Blog

Μελομακάρονα, σούπερ μελωμένα!

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες?? Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα??  Στους κουραμπιέδες σε έχω καλύψει πλήρως και αν είσαι από τους αναγνώστες που δεν τους έχουν δοκιμάσει τότε πάρε το link και ξεκίνα τη δοκιμή γιατί σίγουρα θα ενθουσιαστείς!  Αφράτοι, τριφτοί, να λιώνουν στο στόμα…. Εεε τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Ας αφήσουμε όμως τον κουραμπιέ κατα μέρος και ας πιάσουμε τα μελομακάρονα…Όσοι με παρακολουθείτε στα social θα είδατε οτι εδώ και καιρό κάνω δοκιμές για να βρω το τέλειο! Μετα από εγκριση από διάφορους γευσιγνώστες καταλήξαμε! Τραγανά  έξω….μελωμένα μέσα! Μπορώ να πω ότι τα σχόλια ήταν διθυραμβικά!

Αν ανήκεις στην κατηγορία που σου αρέσουν τα μελομακάρονα μαλακά από έξω… μαλακά από μέσα τότε μη συνεχίσεις την ανάγνωση. Δεν θα βρεις εδώ αυτό που ψάχνεις!Τουλάχιστον όχι τώρα! Ωστόσο, το έχω στο πρόγραμμα να ετοιμάσω  αντίστοιχο ποστ!

Πάντα με βασάνιζε ένα ερώτημα σχετικά με τα μελομακάρονα! Γιατί τα κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα?? Δεν είναι ένα γλυκό που αξίζει να το φτιάχνουμε όλο το χρόνο? Ξέρω συμφωνείς μαζί μου! Για αυτό διάβασε όλα τα μυστικά που περιγράφω παρακάτω για να κάνεις τα τέλεια μελομακάρονα όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά όποτε σου λείψει αυτό το τραγανό απέξω και τέλεια μελωμένο από μέσα μπισκοτάκι.

ΜΥΣΤΙΚΟ 1 :ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ

Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που δεν θέλουν πολλά πολλά! Τι εννοώ? Η ζύμη δεν χρειάζεται  πολύ ανακάτεμα, κοινώς καθόλου παίδεμα! Όταν έρθει η ώρα που θα αναμειχθούν τα υγρά υλικά με τα στερεα κάνουμε δυο κινήσεις ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι. Τίποτα παραπάνω! Ο λόγος πολύ απλός! Αν δουλευτεί πολύ θα «βγάλει» το λάδι του!

ΜΥΣΤΙΚΟ 2: ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τη ζύμη δεν μπορούμε να την αφήσουμε (για να πάμε να πιούμε καφεδάκι)και να την πλάσουμε αργότερα! Για αυτό τη λέω και ζύμη της στιγμής! Τη φτιάχνεις -την πλάθεις-την ψήνεις!Δεν περιμένεις λεπτό! Ο λόγος? Ιδιος με τον παραπάνω! Θα βγάλει λάδι!

ΜΥΣΤΙΚΟ 3: ΣΩΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλωμα. Αν τα παραψήσεις δύσκολα θα σιροπιαστούν μέχρι μέσα. Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σα λάσπη! Στα 30 γρ. ζύμης συνήθως θέλουν 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

ΜΥΣΤΙΚΟ 4: ΣΩΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ-ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Το σιρόπι επειδή περιέχει παραπάνω ζάχαρη από το νερό δεν χρειάζεται καθόλου ανακάτεμα γιατί θα ζαχαρώσει! Βάζουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι και με το που αρχίσει να κοχλάζει το χαμηλώνουμε στο μισό για 1-2 λεπτά.

Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι αντίστροφα! Δηλαδή, κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα! Ποτέ το ίδιο γιατί θα γίνουν μια αποτυχία …πιστέψτε με!

ΜΥΣΤΙΚΟ 5: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ

Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τελευταία στιγμή μελομακάρονα και θέλουμε να τα κάνουμε μέρες πριν τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε τα μπισκότα και αφού κρυώσουν καλά τα κλείνουμε αεροστεγώς! Δεν τα σιροπιάζουμε. Όταν έρθει ή ώρα να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το σιρόπι, τα μελώνουμε και είναι φρέσκα για φάγωμα! Δεν ξεχνάμε κρύο το ένα-ζεστό το άλλο!

Για το τέλος, θέλω να πω κάτι πολύ βασικό. Όσο και αν ακούγεται κοινότυπο αυτό που θα πω, να ξέρετε ότι τα ποιοτικά υλικά δίνουν τρομερά καλύτερο αποτέλεσμα! Το λεώ γιατί έκανα πάρα πολλές δοκιμές αλλοτε με φθηνα και άλλοτε με ακριβά υλικά! Καμία σχέση! Τη βασική διαφορά την είδα με το μέλι! Μην προτιμήσετε πολύ φθηνό μέλι. Συνήθως, είναι σα νερό και τα μελομακάρονα βγαίνουν (Πως να το πω κομψα???)….λάσπη!

 

Τώρα είμαστε έτοιμοι  να δημιουργήσουμε! 😉

 

ΥΛΙΚΑ: για 30 περίπου μελομακάρονα

  • 230 γρ. ελαιόλαδο (εναλλακτικά 110 γρ. ελαιόλαδο ή 120 σπορέλαιο)
  • 190 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 420 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. σιμιγδάλι

ΣΙΡΟΠΙ

  • 260 γρ. νερό
  • 410 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. μέλι
  • μισό πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρυγαλλάκια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΣΙΡΟΠΙ

Ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το κάνουμε αποβραδίς. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.Κατόπιν, χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Σ’ένα μπολ βάζουμε τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.

Kατόπιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε! Δεν χρειάζεται ζύμωμα διότι θα βγαλει τα λάδια του. Οπότε ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά!

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά.

Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 50-60 δευτρόλεπτα περίπου.Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει θερμοκρασία από τα μελομακάρονα! Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε δυο κοταλιές μέλι με λίγο σιρόπι, που περίσσεψε, και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα μελομακάρονα αφού τα βάλουμε σε μία πιατέλα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.

 

Καλές γιορτές σε όλους!!!

 

evicita

Γεια σας, είμαι η Εύα και θα ξεκινήσω λέγοντας ότι μου αρέσει να δημιουργώ! Λατρεύω να δημιουργώ κάτι από το τίποτα και μου αρέσει όταν το τίποτα έχει γλυκιά γεύση!

2 Σχόλια

evicita2 εβδομάδες ago

Καλά Χριστούγεννα!!! 🙂

Μαίρη2 εβδομάδες ago

Την περίμενα πώς και πώς τη συνταγή!!! Εύχομαι να την πετύχω! Καλές γιορτές!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!