Ζύμη για καλτσόνε!

Ακόμα θυμάμαι τις μέρες που έπαιρνα από το κυλικείο του σχολείου το καλτσόνε! Το λαχταρούσα πολύ γιατί το άτιμο ήταν πολύ νόστιμο! Φουσκωτό και αφράτο με πλούσια γέμιση και σάλτσα! Έχει χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου! χαχαχ το σκέφτομαι και μου τρέχουν τα σάλια! Αυτή η συνταγή μου θυμίζει πολύ το καλτσόνε που έτρωγα τότε!  Γι’ αυτό και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή σε περίπτωση που και κάποιος άλλος έχει ίδιες αναμνήσεις!

TIPS ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΛΤΣΟΝΕ

Πριν ξεκινήσουμε όμως θέλω να διευκρινήσω κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

  1. Πρώτα απ΄ όλα το νερό στο οποίο θα διαλύσετε τη μαγιά θα φροντίσετε να είναι χλιαρό και όχι ζεστό.
  2. Το ζυμάρι μπορούμε να το κάνουμε και σε κουζινομηχανή! Σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε στο ζύμωμα μηπως  χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι!
  3. Είναι πολύ σημαντικό ο φούρνος μας να είναι καλά προθερμασμένος και σε υψηλή θερμοκρασία
  4. Τη ζύμη μπορούμε να την κάνουμε απο βραδύς και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο έτσι ώστε να την δουλέψουμε την επόμενη μέρα.
  5. Όταν ψήσουμε τα καλτσόνε και έρθει η ώρα να τα σερβίρουμε μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίζουν.
  6.  Αν θέλουμε το καλτσόνε πιο τραγανό εξωτερικά μπορούμε να πασπαλίσουμε τον πάγκο μας με λίγο αλεύρι και σιμιγδάλι και να ανοίξουμε εκεί το ζυμάρι μας.
  7.  Οποιαδήποτε  γέμιση και να επιλέξουμε  φροντίζουμε να μην είναι ζεστή όταν γεμίσουμε το καλτσόνε.

σχολικά σνακ

ΥΛΙΚΑ: για 4 καλτσόνε

  • 500-550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις +λίγο ακόμα για πασπάλισμα
  • 1κ.γ αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 αυγό για άλλειμα

ΓΕΜΙΣΗ: Της επολογής μας. Μπορούμε να κάνουμε ειτε γλυκιά ειτε αλμυρή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά και το νερό. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά με το νερό και το λάδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.

Πλάθουμε μία μπάλα και τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη! Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει (1-2 ώρες). 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στον αέρα. Κατόπιν, δουλεύουμε λίγο τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.

Ανοίγουμε στρόγγυλα φύλλα με πάχος λιγότερο απο 1 εκατοστό(όχι χοντρά αλλά ούτε και πολύ λεπτα).Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας  στο μισό ημικύκλιο αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες.

Βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και διπλώνουμε ώστε να ενωθούν.Τέλος, στριφογυρίζουμε λίγο το ζυμάρι προς τα μέσα.

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό, ρίχνουμε ελάχιστο νεράκι και αλείφουμε τα καλτσόνε.

Ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς αέρα σε, πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, μεχρι να ροδίσουν περιπου 15-20 λεπτά.

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *