Κουλούρι Θεσσαλονίκης μόνο με μέλι!
Κουλούρι Θεσσαλονίκης μόνο με μέλι!Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα σχολικά σνακ το κλασικό σουσαμένιο κουλουράκι από την πολυαγαπημένη μας Θεσσαλονίκη! Διαχρονικό σνακ για μικρούς και μεγάλους αλλά και για όλες τις ώρες! Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του! Τραγανό από εξω, αφράτο από μέσα! Αποτελεί ιδανική επιλογή για τα πρωινά που μας περιμένουν!
Εγώ αυτό που κάνω (όπως και με άλλες συνταγές) είναι να τα φτιάξω, να τα ψήσω και αφού κρυώσουν να τα βάλω στην κατάψυξη! Κάθε φορά που θέλω να φάω ένα, το βγάζω, το ζεσταινω στη φρυγανιέρα και σε δυο λεπτα έχω τραγανό και αφράτο κουλουρι, όπως όταν ψήθηκε!
Επιπλέον, επειδή φτιάχνω για το παιδάκι μου πολλές φορές κουλούρι Θεσσαλονίκης και ως λιχούδα τρώει ολοκληρο το κουλουράκι ανεξαρτήτου μεγέθους, τα έχω κάνει πιο μικρά και γλυκούτσικα για τα πιο μικρά χεράκια! Είναι πολύ χαριτωμένα και γι αυτό υιοθέτησα την ιδέα!
Το συν σε αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν έχει καθόλου ζάχαρη, μόνο μέλι! Άντε τι κάθεστε! Ξεκινήστε τα ψησίματα!
ΥΛΙΚΑ: για 22 κουλούρια μικρά (40 γρ.)
- 300 γρ. χλιαρό νερό (100+200)
- 1 φακελάκι ξηρη μαγιά (9 γρ.)
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.(50+500)
- 60 γρ. μέλι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
- 1/2 λίτρο νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- Σουσάμι (περίπου 130 γρ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα κάνουμε το προζύμι για το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 γρ. νερού, τη μαγιά, 50 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο νερό (200 γρ.),το μέλι, το προζύμι μας, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι (500) και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη για μια ωρίτσα να φουσκώσει το ζυμάρι!
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 40 γρ.( για μικρά κουλούρια).
Επικάλυψη:
Βάζουμε σε ένα μπολ νερό από τη βρύση (περίπου μισό λίτρο). Διαλύουμε μέσα ένα 1 κ.σ. μέλι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι. Πλάθουμε την κάθε μπαλίτσα ζύμης σε ένα λεπτό κορδόνι και έπειτα ενώνουμε τις άκρες του.
Βουτάμε το κουλούρι στο νερόμελο και μετά στο σουσάμι.
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή ταψί με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους! Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, στον αέρα .Περίπου 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη, αφού κρυώσουν πολύ καλά!
Καλή επιτυχία!
Για περισσότερα σχολικά σνακ πάτησε εδώ!
8 comments for “Κουλούρι Θεσσαλονίκης μόνο με μέλι!”