Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Τσουρέκι νηστίσιμο
Τσουρεκολάτρες όλου του κόσμου ενωθείτε!
Έχει ξεκινήσει η νηστεία αλλά εμείς δεν πτοούμαστε!!! Σας έχω την τέλεια συνταγή για τσουρέκι νηστίσιμο με μέλι!
Πριν προλάβετε να με ρωτήσετε αν γίνεται και με ζάχαρη, θέλω να σας πω πως σαφώς και γίνεται απλά η αναλογία είναι διαφορετική! Θα χρειαστείτε λίγη παραπάνω,αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη σε κάποιο άλλο ποστ! Ωστόσο πριν προχωρήσω σε αυτή τη συνταγή θέλω να σας πείσω πρώτα να την φτιάξετε! Μην την απορρίπτετε… Ακούστε με! Κι εδώ κάπου ξεκινά η αγόρευση – υπεράσπιση του νηστίσιμου τσουρεκιού!
Πρώτο και πολύ σημαντικό επιχείρημα… δεν διαφέρει και τόσο από το κανονικό! Τουλάχιστον, όσοι το δοκίμασαν αυτό είπαν! Έχω δηλαδή και μάρτυρες, διότι χωρίς αυτόπτες τι υπεράσπιση θα ήταν αυτή. Δεύτερον, η υγρασία και οι τόσο πολυπόθητες ίνες υφίστανται, ώστε να διατηρηθεί φρέσκο και για τις υπόλοιπες μέρες! Η διαφορά στη νηστίσιμη version βρίσκεται στο μέλι! Θα μπορούσες δηλαδή να το χαρακτηρίσεις μελένιο! Έχει τα αρώματα….Καταλαβαίνεις ότι τρως μέλι! Θέλω να επισημάνω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το μέλι. Κατα πόσο δηλαδή είναι γευστικό,βαρύ κλπ. Το λέω αυτό γιατί το δοκίμασα και με μέλι του “Θείου” αλλά και του εμπορίου! Εντάξει….καμία σχέση! Σαφώς με το μέλι του “Θείου” μυρίζει μέλι! Είτε έτσι είτε αλλιώς το τσουρέκι γίνεται φανταστικό!
Λόγω αυτού του υλικού, που είναι και πιο υγιεινό από την ζαχαρίτσα, το τσουρέκι μας έχει λίγη περισσότερη υγρασία από το κλασσικό γνωστό τσουρέκι που ξέρετε και προτιμάτε! Αυτό δεν είναι όμως καθόλου κακό! Απλά να θυμάστε, αν αποθηκεύσετε κάπου το τσουρεκάκι σας, φροντίστε να μην έχει βάρος από πάνω, γιατί θα πατηθεί και δύσκολα θα επανέλθει! Αυτό έπαθα όταν έβαλα στην τσάντα μου δυο φετούλες! Οπότε ταπεράκι και είστε κομπλέ!!
Για την εκτέλεση της συνταγής θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία! Στο φούσκωμα θα περιμένετε λίγο παραπάνω από τα κλασικά τσουρέκια… λόγω βάρους (μέλι). Και το βασικότερο, για να μην παιδευτείτε όταν θα τα πλάθετε, να έχετε σύμμαχό σας το λάδι για να μην κολλάει στα χέρια.
Για το τέλος θα ήθελα να σας παραπέμψω στα κλασσικά τσουρέκια, πριν ξεκινήσετε να κάνετε οτιδήποτε, απλά και μόνο για να διαβάσετε κάποια μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα! Το θεωρώ απαραίτητο!Για αυτό πάτηστε εδω τσουρεκομανιακοί μου φίλοι! Ισχύουν όλα όπως τα ξέρετε και σας έχω δασκαλέψει.
Να αναφέρω πως και στη συνταγή που έχω με τα κλασσικά τσουρέκια μπορείτε να τα κάνετε χωρίς ζάχαρη αντικαθιστώντας την με μέλι! Τα έχω χιλιοκάνει και είναι υπέροχα!
Δεν έχεις αλεύρι δυνατό, που χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη συνταγή; Σου έχω λύση! Πάτα εδώ!
Αν είσαι τσουρεκολατρης ρίξε μια ματιά και στις παρακάτω συνταγές.
Κοπανιστό τσουρέκι γι’ αυτους που δεν έχουν ούτε μίξερ ούτε Ζυγαριά. Τέλειο!
Τσουρέκια αφράτα, ζουμερά με ίνες. Διατηρούνται αφράτα για μέρες!
Τώρα νομίζω μπορούμε να ξεκινήσουμε!
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, μία κ.γ. από το μέλι μας και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 80 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει!
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το υπόλοιπο μέλι, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και το προζύμι.Ανακατεύουμε με το γάντζο για λίγο και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι (620- 630 γρ.)
Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και αφήνουμε την μηχανή να κάνει τη δουλειά της. Μετά απο κάποια λεπτά ελέγχουμε αν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα! Αν συμβαίνει αυτό είναι έτοιμη…αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα τη μηχανή.Στη φωτογραφία παρακάτω το ζυμάρι μας είναι έτοιμο και δεν έχει καθόλου ίχνη στα τοιχώματα! Προσοχή!δεν το βγάζουμε αν δεν ξεκολλάει γιατί θα μας απλώσει πολύ στο ψήσιμο!
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ.Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει στα χέρια μας! Της δίνουμε σχήμα μπάλας και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ ( ή στον κάδο του μίξερ), καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει.Αν διαβάσατε τις χρήσιμες οδηγίες από το ποστ του κλασσικού τσουρεκιού όλα αυτά θα σας φαίνονται παιχνιδάκι! Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι το τσουρέκι με μέλι θέλει λίγο παραπάνω χρόνο από το κλασσικό για να φουσκώσει!
Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες ανάλογα τα γούστα μας!Εγώ κάνω αυτήν με τα δύο κορδόνια!Μου αρέσει και είναι απλή! Δείτε το βίντεο για βοήθεια! Η συνολική ζύμη έχει βάρος περίπου 1450 γρ. οπότε έφτιαξα 6 κορδόνια από 240 γρ. (στο περίπου). Για κάθε τσουρέκι χρησιμοποίησα 2 κορδόνια.Μην ξεχνάτε να βάζετε λίίγο λαδάκι στα χέρια σας αν τυχόν σας κολλάει στο πλάσιμο.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο. Ένα καλό κόλπο είναι το εξής: ανοίγουμε τα μάτια της κουζίνας για λίγο και αφού ζεσταθούν τα κλείνουμε.’Επειτα, τοποθετούμε το ταψί επάνω!
Αλείφουμε με το αραιωμένο μέλι. Τέλος,προσθέτουμε το αμυγδαλάκι.
Τσουρέκι νηστίσιμο
Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου.Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμους στις αντιστάσεις για 35 λεπτά!Τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν!Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη!
Τσουρέκι νηστίσιμο
Μύρισε το σπίτι!!!!
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
2 Σχόλια
Zimaroulis3 έτη ago
Σε ευχαριστούμε Evicita για αυτήν την πολύ ωραία και υγιεινή συνταγή, ένα πολύ μεγάλο μπράβο από εμάς τους τσουρεκολάτρεις! Βγήκε αφράτο και αέρινο το τσουρέκι – και μόλις μπήκε στη πρώτη θέση που έχω με τις συνταγές με τα τσουρέκια.
Attachment
evicita3 έτη ago
Σε ευχαριστώ για τα ωραία λόγια! Μπράβο και σε σένα! Καλές απολαύσεις!!