Μελομακάρονα μαλακά μέσα-έξω!

Μελομακάρονα συνταγή σου έχω δώσει και μάλιστα πολύ νόστιμη και πετυχημένη! Μελομακάρονα τραγανά από έξω και σούπερ μελωμένα μέσα! Υπάρχουν όμως και αυτοί που προτιμάνε τα μελομακάρονα μαλακά μέσα-έξω! Γι’αυτό και εγώ δεν αφήνω κανένα παραπονεμένο και έτσι ετοίμασα συνταγή για μελομακάρονα μαλακά μέσα-έξω!

Και επειδή τα μελομακάρονα έχουν τα μυστικά τους, διάβασε παρακάτω για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα!

 

ΜΥΣΤΙΚΟ 1 :ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ

Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που δεν θέλουν πολλά πολλά! Τι εννοώ? Η ζύμη δεν χρειάζεται  πολύ ανακάτεμα, κοινώς καθόλου παίδεμα! Όταν έρθει η ώρα που θα αναμειχθούν τα υγρά υλικά με τα στερεα κάνουμε δυο κινήσεις ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι. Τίποτα παραπάνω! Ο λόγος πολύ απλός! Αν δουλευτεί πολύ θα «βγάλει» το λάδι του!

ΜΥΣΤΙΚΟ 2: ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τη ζύμη δεν μπορούμε να την αφήσουμε (για να πάμε να πιούμε καφεδάκι)και να την πλάσουμε αργότερα! Για αυτό τη λέω και ζύμη της στιγμής! Τη φτιάχνεις -την πλάθεις-την ψήνεις!Δεν περιμένεις λεπτό! Ο λόγος? Ιδιος με τον παραπάνω! Θα βγάλει λάδι!

ΜΥΣΤΙΚΟ 3: ΣΩΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλωμα. Αν τα παραψήσεις δύσκολα θα σιροπιαστούν μέχρι μέσα. Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σα λάσπη! Στα 30 γρ. ζύμης συνήθως θέλουν περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

ΜΥΣΤΙΚΟ 4: ΣΩΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ-ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι αντίστροφα! Δηλαδή, κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα! Ποτέ το ίδιο γιατί θα γίνουν μια αποτυχία …πιστέψτε με!

ΜΥΣΤΙΚΟ 5: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ

Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τελευταία στιγμή μελομακάρονα και θέλουμε να τα κάνουμε μέρες πριν τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε τα μπισκότα και αφού κρυώσουν καλά τα κλείνουμε αεροστεγώς! Δεν τα σιροπιάζουμε. Όταν έρθει ή ώρα να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το σιρόπι, τα μελώνουμε και είναι φρέσκα για φάγωμα! Δεν ξεχνάμε κρύο το ένα-ζεστό το άλλο!

Κάτι τελευταίο. Σε καμία περίπτωση μην βάλετε χυμό πορτοκάλι του εμπορίου! Βγαίνουν τελείως διαφορετικά…αποτυχημένα θα έλεγα! Το δοκίμασα και εγώ (ξέρετε για διευκόλυνση) αλλά δυστυχώς έβγαιναν λασπωμένα με το χυμό του εμπορίου!

Παρακάτω θα βρεις 5 χριστουγεννιάτικες συνταγές για να γεμίσει το σπίτι υπέροχες μυρωδιές!

Μελομακάρονα σούπερ μελωμένα! Γι’αυτούς που προτιμάνε τα μελομακάρονα μαλακά μέσα-τραγανά από έξω!

Οι πιο νόστιμοι κουραμπιέδες! Ειλικρινά, δεν έχετε ξαναφάει!Υπέροχοι,βουτυράτοι!

Χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, χειροποίητες! Φανταστικό δώρο για να χαρίσετε, φτιαγμένο από τα χεράκια σας!

Τρουφάκια με βελούδινη κρέμα κάστανο! Ιδανικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια που τρώγονται!Προσοχή! Μακριά από τους μπόμπιρες!

 

ΥΛΙΚΑ: περίπου 32 τμχ

  • 230 γρ. σπορέλαιο
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. χυμό από πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ κοφτό σόδα
  • 1 κ.γ κοφτό baking powder
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 500 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ  κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

ΣΙΡΟΠΙ

  • 350  γρ. νερό
  •  220 γρ. μέλι
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 2 φέτες λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 καρφί γαρύφαλλο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΣΙΡΟΠΙ:

Σε ένα κατσαρολάκι ,σε δυνατή φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Απο τη στιγμή που θα βράσει χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μετράμε 5-6 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

ΖΥΜΗ:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το χυμό σε ένα ψηλό ποτήρι και ρίχνουμε τη σόδα! Αυτό ξαφνικά θα αρχίσει να αφρίζει, τότε το ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Έπειτα, το προσθέτουμε στο μείγμα με τα υγρά.Πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι!Προσοχή δεν το ζυμώνουμε πολύ ώρα γιατί σφίγγει!!

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

 

Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 50-60 δευτρόλεπτα περίπου. Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει θερμοκρασία από τα μελομακάρονα! Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε δυο κουταλιές μέλι με λίγο σιρόπι, που περίσσεψε, και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα μελομακάρονα αφού τα βάλουμε σε μία πιατέλα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.

 

Καλά και μοσχομυριστά Χριστούγεννα!

 

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

8 Σχόλια

evicita7 μήνες ago

Παίζει ρόλο και τι φούρνο έχει ο καθένας. Πάντα τα λεπτά είναι κατά προσέγγιση στις συνταγές.. ☺️ Πάντως στον αέρα δεν είχα κάποιο θέμα προσωπικά..

Βάσω7 μήνες ago

Να σας ρωτήσω, ψήνονται στον αερα ή σε αντιστάσεις? Γιατί εγώ τα εβαλα στον αερα για μισή ωρα και σχεδόν κάηκαν. Στο 20λεπτο μου ειχαν φανεί έτοιμα αλλά είπα να ακολουθήσω ακριβώς την συνταγή γιατι φοβήθηκα μήπως μείνουν ωμά απο μεσα.

evicita1 έτος ago

Καλοφαγωτα!! Φαίνονται πεντανόστιμα!☺️

Μαρια1 έτος ago

Ευχαριστώ πολύ για την καταπληκτική συνταγή. Πρώτη φορά φτιάχνω μελομακάρονα, πετύχανε!!

Attachment

evicita3 έτη ago

Μέσα στο μήνα θα ανεβάσω και βασιλόπιτα ☺Σας ενδιαφέρει κέικ ή τσουρέκι?

Archontisa3 έτη ago

Μήπως υπάρχει συνταγή και για βασιλόπιτα?

evicita3 έτη ago

Καλοφάγωτα!! Πραγματικά, χαίρομαι που σας άρεσαν! 🙂

Archontisa3 έτη ago

Έγιναν τέλεια! Καλύτερα και από αγοραστά! Όνειρο!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!