Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου οι περισσότεροι ψάχνουν συνταγές για βασιλόπιτα τσουρέκι!
Αν ανήκεις στην κατηγορία βασιλόπιτα κέικ σίγουρα θα θυμάσαι την περσινή συνταγή που σου έδωσα, εξίσου φανταστική! Σίγουρα είναι λίγο πιο εύκολη από την βασιλόπιτα τσουρέκι αλλά, πίστεψε με, με τη συγκεκριμένη συνταγή δεν θα παιδευτείς καθόλου αρκεί να έχεις μίξερ! Διότι όλη η μαεστρία βρίσκεται στο καλό ζύμωμα!
Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη βασιλόπιτα, θα ήθελα να σε παραπέμψω στα κλασσικά τσουρέκια απλά και μόνο για να διαβάσεις κάποια μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα! Το θεωρώ απαραίτητο!Γι΄ αυτό πάτησε εδω τσουρεκομανιακέ μου φίλε! Ισχύουν όλα όπως τα ξέρεις και σε έχω δασκαλέψει.
Δεν έχεις αλεύρι δυνατό, που χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη συνταγή; Σου έχω λύση! Πάτα εδώ!
Για το στόλισμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό ,μία κ.γ. από τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 170 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει!
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο (αρκεί να λιώσουμε το μισό και με τη θερμότητά του θα λιώσει και το υπόλοιπο διότι δεν πρέπει να είναι καυτό). Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο,το γάλα,τα αυγά,τη ζάχαρη,το μέλι,τα μπαχαρικά και το προζύμι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (660 γρ)!
Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και αφήνουμε την μηχανή να κάνει τη δουλειά της (ζύμωμα)! Μετά από ένα τέταρτο ελέγχουμε αν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα! Αν συμβαίνει αυτό είναι έτοιμη…αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα τη μηχανή. Στη φωτογραφία παρακάτω το ζυμάρι μας είναι έτοιμο και δεν έχει καθόλου ίχνη στα τοιχώματα! Προσοχή! Δεν το βγάζουμε αν δεν ξεκολλάει γιατί θα μας απλώσει πολύ στο ψήσιμο!
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι (σπορέλαιο) στα χέρια μας και έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει στα χέρια μας! Της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ(ή λεκάνη) και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός (κολπάκι του Παρλιάρου!!).
Σε ένα ταψί ή τσέρκι με διάμετρο 30 εκ. απλώνουμε λαδόκολλα στον πάτο και κόβουμε μια λωρίδα περιμετρικά (γύρω-γύρω μπορούμε να αλείψουμε με βούτυρο). Παίρνουμε τη ζύμη και αφού την κάνουμε μια μπάλα βάζουμε το φλουρί.Τοποθετούμε στο ταψί και πιέζουμε τη ζύμη ώστε να γίνει πλακέ και να κολλήσει στα τοιχώματα. Αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί. Να θυμάστε ότι θα φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο!
Αλείφουμε με το ασπράδι (προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα) και αν θέλουμε βάζουμε σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου. Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς, αντιστάσεις, για 50-60 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Μπορούμε να βάλουμε βρεγμένη λαδόκολλα στην επιφάνεια, για να μην κάνει σκούρη κρούστα. Μετά τα 40 λεπτά μπορούμε να ελέγξουμε αν ψήθηκε, βάζοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο της βασιλόπιτας. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε για 15 λεπτά στο ταψί και κατόπιν την ξεφορμάρουμε και την τοποθετούμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι σε σχάρα, για να κρυώσει. Διακοσμούμε όταν κρυώσει τελείως, είτε με λιωμένη σοκολάτα είτε με γλάσο.
Όταν κρυώσει καλά την τυλίγουμε με μεμβράνη και αν θέλουμε και τη βάζουμε και σε σακούλα μέχρι να την κόψουμε στο τραπέζι! Αν θέλουμε τη διατηρούμε για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη!
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
0 Σχόλια