύ. Αντίστοιχα έπαθε και μία φίλη, πολύ έμπειρή μαγείρισσα-πατισιέ, που επίσης έβαλε μαστίχα. Μήπως υπάρχει κάποιο μικρό μυστικό και για αυτό; ή άλλου είδους συνταγή;
Σας ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ! Πάντα άξια!
Καλή δύναμη στους περίεργους καιρούς που ζούμε,
Φιλιά πολλά,
ΜαριΛίζα

evicita2 έτη ago

Αν δεν διαθετετε κουζινομηχανή μπορείτε να κοπανήσετε το ζυμάρι. Υπάρχει και συνταγή για κοπανιστό τσουρέκι μαζί με σχετικό βιντεάκι
https://www.evicita.gr/to-kopanisto-tsoyreki-ths-evicita/

ξενια2 έτη ago

Καλησπερα,
δεν διαθετω κουζινομηχανη μεχρι ποτε ζυμωνω το ζυμαρι προτου πρσθεσω το βουτυρο;; το βουτυρο πρεπει να ειναι λιωμενο ή κρυο σε κυβακια;

evicita2 έτη ago

Να είσαι καλά!Χαίρομαι που δεν δυσκολεύτηκες! 🙂

Αθηνά2 έτη ago

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Μου απέδειξες πως κακώς φοβόμουν τα τσουρέκια τόσα χρόνια. Γίνανε εύκολα και τέλεια.

evicita2 έτη ago

Το τσουρέκι με φυσικό προζύμι είναι μια τελείως διαφορετική συνταγή και δεν είναι τόσο εύκολο να αναλυθεί σε δύο σειρές☺️.

Μαρία2 έτη ago

Καλησπέρα..εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω το δικό μου προζύμι στην συνταγή… πόσο θα πρέπει να βάλω και τι θα πρέπει να αφαιρέσω;

evicita2 έτη ago

Καλη χρονια με υγεία ☺. Ότι σχήμα και μέγεθος θέλετε τα φτιάχνετε απλά θα προσεξετε το ψήσιμο. Καταψυξη θα τα βάλετε ψημένα, αφου κρυώσουν καλά.

evicita2 έτη ago

Έχει μια ελαφριά μυρωδιά. Αν ενεργοποιηθεί μυρίζει πιο έντονα. Για να καταλάβετε ότι χαλασε, δεν θα βγάλει φουσκαλιτσες και δεν θα φουσκώσει όταν προσθεσετε το νερό κ το αλευρι στην αρχή της συνταγής.

Βασιλεια2 έτη ago

Πάντα όταν επ;αιώνα φρέσκια μάγια έκανα κατευθείαν αυτό που ήθελα. Αυτή τη φορά όμως δν προλαβα. Είδα ημερομηνία λήξης… Θέλει αρκετές μέρες ακόμα κ όμως μυρίζει πολυ. Έτσι μυρίζει η μάγια;

Βασιλεια2 έτη ago

Καλη χρονια. Ακόμα μια ερωτηση. Μπορώ να κάνω μικρά τσουρεκακια και να τα βάλω καταψυξη για την μικρουλα μου;

evicita2 έτη ago

Χρόνια πολλα☺. Στη μόνη ερώτηση που δεν απάντησα είναι για τη μάγια. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται. Εναλλακτικά, μπαίνει καταψυξη..

evicita2 έτη ago

Βέβαια, γίνεται! Θα αφήσετε τη ζυμη να φουσκώσει (το πρωτο φουσκωμα) και μετά θα τη βάλετε σε λαδωμένο ταψί για το τελικό φουσκωμα. Ως προς το μέγεθος, εγώ σήμερα έκανα 2 ταψακια 20 εκ.διαμετρο με αυτή τη δοση και υψος 10 εκ(φουσκες☺). Θεωρώ ότι αν κάνετε ένα ταψί με αυτή τη δόση θα βγει αρκετά μεγαλη η βασιλόπιτα. Ωστόσο, να υπολογίζεται περίπου 30 εκ. Ταψί.

Βασιλεια2 έτη ago

Καλησπερα κ χρονια πολλα. Μ αυτη τη συνταγη μπορω να κανω βασιλοπιτα; αν ναι λογες παραπανω οδηγιες αν ειναι ευκολο ως προς τι ταψι θα χρησιμοποιησω κτλ. Ακομα μια ερωτηση. Η φρεσκια μαγια αντεχει στο ψυγειο;

Βασιλεια2 έτη ago

Καλησπερα κ χρονια πολλα. Μ αυτη τη συνταγη μπορω να κανω βασιλοπιτα; αν ναι λογες παραπανω οδηγιες αν ειναι ευκολο ως προς τι ταψι θα χρησιμοποιησω κτλ.

evicita2 έτη ago

Πολυ ωραίο το τσουρεκενιο δεντράκι σας! Σχετικά με τη ζυμη, στα 30 λεπτά έχει χαθεί το παιχνιδι. Καταστρέφεται το δίκτυο γλουτενης που δημιουργείται. Συνηθως,χρειάζεται 10 με 20 λεπτά ζυμωμα ανάλογα το μίξερ. ☺

Αθηνά2 έτη ago

Έκανα δοκιμαστικά τη συνταγή αυτή γιατί δεν ήθελα να ζυμώσω στο χέρι..(2 μωρά στο σπίτι) Έκανα πολύ ωραίο αφράτο μαστιχωτο τσουρεκι..!!!
Παρόλο που έκανα κατά γράμμα όλα τα βήματα το μόνο διαφορετικο που παρατήρησα είναι ότι δε ξεκολλουσε η ζύμη απ τον κάδο να μαζευτεί στον γάντζο (μισή ώρα ζυμωνε το μίξερ).. Τι λάθος έκανα?

Attachment

evicita3 έτη ago

Χίλια ευχαριστώ! 🙂 Μπράβο και σε σένα! Φαίνονται ΥΠΕΡΟΧΑ!

Αννα Τσολάκη3 έτη ago

Κι επειδή τα τσουρέκια δεν είναι μόνο για το Πάσχα… αποδείχτηκαν καλή παρέα και για τα πρωινά της καραντίνας!
Η συνταγή σου είναι η καλύτερη από όσες εχω διαβάσει (και πειραματιστεί) τα τελευταία 15χρόνια!
Χίλια μπράβο!

Attachment

evicita3 έτη ago

Ναι είναι απαραίτητο! Δίνει υγρασία στο τσουρέκι και βοηθάει στη διατηρηση του τις επόμενες μέρες! 🙂

Ελενη3 έτη ago

Ευα μου ,νερο γιατι το βαζουμε μεσα σε μπωλακι στο φουρνο (στο ψησιμο);
Αν το παραλειψουμε πια θα εναι η διαφορα;
Ευχαριστω

evicita3 έτη ago

Αληθώς ο Κύριος! Έκανες υπέροχο πλέξιμο! Μπράβο! 🙂

Μαίρη3 έτη ago

Χριστός ανέστη!!! Λες και ένα αλληλούια μη σου πω μιας και κατάφερα να φτιάξω τσουρέκια! Πρώτη φορά φτιάχνω στη ζωή μου κι έγιναν τέλεια!!! Σήμερα έφτιαξα για δεύτερη φορά!

Attachment

evicita3 έτη ago

Αληθώς ο Κύριος! Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Πραγματικά, χαίρομαι που τα πέτυχες και τα ευχαριστήθηκες! 🙂

Αγγελινα Μαρία3 έτη ago

Καλησπέρα και χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη χαρά μου και τον ενθουσιασμό μου. Σήμερα έφτιαξα τα τσουρέκια σου και βγηκαν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ,ΥΠΕΡΟΧΑ,ΘΕΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ. Μετά από δοκιμές χρόνων, αλλες μετριες κι αλλες σκετη αποτυχια ,επιτέλους μια συνταγή τέλεια και σε γεύση και σε εμφάνιση. Χίλια ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Σοφια3 έτη ago

Τέλεια!θα το δοκιμάσω! ευχαριστώ πολύ, Καλή Ανάσταση!

evicita3 έτη ago

Καλημέρα 🙂 Αν τα έχετε αλείψει με κρόκο κ είναι ακόμα χωρίς χρώμα απο πάνω, βάλτε το ταψί για λίγα λεπτά πιο ψγηλά στη σχάρα.

Σοφία3 έτη ago

Καλημέρα!! Τα τσουρέκια είναι πολύ αφράτα και μαλακά!! Αλλά στους 170 – αντιστάσεις για 35 λεπτά, δεν μου παίρνουν χρώμα. Τι μπορώ να τους κάνω;
Ευχαριστώ

evicita3 έτη ago

Δυστυχώς τα 25 λεπτά είναι πολύ γιατι σπάνε οι ίνες. Μπορείτε να βάλετε λίγο αλεύρι και να το ενσωματώσετε με το χέρι. 🙂

Ευη3 έτη ago

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Προσπαθώ να φτιάξω τα τσουρεκια σας αλλά παρόλο που τα ζυμώνω ήδη 25 λεπτά στο μίξερ δεν λέει να μαζευτεί. Τι κάνω?

evicita3 έτη ago

Φαίνονται υπέροχα! Μπράβο και σε σένα!Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλό Πάσχα! 🙂

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ3 έτη ago

Απλά δεν έχω λόγια!
Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α!
Κάνω τσουρέκια εδώ και 10 χρόνια τέτοιο αποτέλεσμα δεν είχα. Πήρα μαγιά από το φούρνο της γειτονιας, ζυμωσα με το χέρι (διπλή δόση, τι να κάνουμε) και από εκείνη την στιγμή κατάλαβα το αποτέλεσμα που θα είχα. Το μόνο που δε βρήκα και το παρασκεύασα ήταν τα αρωματικά σε σκόνη. Πήρα λοιπόν γουδί, έριξα μέσα μισό κουταλάκι από τη ζάχαρη, σπόρια απο μαχλέπι και κακουλέ και άρχισε η σύνθλιψη!! Σουρωτηράκι, κοσκίνισμα και βγήκαν 2 κοφτά κουταλάκια ωραιώτατου μυρωδάτου μείγματος! Όλα τα άλλα όπως ακριβώς τα γράφεις.
Ήδη τρία πήραν το δρόμο τους και περιμένουν αλλά 2. Τα υπόλοιπα θα τα κρατήσω για ενδοοικογενειακή κατανάλωση. Αμ’ πως; Να μην ανταμείψω τον κόπο μου;!
Για όσους διαβάζουν τα σχόλια πριν ξεκινήσουν κάποια συνταγή, μην έχετε κανένα δισταγμό. Απλά κάντε τα!
Τελικά είχα λόγια. Αν δε σταματήσω τώρα, το “σεντόνι” θα γίνει υπέρδιπλο. Αυτός ο εγκλεισμός φέρνει λογοδιάρροια.
Εύα σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τον κόπο και τις γνώσεις σου. Συγχαρητήρια, πολλές ευχές και ‘γεια στα χέρια σου!

Attachment

evicita3 έτη ago

Ναι γίνεται και με ξηρή μαγιά. Κάθε κύβος 25 γραμ. νωπής μαγιάς αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι 8 γραμ. ξηρής μαγιάς. Αρά περίπου 22 γρ. (2 φακελάκια και κάτι)

Ντιανα3 έτη ago

Ευχαριστώ Εύα μου καλό Πάσχα και σε σένα! Κάτι τελευταίο, αν βάλω μαγια σε φακελάκια πόσα να βάλω? Και κάνω την ίδια διαδικασία με το προζύμι και με την ξερή μαγια?

evicita3 έτη ago

Καλησπέρα 🙂 καλύτερα να κανεις δύο δόσεις χώρια λόγω μίξερ! Καλό Πάσχα!

Ντιανα3 έτη ago

Καλησπέρα Εύα!!! Η συνταγή φαίνεται υπέροχη και θέλω να την φτιάξω. Επειδή όμως εγω θέλω περισσότερα από 3 τσουρέκια, να κάνω κατευθείαν διπλή δόση ή να τα κάνω χωριστά? Τι συμβουλεύεις? Ευχαριστώ!

evicita3 έτη ago

Πραγματικά υπέροχη και η φωτογραφία αλλα και το τσουρεκι σου! μπραβοοο!!!

Μαρία Γκέκα3 έτη ago

Επανήλθα με update!!Tα τσουρέκια βγήκαν πεντανόστιμα με πολλές πολλές ίνες!!Άξιζε το 30’+ ζύμωμα στο χέρι !!Τα ετοίμασα με ξηρή μαγιά και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκαλιού!!!Εξαιρετική συνταγή!!Ευχαριστούμε!!
Καλό και ευλογημένο Πάσχα!!!

Attachment

evicita3 έτη ago

Καλησπέρα 🙂 και χρόνια πολλά!
Χαίρομαι που αποφασίσατε να κάνετε τη συνταγή μου. Η αλήθεια είναι ότι θέλει πολύ ζύμωμα για να πάρει τη μορφή που πρέπει η ζύμη, γι’ αυτό και χρειάζεται κουζινομηχανή! Αν τα καταφέρατε μπράβο σας! Ωστόσο υπάρχει και συνταγή για φοβερό τσουρέκι, χωρίς κουζινομηχανη χωρίς ζυγαρια (παραθέτω λινκ https://www.evicita.gr/to-kopanisto-tsoyreki-ths-evicita/ ) αν χρειαστεί ξανά. Σχετικά με τις ερωτήσεις, μπορείτε να αλείψετε με ασπράδι αυγου αραιωμένο με ελάχιστο γάλα ή νερό. Επιπλέον, μπορείτε να τα ψήσετε στον αέρα απλά θα χρειαστεί λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία (160 περίπου). Καλή επιτυχία!

Μαρία Γκέκα3 έτη ago

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά!!
Αποφάσισα και εγώ μετά από πολλές ώρες μελέτης να κάνω την συνταγή σας στο χέρι διότι δεν έχω κουζινομηχανη!Αναμένω να φουσκώσει η ζύμη μου κ να ξεκινήσω να πλέκω τα κορδόνια.Μπορω να τα ψήσω σε αέρα ?Επίσης από πάνω μπορώ να βάλω ασπράδι με λίγο γαλα?Θέλω να έχουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γυαλίζουν.Ευχαριστω πολύ!

evicita3 έτη ago

Καλημέρα 🙂
Στην διαδικασία γραφω 630 αλεύρι γιατί το υπόλοιπο (δηλαδή τα 170) μπαίνει στη μαγιά.Το γράφω στην αρχή. Αν χρειαστεί προσθέτεις μόνο μέχρι 30 γρ. αλέυρι (στην αρχή του ζυμώματος) αλλά συνήθως δεν χρειάζεται!Ίσως πρέπει να το χωρίσω και στα υλικά για να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Σ’ευχαριστώ για τη διευκρίνηση!Καλή επιτυχία σου εύχομαι(που θα την έχεις σίγουρα) και θα χαρώ να δω τ’αποτελεσματά σου! Καλό Πασχα! 🙂

Κλεοπάτρα3 έτη ago

Καλημέρα! Καλή εβδομάδα! Θα μου επιτρέψεις τον ενικό;
Λοιπόν σήμερα θα κάνω τα λαχταριστά τούτα τσουρέκια, αλλά θέλω μια διευκρίνιση! Στην αρχή της διαδικασίας γράφεις “Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι (630 γρ)” όμως στα υλικά αναφέρεις 800-830γρ. Αυτό σημαίνει ότι για αρχή ρίχνω τα 630 και μετά κάνω το update? Δλδ μετά το τέταρτο πλασιματος αν χρειαστεί προσθέτω από τα 200 υπολειπόμενα γραμμάρια;
Θα επανέλθω δριμύτερη μετά το πέρας της διαδικασίας και σε ευχαριστώ εκ των προτέρων γιατί η συνταγή φαίνεται να με βγάλει ασπροπρόσωπη!
Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση με υγεία!

evicita3 έτη ago

Να είστε καλά!Χαίρομαι που σας άρεσαν! 🙂

Δέσποινα3 έτη ago

Είναι εκπληκτικά!! Προσπαθουσα χρόνια να φτιάξω το σωστό τσουρέκι και δεν τα κατάφερνα! 2 μέρες τώρα ψήνω ασταμάτητα!! Πολύ πετυχημένη συνταγή! Μπράβο σας!!

evicita3 έτη ago

Σε ευχαριστώ πολύ! 🙂 Και τα νηστίσιμα είναι υπέροχα…Θα χαρώ να μάθω αν σου άρεσαν!

Αγγελική3 έτη ago

Η μόνη συνταγή που τα τσουρέκια βγαίνουν τέλεια και την έχω κρατήσει!Θα δοκιμάσω και τα νηστίσιμα!Ευχαριστουμε για τις χρήσιμες και αναλυτικές οδηγίες!!!

evicita3 έτη ago

Ναι, η συνταγη ειναι με μαγιά. Να τα φτιάξεις ειναι πολύ εύκολα και πολύ νόστιμα!Καλή επιτυχία! 🙂

Elsi3 έτη ago

Επειδή θέλω να φτιάξω κ γω αυτά τα τσουρέκια.. το κομμάτι που λες για το προζύμι το αγνοούμε κ κάνουμε αυτό με την μάγια που γράφετε στην εκτέλεση της συνταγής?Φαίνονται τέλεια.. δεν έχω φτιάξει ποτέ τσουρέκια! Και μετά από ψάξιμο για συνταγές μου άρεσε περισσότερο η δική σου..ελπίζω να τα πετύχω!

evicita3 έτη ago

Καλησπέρα, αν αναφέρεστε στο προζύμι που γράφει η συνταγή είναι αυτό με τη μαγιά που αναλύω. Για το φυσικό προζύμι που ξεκινάμε από το μηδεν ακόμη δεν έχω τη συνταγή στο σάιτ αλλά είναι στο πρόγραμμα να μπει. 🙂

Ελένη3 έτη ago

Καλησπέρα! Μπορούμε να εχουμε και τη συνταγή με προζυμι;

evicita3 έτη ago

Ναι γίνεται και με ξηρή μαγιά. Κάθε κύβος 25 γραμ. νωπής μαγιάς αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι 8 γραμ. ξηρής μαγιάς. Αρά περίπου 22 γρ. (2 φακελάκια και κάτι) 🙂

Δήμητρα3 έτη ago

Μπορώ αντί για φρέσκια μαγιά να βάλω φακελάκι? Κι αν ναι ποια είναι η αντιστοιχία?

evicita3 έτη ago

Μπράβο σου φαίνεται υπέροχο γεμάτο ίνες!!! Σ’ευχαριστώ για το σχόλιο! 🙂

Eirini3 έτη ago

Έχω δοκιμάσει τουλάχιστον 15 συνταγές!! Θα τις πετάξω όλες, επιτέλους βρήκα την ΑΑΠΟΛΥΤΗ συνταγή!! Συγχαρητήρια!! Οι μόνες τροποποιήσεις που έκανα ήταν οι εξής:
-3*25γρ μαγιά
-λιιιγο αλάτι
-το βούτυρο στο τέλος σε θερμοκρασία δωματίου κομματάκια
Την επόμενη φορά θα κάνω λίγο πιο κοντά τα κορδόνια για να φουσκώσουν παραπάνω και θα τα βάλω σε μικρότερο ταψί και όχι στου φούρνου, όπως τωρα.
Εύγε… έχει 12 χρόνια τουλάχιστον που παλεύω με τα τσουρεκια! Η μόνη εύκολη και πετυχημένη συνταγη!

Attachment

evicita4 έτη ago

Νικολέτα Να είσαι καλά!!! 😉

evicita4 έτη ago

Σε ευχαριστώ πολύ!! Φαινεται υπέροχο το δικό σου!!

evicita4 έτη ago

Περισσότερο αλεύρι ΔΕΝ θέλει σίγουρα!Σχετικά με το ζύμωμα συνήθως χρειάζεται 15 με 20 λεπτά σε μία καλή κουζινομηχανή (όχι χειρός). Εχω τεστάρει όμως και στη μισή ώρα ζυμώματος και έχω να σου πω ότι η ζύμη γίνεται πάλι νερουλή, το οποίο δεν θέλουμε να συμβεί. Το αλεύρι που βάζεις στα τσουρέκια θα προσέχεις να έχει 14% πρωτεΐνη. Αυτό είναι το καλύτερο για τα τσουρέκια!

Βασιλική4 έτη ago

Οταν δεν ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ, θέλει πιο πολύ ώρα ζύμωμα ή περισσότερο αλεύρι???
Το έκανα με αλεύρι για ψωμί, γιατί δεν είχα για τσουρέκια.
Έχω πάρει πρόσφατα κουζινομηχανη και δεν έχω εμπειρία ζυμώματος.

Ιωάννα4 έτη ago

Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μοιράστηκες αυτήν την υπεροχη συνταγή μαζί μας, κ μπορεσάμε να κάνουμε ωραία, μαλακά, ελαφριά και κορδωνάτα τσουρέκια! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!!

Attachment

evicita4 έτη ago

🙂 Σ’ευχαριστώ για το σχόλιο σου!Μπραβο και σε σένα που τα πέτυχες!Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Δήμητρα4 έτη ago

Τέλεια από εμφάνιση!Πιστεύω πως και από γεύση θα σκίζουν!!!Καλή Ανάσταση με υγεία!

Attachment

evicita4 έτη ago

Καλη σου μέρα! Αυτή η δόση είναι ακριβώς για το μιξερ για να ζυμωθεί. Αν θες όμως να φτιάξεις παραπάνω μπορείς να βάλεις τα υλικά στο μίξερ και να τα ανακατέψεις για λίγο.Έπειτα θα χωρίσεις τη ζύμη στα δύο( δεν θα είναι σφιχτή) και θα ζυμώσεις το καθένα ξεχωριστά στο χρόνο που απαιτεί η συνταγή. 🙂

Μαρία4 έτη ago

Καλημέρα σας. Θα κάνω την συνταγή σας, περισσότερο διότι έχει λιγότερο βούτυρο και αυγά από άλλες. Μία παράκληση : θα διευκόλυνε πολύ αν η δόση προσαρμοζοταν σε ένα κιλό αλεύρι. Σας ευχαριστώ και καλή Ανάσταση

Νικολέτα4 έτη ago

Τα τέλεια τσουρέκια!!Ευχαριστούμε Πολύ για την συνταγή πολύ πετυχημένα

evicita4 έτη ago

Σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!Καλοφάγωτα! Καλή ανάσταση κ σε σένα!

Μινα4 έτη ago

Καλησπερα καλη ανασταση και καλο πασχα! Η συνταγη ειναι απιστευτη τελεια τσουρεκια και πολυ αφρατα!!!!

Attachment

evicita4 έτη ago

🙂 Χαίρομαι που σου άρεσαν!

Ελένη4 έτη ago

Τέλεια τα τσουρέκια απίστευτα!!!!

evicita4 έτη ago

Σ’ευχαριστώ Μαράκι!! 🙂

Μαρία Τσουράκη4 έτη ago

Εύα μου καταπληκτική συνταγή!!!!!!!!!!!!!!!!

evicita5 έτη ago

Χαίρομαι που πέτυχαν! Εννοείται μπορείς να βάλεις μέλι αντι για ζάχαρη.Το κάνω και εγώ συχνά με μέλι για τη μικρή μου!Μπορείς να δεις τη συνταγή με το νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι (https://www.evicita.gr/tsoyreki-nhstisimo-meli/) για τυχόν δυσκολίες! Με φυσικό προζύμι να σου πω την αλήθεια δεν το έχω κάνει για να σου απαντήσω με σιγουριά. Αν το επιχειρήσεις όμως θα ήθελα την αποψή σου! 🙂

Maria5 έτη ago

Δοκίμασα πριν λίγες μέρες τα Τσουρέκια και βγήκαν υπέροχα!
Αν θέλουμε να τα κάνουμε με φυσικό προζυμι, αλλάζει κάτι? Μπορούμε να αντικαταστησουμε τη ζάχαρη με μέλι? Ευχαριστώ…

evicita5 έτη ago

Σε ευχαριστώ πολύ!!

Δόμνα5 έτη ago

Τέλειααααααα. Τα πιο εύκολα τσουρεκια που εχω κάνει. Φουσκωτά, μυρωδάτα και αφράτα. Έβαλα και λιγη μαστίχα που μου αρέσει. Κατοχυρώθηκε η συνταγή σου. Ευχαριστούμε που τις μοιραζεσαι μαζί μας.

evicita5 έτη ago

Πολύ καλή ιδέα και το ξύσμα! Μπορείς να βάλεις ότι άρωμα αγαπάς! Μαστίχα Χίου… Ξύσμα ποστοκαλι…. Λεμόνι….κλπ. χαίρομαι που πέτυχαν!

Elenh5 έτη ago

Δεν προλαβαίνω να τα ψήνω!!! Τρεις φουρνιές σε μια εβδομάδα…εύκολα και γρήγορα! Έβαλα και ξύσμα πορτοκάλι και βγήκαν τέλεια

Fili6 έτη ago

Βγήκαν τέλεια!!! Αύριο και δεύτερη δόση γιατι δεν βλεπω να μένει ψίχουλο!!!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!