Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες?? Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα?? Στους κουραμπιέδες σε έχω καλύψει πλήρως και αν είσαι από τους αναγνώστες που δεν τους έχουν δοκιμάσει τότε πάρε το link και ξεκίνα τη δοκιμή γιατί σίγουρα θα ενθουσιαστείς! Αφράτοι, τριφτοί, να λιώνουν στο στόμα…. Εεε τι άλλο να ζητήσει κανείς!
Ας αφήσουμε όμως τον κουραμπιέ κατα μέρος και ας πιάσουμε τα μελομακάρονα…Όσοι με παρακολουθείτε στα social( αν δεν το κάνετε ήδη, θα χαρώ να με ακολουθήσετε) θα είδατε οτι εδώ και καιρό κάνω δοκιμές για να βρω το τέλειο! Μετα από εγκριση από διάφορους γευσιγνώστες καταλήξαμε! Τραγανά έξω….μελωμένα μέσα! Μπορώ να πω ότι τα σχόλια ήταν διθυραμβικά!
Αν ανήκεις στην κατηγορία που σου αρέσουν τα μελομακάρονα μαλακά από έξω… μαλακά από μέσα τότε μη συνεχίσεις την ανάγνωση. Δεν θα βρεις εδώ αυτό που ψάχνεις!Τουλάχιστον όχι τώρα! Ωστόσο, το έχω στο πρόγραμμα να ετοιμάσω αντίστοιχο ποστ! (Ηρθε η στιγμη! Ω ναι η συνταγή είναι έτοιμη! Πάτα εδώ και θα βρεις αυτό που ψάχνεις!
Πάντα με βασάνιζε ένα ερώτημα σχετικά με τα μελομακάρονα! Γιατί τα κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα?? Δεν είναι ένα γλυκό που αξίζει να το φτιάχνουμε όλο το χρόνο? Ξέρω συμφωνείς μαζί μου! Για αυτό διάβασε όλα τα μυστικά που περιγράφω παρακάτω, για να κάνεις τα τέλεια μελομακάρονα όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά όποτε σου λείψει αυτό το τραγανό απέξω και τέλεια μελωμένο από μέσα μπισκοτάκι.
Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που δεν θέλουν πολλά πολλά! Τι εννοώ? Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, κοινώς καθόλου παίδεμα! Όταν έρθει η ώρα που θα αναμειχθούν τα υγρά υλικά με τα στερεα κάνουμε δυο κινήσεις ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι. Τίποτα παραπάνω! Ο λόγος πολύ απλός! Αν δουλευτεί πολύ θα “βγάλει” το λάδι του!
Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τη ζύμη δεν μπορούμε να την αφήσουμε (για να πάμε να πιούμε καφεδάκι)και να την πλάσουμε αργότερα! Για αυτό τη λέω και ζύμη της στιγμής! Τη φτιάχνεις -την πλάθεις-την ψήνεις!Δεν περιμένεις λεπτό! Ο λόγος? Ιδιος με τον παραπάνω! Θα βγάλει λάδι!
Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλωμα. Αν τα παραψήσεις δύσκολα θα σιροπιαστούν μέχρι μέσα. Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σα λάσπη! Στα 30 γρ. ζύμης συνήθως θέλουν 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Το σιρόπι επειδή περιέχει παραπάνω ζάχαρη από το νερό δεν χρειάζεται καθόλου ανακάτεμα γιατί θα ζαχαρώσει! Βάζουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι και με το που αρχίσει να κοχλάζει το χαμηλώνουμε στο μισό για 1-2 λεπτά.
Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι αντίστροφα! Δηλαδή, κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα! Ποτέ το ίδιο γιατί θα γίνουν μια αποτυχία …πιστέψτε με!
Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τελευταία στιγμή μελομακάρονα και θέλουμε να τα κάνουμε μέρες πριν τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε τα μπισκότα και αφού κρυώσουν καλά τα κλείνουμε αεροστεγώς! Δεν τα σιροπιάζουμε. Όταν έρθει ή ώρα να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το σιρόπι, τα μελώνουμε και είναι φρέσκα για φάγωμα! Δεν ξεχνάμε κρύο το ένα-ζεστό το άλλο!
Για το τέλος, θέλω να πω κάτι πολύ βασικό. Όσο και αν ακούγεται κοινότυπο αυτό που θα πω, να ξέρετε ότι τα ποιοτικά υλικά δίνουν τρομερά καλύτερο αποτέλεσμα! Το λεώ γιατί έκανα πάρα πολλές δοκιμές αλλοτε με φθηνα και άλλοτε με ακριβά υλικά! Καμία σχέση! Τη βασική διαφορά την είδα με το μέλι! Μην προτιμήσετε πολύ φθηνό μέλι. Συνήθως, είναι σα νερό και τα μελομακάρονα βγαίνουν (Πως να το πω κομψα???)….λάσπη!
Χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, χειροποίητες! Φανταστικό δώρο για να χαρίσετε, φτιαγμένο από τα χεράκια σας!
Οι πιο νόστιμοι κουραμπιέδες! Ειλικρινά, δεν έχετε ξαναφάει!Υπέροχοι,βουτυράτοι!
Μελομακάρονα μαλακά μέσα-έξω! Λιώνουν…μιαμμμ
Τρουφάκια με βελούδινη κρέμα κάστανο! Ιδανικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα!
Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια που τρώγονται!Προσοχή! Μακριά από τους μπόμπιρες!
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε! 😉
ΣΙΡΟΠΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΣΙΡΟΠΙ
Ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το κάνουμε αποβραδίς. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.Κατόπιν, χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.
Σ’ένα μπολ βάζουμε τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
Kατόπιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε! Δεν χρειάζεται ζύμωμα διότι θα βγαλει τα λάδια του. Οπότε ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά!
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς κελσίου, αέρα, για 25-30 λεπτά.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 50-60 δευτρόλεπτα περίπου.Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει θερμοκρασία από τα μελομακάρονα! Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε δυο κουταλιές μέλι με λίγο σιρόπι, που περίσσεψε, και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα μελομακάρονα αφού τα βάλουμε σε μία πιατέλα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.
Καλές γιορτές σε όλους!!!
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
22 Σχόλια
evicita6 μήνες ago
Πολύ χαίρομαι ☺️ καλές γιορτές ♥️
Πέτρος-Φίλιππος6 μήνες ago
Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, την δεύτερη μέρα που είχαν πιει το σιρόπι ήταν φοβερά. Την δεύτερη φορά που τα έφτιαξα βγήκαν ακόμα καλύτερα
evicita1 έτος ago
Χρόνια πολλά!! πραγματικά υπέροχα τα εκανες!!! Μπραβο
Δανάη1 έτος ago
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία. Ανεβάζω και μια φωτο με το φετινό θαύμα των Χριστουγέννων! Και πάλι μπράβο για την εξαιρετική συνταγή!!!
Attachment
evicita1 έτος ago
Καλοφαγωτα!!!να περάσετε όμορφα καλές γιορτές!!!
Δανάη1 έτος ago
Συγχαρητήρια για την υπέροχη συνταγή. Πραγματικά είναι τα μελομακάρονα όπως τα έτρωγα μικρή και μου άρεσαν και όπως ονειρευόμουν να τα φτιάχνω! Καλά Χριστούγεννα! 🙂
evicita1 έτος ago
Μια δόση δεν είναι ποτέ αρκετή☺️ καλές γιορτές με υγεία ☺️
Βάσω1 έτος ago
Σας ευχαριστώ πολυ για την ωραια συνταγή σας. Τα εφτιαξα αλλα δεν νομίζω να μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα…. Θα φτιάξω κ’αλλη δοση. Καλες Γιορτές με Υγεία
evicita1 έτος ago
Συνήθως το γαρύφαλλο πικρίζει….αν έχει πέσει κατά λάθος παραπάνω.
Χριστινα1 έτος ago
Εμένα μου βγήκαν πίκρα.Γιατι;
evicita2 έτη ago
Πολυ ωραία φαίνονται! Καλοφάγωτα! Καλές γιορτές ☺
Κωνσταντίνα2 έτη ago
Πρωτη φορα , πρωτη επιτυχια. Βγηκαν τελεια αλλα …..λιγα. Την επομενη φορα σιγουρα θα κανω διπλασια ποσοτητα.
Τα μισα τα αφησα 25 λεπτα και τα υπολοιπα τα εβγαλα στα 20 οπου εγιναν ακομα πιο μαλακα. Αλλα οπως ειπες μαλλον ειναι αναλογα τον φουρνο. Πριν τα βγαλω δοκιμασα με ενα πιρουνι για να καταλαβω εαν ειναι μαλακα και έτοιμα. Επισης στο σιροπι επειδη ειχα μονο τριμμενο γαρύφαλλο εβαλα ελαχιστο ισα ισα για αρωμα .
Ευχαριστώ πολύ.
Attachment
evicita2 έτη ago
Στην πραγματικοτητα, τα μπαχαρικά μπαίνουν ανάλογα με τις προτιμησεις του καθενός. Αν τα θέλετε πιο πικαντικα, όπως αναφέρατε, εννοείται μπορείτε να προσθεσετε παραπανω κανέλα, γαρυφαλλο. Απλά θα προσεξετε να μην το παρακανετε με το γαρυφαλλο κ πικρισουν. Τέλος, για τη ζάχαρη. Λίγα γραμμάρια παραπανω δεν θα κάνουν τρομερή διαφορά ☺καλές γιορτές! ☺
Όλγα2 έτη ago
Τα μελομακάρονα από άποψη υφής ήταν ότι ακριβώς περιγράφει η συνταγή. Από έξω τραγανά από μέσα σούπερ μελωμένα. Την συνταγή την έκανα με ακρίβεια γραμμαρίου. Απλά μου έλειπε λίγη γλύκα (αν βάλω στο εσωτερικό λίγη ζάχαρη λες θα αλλάξουν οι αναλογίες της ζύμης;). Επίσης θα τα ήθελα λίγο πιο “πικάντικα”. Η γεύση τους ήταν αρκετά απαλή. Μήπως να έβαζα λίγη περισσότερη κανέλα ή γαρύφαλλο;
evicita2 έτη ago
Χαίρομαι πολυ που σου αρεσαν! Όσα και να φτιάξεις παντα λίγα θα είναι!! Το σιρόπι, εννοείται, μπορείς να το κρατήσεις για την επόμενη φουρνιά! Ωστόσο, μπορείς να φτιάξεις καριόκες που έχω στο μπλογκ με τα περισσευματα! Καλές γιορτές☺
Natalie2 έτη ago
Σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή – αν και δεν βγαίνουν αρκετα, μαρέσει πολύ η συνταγή. όλα πέτυχαν! Παραδόξως, μου εμεινε αρκετό σιρόπι, αλλα καλύτερα, θα το φυλάξω για τα επόμενα χαχα
evicita3 έτη ago
Καλυτερα και από αγοραστα τα έκανες. Μπράβο. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ☺
Άρτεμις3 έτη ago
πρώτη φορά έκανα μελομακάρονα! βγήκαν τέλεια!!! τέρμα τα αγοραστά!!! ευχαριστούμε για όλα τα tips και για την συνταγή! καλές γιορτές σε όλους!
Attachment
evicita3 έτη ago
Η ζυμη έχει 1 κ.γ. μέλι. Δεν χρειάζεται παραπανω γιατί απορροφούν μετά το σιρόπι ☺
Thania3 έτη ago
ζάχαρη δεν;;;;;;;;
evicita5 έτη ago
Καλά Χριστούγεννα!!! 🙂
Μαίρη5 έτη ago
Την περίμενα πώς και πώς τη συνταγή!!! Εύχομαι να την πετύχω! Καλές γιορτές!