Κουλούρι τύπου μπριός με φέτα!

κουλούρι τύπου μπριός με φέτα

Μετά το κουλούρι τύπου μπριός με κομματάκια σοκολάτας που σας ξετρέλανε, ήρθε και η αλμυρή εκδοχή με φέτα! Μου το ζητήσατε τόσοι πολλοί που δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά!

Είναι αφράτα, είναι γευστικά και είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνουν όπως ακριβώς και η γλυκιά εκδοχή!

Αν αποφεύγεις γαλακτοκομικά, δοκίμασε την κλασσική εκδοχή κουλουριού. Κουλούρι Θεσσαλονίκης μόνο με μέλι!

Δεν έχεις αλεύρι δυνατό, που χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη συνταγή; Σου έχω λύση! Πάτα εδώ!

ΥΛΙΚΑ για 10 κουλούρια με φέτα
  • 100 γρ. νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ.)
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γάλα
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αυγό + 1 αυγό για άλειμμα
  • 8 γρ. αλάτι
  • 50 + 450 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 300 γρ. φέτα
  • ρίγανη (προαιρετικό)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 50 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε. Περιμένουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Κατόπιν, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το αυγό και το αλάτι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (450 γρ.).

Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και αφήνουμε την μηχανή να κάνει τη δουλειά της (ζύμωμα)! Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, περίπου 10-13 λεπτά. Στην αρχή το ζυμάρι μας θα είναι υδαρές αλλά καθώς θα ζυμώνουμε θα μαζεύεται στο γάντζο.

Ρίχνουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει στα χέρια μας! Της δίνουμε σχήμα μπάλας, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

ΠΛΕΞΙΜΟ

Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε κομμάτια, περίπου 90 γρ. Παίρνουμε ένα κομμάτι, πλάθουμε ένα κορδόνι και το πατάμε να απλώσει. Βάζουμε τη φέτα επάνω και την πατάμε απαλά με τα χέρια μας για να κολλήσει στο ζυμάρι. Ενώνουμε πάλι τις άκρες κατα μήκος και το ρολάρουμε πάλι για να γίνει κορδόνι. Το διπλώνουμε στη μέση. Κατόπιν, το στριφογυρίζουμε και ενώνουμε τις άκρες.  Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο (περίπου μισή ώρα). Αλείφουμε με το αυγό (προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20 λεπτά περίπου! Τοποθετούμε τα κουλούρια με φέτα σε σχάρα για να κρυώσουν! Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη! Αν θέλουμε μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, για μεγαλύτερο διάστημα.

 

Τα πιο αφράτα κουλουρια τύπου μπριος με φέτα!! evicita.gr

12 comments for “Κουλούρι τύπου μπριός με φέτα!

  1. evicita
    13 Ιουνίου, 2024

    Γίνεται κ με αλεύρι για όλες τις χρήσεις απλά δεν θα είναι ο ορισμός του αφράτου!!

  2. Σοφία
    13 Ιουνίου, 2024

    Καλημέρα Εύα μου! Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αλεύρι γ.ο.χ. γιατί δεν έχω δυνατό και θέλω να τα φτιάξω σήμερα για να αξιοποιήσω μια ωραία φέτα που έχω και αυτή μου φαίνεται η ιδανική συνταγη;;

  3. evicita
    25 Απριλίου, 2024

    Ναι, μπορειτε

  4. Άννα
    25 Απριλίου, 2024

    Καλημέρα, αντί για ζάχαρη μπορώ να βάλω μέλι;

  5. evicita
    21 Οκτωβρίου, 2023

    Στο air fryer δεν γνωρίζω γιατί δεν το έχω χρησιμοποιήσει. .. δυστυχώς

  6. χριστινα
    20 Οκτωβρίου, 2023

    αν ειναι στον αερα η air fryer μειωνω σε 10 λεπτα χρονου η θερμοκρασια 20 βαθμους η τιποτα?

  7. evicita
    07 Οκτωβρίου, 2023

    Ναι, βέβαια ☺️

  8. Μίνα
    07 Οκτωβρίου, 2023

    γίνεται με κατσικίσιο γάλα?

  9. evicita
    02 Ιουνίου, 2023

    Φυσικά ☺️ μπορείτε να βάλετε ότι αγαπάτε ☺️

  10. Ανθή Μάντη
    02 Ιουνίου, 2023

    Γεια σας!!! Θα μπορούσα μαζί με το τυρί φέτα, να προσθέσω πιπεριές πράσινες, κόκκινες, επιπλέον τυριά τύπου π.χ. γραβιέρα, ένταμ και κάποιο ψιλοκομμένο αλλαντικό;

  11. evicita
    07 Φεβρουαρίου, 2023

    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν☺️ Σχετικά με το ζυμάρι μηπως το δουλέψατε αρκετά όταν το πλαθατε;

  12. Ξένια
    07 Φεβρουαρίου, 2023

    Δοκίμασα τη συνταγή χθες και σήμερα δεν έχει μείνει κανένα ψωμάκι! Τα μικρά ενθουσιάστηκαν με την υφή και τη γεύση 🙂 Πολύ αφρατα και τη δεύτερη μέρα. Τρίτη δε πρόλαβαν μα δουν 🙂
    Οπότε πρέπει να ξαναφτιάξω άμεσα και θέλω να ρωτήσω κάτι :
    Το ζυμάρι μου βγήκε πάρα πολύ ελαστικό και δυσκολεύτηκα να το ανοίξω. Μήπως έχεις καμία ιδέα τι φταίει;
    Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *