Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
κέικ μόνο με μέλι
Σήμερα οι καλεσμένοι μου δεν τρώνε ζάχαρη! Και τώρα τι κάνουμε; Θα έρθουν στο πιο “γλυκο” σπίτι και δεν θα φάνε γλυκάκι;; Εεεε όχι! Σκέφτηκα λοιπόν “κέικ μόνο με μέλι, γίνεται;” Ναι, γίνεται!! Και μάλιστα πολύ νόστιμο! Ένα γρήγορο και υγιεινό κέρασμα για μικρούς και μεγάλους!
updated: Η συνταγή έχει αλλάξει λίγο στον τρόπο εκτέλεσης για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα! Επιπλέον, ο τρόπος μέτρησης άλλαξε από φλυτζάνι σε γραμμάρια για μεγαλύτερη ακρίβεια και σίγουρο αποτέλεσμα!
- Σταφιδόψωμο μόνο με μέλι, πεντανόστιμο σταφιδόψωμο που “τσουρεκίζει”.
- Γαλακτοφέτες μόνο με μέλι, μικροί και μεγάλοι θα τις λατρέψουν!
- Κεκάκια μήλου χωρίς ζάχαρη και αλεύρι! Κεκάκι που περιέχει σούπερ τροφές!
- Τρουφάκια μόνο με μέλι! Ιδανικό γλυκό για κέρασμα!
- Τσουρέκι νηστίσιμο με μέλι! Κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο!
- Μπάρες με ταχίνι! Σούπερ θρεπτικές!
- Πραλίνα σοκολάτας μόνο με μέλι! Μπορείτε να την απλώσετε στο ψωμί ή ακόμα και στο κέικ!
Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ. σταφίδες μαζί με χλιαρό νερό και τις αφήνουμε 5 λεπτά να μουλιάσουν. Κατόπιν, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια, 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 240 γρ. αλεύρι ολικής και 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για ένα λεπτό. Ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε σταδιακά το μέλι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά και να ασπρίσει το μείγμα. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε αργά 180 γρ. γάλα και 220 γρ. χυμό πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Κατόπιν, Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τα αλεύρια και ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα.
Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1 1/2 κ.γ. κανέλα και 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο (και κομματάκια κουβερτούρας αν το επιλέξουμε).
Λαδώνουμε -αλευρώνουμε ένα ταψί 28x28 εκ. και βάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις!
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
14 Σχόλια
evicita5 μήνες ago
Καλησπέρα Ιωάννα☺️ Σχετικά με αυτό που με ρωτάς υπάρχει σχετική απάντηση σε σχόλιο παρακάτω. Ωστόσο, να πω ότι η αλλαγή συστατικών θα κάνει μια διαφορά στο κέικ.☺️
Ιωάννα5 μήνες ago
Καλησπέρα evicita μου θέλω να φτιάξω το υπέροχο κεκακι σου μπας κ κάνω τα μικρά μου να φάνε λίγο κέικ… Τα υλικά είναι όλα τέλεια το αυγό όμως με το μπορω να το αντιταταστησω???? Γιατί δεν είμαστε φαν αυτού??? Τι άλλο μπορώ να βάλω για να συνεχίσει να είναι νόστιμο κ υγιεινό?????
evicita2 έτη ago
Ναι, κανένα πρόβλημα ☺
Ελεονωρα Γεοργιεβα2 έτη ago
Καλησπέρα! Σκοπεύω να κάνω το κέικ … Θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω μια κανονική φόρμα του κέικ ή θα αλλάξει το αποτέλεσμα της συνταγής? Ευχαριστώ!
evicita2 έτη ago
Αντί για αυγό μπορείτε να βάλετε Πουρε βρασμένου μήλου (applesause χωρίς ζάχαρη). Ταιριαζει κ με το συγκεκριμένο κέικ. 1/4 φλυτζανιου αντικαθιστά ένα αυγό. Όσον αφορά το γάλα εχετε πολλες επιλογές. Από φυτικό γάλα(αμυγδάλου κλπ) μέχρι και χυμό πορτοκαλι.
Γενικά στη γευση το κέικ μπορεί να μην αλλάζει πολυ, αλλά η υφή σίγουρα θα έχει μια μικρή διαφορά. ☺
Toyla2 έτη ago
Γεια σας, αν θελουμε να παραλειψουμε τα αυγα κ το γαλα, τι θα προτεινατε;; ευχαριστω
evicita2 έτη ago
Χαίρομαι που σας άρεσε! Για το Αλεύρι έχω χρησιμοποιήσει και εγώ αυτό για ψωμί και ήταν μια χαρά. Όποτε κανένα προβλημα☺
ΒΑΣΙΛΕΙΑ2 έτη ago
Την εκανα τη συνταγη και το κεικ ηταν τελειο. Θα ηθελα ομως να σας ρωτησω τι αλευρι ολικης βαζετε; εγω ειχα βρει μονο αυτο που φτιαχνουμε ψωμια.
Βασιλεια2 έτη ago
Καλησπερα σας. εκανα την συνταγη και ηταν καταπληκτικη. Ηθελα ομως να σας ρωτησω τι αλευρι ολικης βαλατε; εγω εβαλα ολικης για ψωμι διοτι μονο αυτο ειχα βρει.
evicita2 έτη ago
Καλημέρα! Ναι, μπορείτε 🙂
ΒΑΣΙΛΕΙΑ2 έτη ago
Καλημερα σας. οι σταφιδες μπορουν να αλεστουν διοτι το κεικ προοριζεται για μωρακι;
Zimaroulis3 έτη ago
Πολύ ωραία συνταγή και για εμάς που αποφεύγουμε τη ζάχαρη, αν και δεν ειχα αλεύρι ολικής και έβαλα κανονικό το αποτέλεσμα βγήκε τέλειο! (θα μπορούσες να μου πεις πόσα γραμμαρια ειναι περίπου το φλιτζάνι που αναφέρεις στη συνταγή)
Attachment
evicita3 έτη ago
Να είσαι καλά! Χρησιμοποιώ φλυτζάνι που παίρνει 250 ml νερό (με ένα δάχτυλο κενό).
Γιαννης6 έτη ago
τέλειο κέικ!! Εύκολο, γρήγορο και γευστικό (και υγιεινό)!!! Το έχω κάνει ήδη 3 φορές μέχρι τώρα!