κέικ μόνο με μέλι

Κέικ μόνο με μέλι!!!

κέικ μόνο με μέλι

Σήμερα οι καλεσμένοι μου δεν τρώνε ζάχαρη! Και τώρα τι κάνουμε; Θα έρθουν στο πιο “γλυκο” σπίτι και δεν θα φάνε γλυκάκι;; Εεεε όχι! Σκέφτηκα λοιπόν “κέικ μόνο με μέλι, γίνεται;” Ναι, γίνεται!! Και μάλιστα  πολύ νόστιμο! Ένα γρήγορο και υγιεινό κέρασμα για μικρούς και μεγάλους!

updated: Η συνταγή έχει αλλάξει λίγο στον τρόπο εκτέλεσης για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα! Επιπλέον, ο τρόπος μέτρησης άλλαξε από φλυτζάνι σε γραμμάρια για μεγαλύτερη ακρίβεια και σίγουρο αποτέλεσμα!

κέικ μόνο με μέλι

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:

κέικ μόνο με μέλι

 

ΥΛΙΚΑ: για τετράγωνο ταψί 28×28 εκ.

  • 240γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 240γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 200γρ. σπορέλαιο
  • 150γρ. μέλι
  • 4 αυγά
  • 180γρ. γάλα
  • 220γρ. χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 γεμάτα κ.γ baking powder
  • 1 1/2 κ.γ κανέλα
  • 100γρ. σταφίδες
  • 100γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • κομματάκια κουβερτούρας (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ. σταφίδες μαζί με χλιαρό νερό και τις αφήνουμε 5 λεπτά να μουλιάσουν. Κατόπιν, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια, 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 240 γρ. αλεύρι ολικής και 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για ένα λεπτό. Ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε σταδιακά το μέλι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά και να ασπρίσει το μείγμα. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ και  προσθέτουμε αργά 180 γρ. γάλα και 220 γρ. χυμό πορτοκάλι.

κέικ μέλιΑνακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Κατόπιν, Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τα αλεύρια  και ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα.

κέικ μόνο με μέλι

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1 1/2 κ.γ. κανέλα και 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο (και κομματάκια κουβερτούρας αν το επιλέξουμε).

Λαδώνουμε -αλευρώνουμε  ένα ταψί 28×28 εκ. και βάζουμε το μείγμα.

κέικ χωρίς ζάχαρη

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις!

κέικ μόνο με μέλι

 

 

 

κέικ μόνο με μέλι

Κέικ μόνο με μέλι - evicita.gr

 

16 comments for “Κέικ μόνο με μέλι!!!

  1. evicita
    19 Φεβρουαρίου, 2024

    χαίρομαι πραγματικά!! Καλως ήρθες στην παρέα μας Νανσυ 🙂

  2. Νάνσυ
    18 Φεβρουαρίου, 2024

    Συνήθως δεν αφήνω σχόλια, αλλά το συγκεκριμένο κέικ το έχω φτιάξει 50 φορές Και δεν αλλάζω τι πο τα γιατί βγαίνει τέλειο ως έχει. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν τη συνταγή.

  3. evicita
    11 Οκτωβρίου, 2022

    Καλησπέρα Ιωάννα☺️ Σχετικά με αυτό που με ρωτάς υπάρχει σχετική απάντηση σε σχόλιο παρακάτω. Ωστόσο, να πω ότι η αλλαγή συστατικών θα κάνει μια διαφορά στο κέικ.☺️

  4. Ιωάννα
    11 Οκτωβρίου, 2022

    Καλησπέρα evicita μου θέλω να φτιάξω το υπέροχο κεκακι σου μπας κ κάνω τα μικρά μου να φάνε λίγο κέικ… Τα υλικά είναι όλα τέλεια το αυγό όμως με το μπορω να το αντιταταστησω???? Γιατί δεν είμαστε φαν αυτού??? Τι άλλο μπορώ να βάλω για να συνεχίσει να είναι νόστιμο κ υγιεινό?????

  5. evicita
    26 Ιανουαρίου, 2021

    Ναι, κανένα πρόβλημα ☺

  6. Ελεονωρα Γεοργιεβα
    26 Ιανουαρίου, 2021

    Καλησπέρα! Σκοπεύω να κάνω το κέικ … Θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω μια κανονική φόρμα του κέικ ή θα αλλάξει το αποτέλεσμα της συνταγής? Ευχαριστώ!

  7. evicita
    03 Δεκεμβρίου, 2020

    Αντί για αυγό μπορείτε να βάλετε Πουρε βρασμένου μήλου (applesause χωρίς ζάχαρη). Ταιριαζει κ με το συγκεκριμένο κέικ. 1/4 φλυτζανιου αντικαθιστά ένα αυγό. Όσον αφορά το γάλα εχετε πολλες επιλογές. Από φυτικό γάλα(αμυγδάλου κλπ) μέχρι και χυμό πορτοκαλι.
    Γενικά στη γευση το κέικ μπορεί να μην αλλάζει πολυ, αλλά η υφή σίγουρα θα έχει μια μικρή διαφορά. ☺

  8. Toyla
    03 Δεκεμβρίου, 2020

    Γεια σας, αν θελουμε να παραλειψουμε τα αυγα κ το γαλα, τι θα προτεινατε;; ευχαριστω

  9. evicita
    01 Δεκεμβρίου, 2020

    Χαίρομαι που σας άρεσε! Για το Αλεύρι έχω χρησιμοποιήσει και εγώ αυτό για ψωμί και ήταν μια χαρά. Όποτε κανένα προβλημα☺

  10. ΒΑΣΙΛΕΙΑ
    30 Νοεμβρίου, 2020

    Την εκανα τη συνταγη και το κεικ ηταν τελειο. Θα ηθελα ομως να σας ρωτησω τι αλευρι ολικης βαζετε; εγω ειχα βρει μονο αυτο που φτιαχνουμε ψωμια.

  11. Βασιλεια
    30 Νοεμβρίου, 2020

    Καλησπερα σας. εκανα την συνταγη και ηταν καταπληκτικη. Ηθελα ομως να σας ρωτησω τι αλευρι ολικης βαλατε; εγω εβαλα ολικης για ψωμι διοτι μονο αυτο ειχα βρει.

  12. evicita
    21 Νοεμβρίου, 2020

    Καλημέρα! Ναι, μπορείτε 🙂

  13. ΒΑΣΙΛΕΙΑ
    21 Νοεμβρίου, 2020

    Καλημερα σας. οι σταφιδες μπορουν να αλεστουν διοτι το κεικ προοριζεται για μωρακι;

  14. Zimaroulis
    17 Ιουνίου, 2020

    Πολύ ωραία συνταγή και για εμάς που αποφεύγουμε τη ζάχαρη, αν και δεν ειχα αλεύρι ολικής και έβαλα κανονικό το αποτέλεσμα βγήκε τέλειο! (θα μπορούσες να μου πεις πόσα γραμμαρια ειναι περίπου το φλιτζάνι που αναφέρεις στη συνταγή)

    Attachment

  15. evicita
    17 Ιουνίου, 2020

    Να είσαι καλά! Χρησιμοποιώ φλυτζάνι που παίρνει 250 ml νερό (με ένα δάχτυλο κενό).

  16. Γιαννης
    20 Νοεμβρίου, 2016

    τέλειο κέικ!! Εύκολο, γρήγορο και γευστικό (και υγιεινό)!!! Το έχω κάνει ήδη 3 φορές μέχρι τώρα!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *