Φέτος ο κουραμπιές σας θα είναι εγγύηση!! Αφράτοι, τριφτοί, να λιώνουν στο στόμα…. Εεε τι άλλο να ζητήσει κανείς!

κουραμπιεδες

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΛΑΡΙΦΙΕ

Το μυστικό απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικό!Το βούτυρο!!εκτός του οτι πρεπει να πάρετε πολύ καλής ποιότητας βούτυρο πρεπει να είναι αιγοπρόβειο κλαριφιέ! Για όσους αυτή η λεξη ακούγεται διαστημική να εξηγήσω με λίγα λόγια τι είναι!Το βούτυρο κλαριφιέ λοιπόν, είναι το βούτυρο χωρίς το νερό και τα στερεα του γάλακτος!Πρακτικά, έχουμε μόνο καθαρό λίπος το οποίο έχει μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης από το κοινό βούτυρο.Οι λόγοι που το χρησιμοποιούμε είναι διάφοροι αλλά οι πιο σημαντικοί είναι δύο.Ο πρώτος είναι ότι αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτό γιατί αφαιρείται το νερό. Ο δεύτερος λόγος είναι η νοστιμιά που δίνει στα φαγητά και τα γλυκά!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία για να γίνει είναι πολύ εύκολη. Λιώνουμε σε πολύύύ χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο και έπειτα σουρώνουμε σε λεπτή σίτα ώστε να μείνει το καθαρό λίπος.Να έχετε κατα νου (για άλλες συνταγές), στο τέλος αυτό που μένει είναι 3/4 του βουτύρου.Παρόλα αυτά, αν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει και έτοιμο λιωμένο βούτυρο στο σούπερ μάρκετ!

Ξεκινάμε…

ΥΛΙΚΑ: για 30 κουραμπιέδες

  • 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο κλαριφιέ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 65 γρ. άχνη
  • 1 βανίλια
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα ανάλατα και καβουρδισμένα στο φούρνο για 5 λεπτά 200 βαθμούς.
  • Άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την άχνη μέρι να ασπρίσει!Χρειάζεται πολύ καλό χτύπημα!

Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι με τις βανίλιες το ρίχνουμε σταδιακά στο βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι! Δεν το ζυμώνουμε με τις ώρες!Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή  αλλά να μην κολλάει στα χέρια!Τέλος, βάζουμε τα αμύγδαλα.Εμένα μου αρέσουν ψιλοκομμένα στο μούλτι αλλά αυτό είναι στην προτίμηση του καθενός!

DSC_0708

Πλάθουμε μπαλίτσες (25 γρ. η καθε μία) σε σχήμα καρυδιού πιέζοντας ελαφρά από πάνω.Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος. Προσοχή! Μην τους παραψήσετε!Θα βγούν σχετικά μαλακοί και το χρώμα τους δεν θα έχει αλλάξει ιδιαίτερα.

Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πολύ καλά! Κατόπιν, τους βουτάμε σε ένα μπολ με άχνη ώστε να καλυφθούν από παντού! Στο τέλος, πασπαλίζουμε άχνη πάνω  σε όλους τους κουραμπιέδες!
DSC_0712

Καλέ γιορτές!

κουραμπιεδες