Αφράτα Τυροπιτάκια με Γιαούρτι!

Πρώτες μέρες Ιανουαρίου να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία!!!Και το εννοώ γιατί η χρονιά μας βρήκε λίγο άρρωστους!Τώρα που αναπτερωθήκαμε (ήρθε και η βοήθεια από μακριά) είπα να ασχοληθώ και λίγο με τις συνταγούλες μου που περιμένουν σε μια γωνίτσα για τη δημόσια εμφάνιση τους!

Τυροπιτάκια σουπερ αφράτα!

Η σημερινή συνταγή έχει πολλούς fans,πως να μην έχει άλλωστε αφού είναι μαμαδίστικη!!Την έμαθα από τη μαμά μου!Από παλιά θυμάμαι όταν περίσσευε γιαούρτι αμέσως το έκανε τυροπιτάκια.Η αλήθεια είναι πως η μητέρα μου δεν έβαζε γάλα στη συνταγή αλλά η θεία μου ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα με αυτό το συστατικό.Τι εννοώ? Όταν ήρθε η ώρα να πάρω τη συνταγή απο τη μητέρα μου η θεία μου ισχυριζόταν ότι μπαίνει και γάλα!!Χωρίς δεύτερη σκέψη τα δοκίμασα και με αυτή την εκδοχή!Εχθές έκανα τα τυροπιτάκια …σήμερα δεν υπάρχει ψίχουλο!Πεντανόστιμα και αφράτα!Έγιναν φανταστικά για αυτό και σας τα παρουσιάζω!

σχολικά σνακ

Αν θα έπρεπε να βρω διαφορές ανάμεσα στις δύο συνταγές θα έλεγα ότι η συνταγή χωρίς γάλα τα κάνει λίγο πιο τραγάνα και ξινούτσικα(πολύ ωραία επίσης) ενω η συνταγή με γάλα τα κάνει πιο αφράτα με μια πιο ουδέτερη ζύμη,χωρίς να ξινίζει.Με την προσθήκη του αλευριού να είστε προσεκτικοί .Ρίχνετε σταδιακά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Ισως χρειαστεί λιγότερο ίσως και περισσότερο.Εξαρτάται απο το αλεύρι και το κεσεδάκι που θα έχετε!Η μέτρηση γίνεται με το κεσεδάκι γιαουρτιού!Σε αυτό θα μετρήσετε όλα τα υγρά υλικά.

ΥΛΙΚΑ:περίπου 40 κομμάτια
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό (κατα προτίμηση αυτό με την πέτσα)
  • 1 κεσεδάκι σπορέλαιο ( ή 3/4 ελαιόλαδο)
  • 1 κεσεδάκι γάλα φρέσκο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά(9 γρ)
  • 1 κ.γ κοφτό αλάτι
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη
  • 700 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( αν βάλουμε ελαιόλαδο, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε 20-30 γρ. Αλεύρι)

ΓΕΜΙΣΗ:

  • 400γρ.φέτα
  • 2 αυγά
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. γάλα

1 αυγό για άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γιαούρτι,το λάδι,το γάλα,τη μαγιά,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

dsc_0570

Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι στο μείγμα με το γιαούρτι.Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία και ελαστική.

dsc_0387

Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για μία ωρίτσα.

ΓΕΜΙΣΗ:

Θρυμματίζουμε τη φέτα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.Ανακατεύουμε καλά.

dsc_0573

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:

Παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό.Κόβουμε με κουπ πατ στρόγγυλα ,βάζουμε τη γέμιση στο ένα ημικύκλιο ,βρέχουμε με λίγο νεράκι τις άκρες και καπακώνουμε για να κλείσει και να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρουνάκι.

τυροπιτάκια

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Σε ένα μπολ σπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε προσθέτοντας 1 κ.σ. νερό.Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με ένα πινέλο.

τυροπιτάκια

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν!

τυροπιτάκια

Αν έχετε και άλλα κεσεδάκια γιαουρτιού μπορείτε να φτιάξετε τέλεια τυροκεκάκια που γίνονται στη στιγμή! Καλή όρεξη!!!

τυροπιτάκια

#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

20 Σχόλια

evicita2 έτη ago

Η καλύτερη επιλογή

Βασιλική2 έτη ago

Θα την κάνω την συνταγή αύριο να τα πάρω στο ταξίδι που θα πάω. Σ ευχαριστώ πολυ.

evicita2 έτη ago

Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω την ακριβή ποσότητα. Τα κάνω με γάλα γιατί βγαίνουν πιο αφράτα. Μπορείτε να βάλετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ωραίο ελαστικό ζυμάρι.

Χριστίνα2 έτη ago

Η συνταγή χωρίς γάλα πως διαμορφώνει την αναλογία του αλευριού?

evicita3 έτη ago

Σ’ευχαριστώ πολυ ☺

Μαίρη3 έτη ago

Τι νόστιμα! Εύκολο ζυμαράκι και σούπερ αφράτο! Κατοχυρώθηκε η συνταγή! Ευχαριστούμε πολύ!

evicita3 έτη ago

Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Υπάρχει πιτουλα με σπιτικό φύλλο, σφολιάτα και άλλες. Μπορείς να βρεις κάνοντας μια αναζήτηση στο σάιτ.

evicita3 έτη ago

Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Υπάρχει πιτουλα με σπιτικό φύλλο, σφολιάτα και άλλες. Μπορείς να βρεις κάνοντας μια αναζήτηση στο σάιτ.

Miranda Skoli3 έτη ago

Τύρόπίτσκίά πέντάνόστίμά
ΚΆΊ πάγώτό έπίσής έξάίρέτίκό
Άν μάς στέίλέίς κάί κάμίά πίτόύλά μέ σπίτίκό φύλο θά ήτάν τέλέίά☺️☺️

Δημητρα3 έτη ago

Καλημέρα! Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το σπορέλαιο με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο?
Ευχαριστω

evicita3 έτη ago

Καλημέρα βέβαια γίνεται και με ηλιέλαιο και με αραβοσιτελαιο. Ακόμα και με ελαιόλαδο, απλά η δόση στο ελαιόλαδο είναι 3/4 από το κεσεδάκι…

evicita3 έτη ago

Τέλεια!!!

ZIMAROULIS3 έτη ago

Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή Evicita! Πρέπει να ξανακάνουμε τη συνταγή γιατί τα τελειώσαμε μέσα σε μια μερα! 🙂

Attachment

evicita5 έτη ago

Την επόμενη φορά διπλή δόση! Χάχαχα! Πολύ χαίρομαι! 🙂

Κωνσταντίνα5 έτη ago

ΤΕΛΕΙΑ!!!! ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
ούτε μια μέρα.

χάρης5 έτη ago

Πολύ ωραια συνταγή!!

evicita6 έτη ago

Σ’ευχαριστω πολυ!! 🙂

Φανη6 έτη ago

Συνταγή με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχια, μπράβο
Χαιρομαι που την ανακάλυψα και εγινε “δική” μας. Τα ταψια γινονται δυο-δυο. Ευχαριστουμε πολυ.

Evicita7 έτη ago

Χαίρομαι που σου άρεσαν!

Fili7 έτη ago

Tέλεια και πολύ αφράτα!!! Ευχαριστώ για την συνταγή!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!