Ο απόλυτος οδηγός για παντεσπάνι!
Τούρτα και παντεσπάνι! Ακούω πολλούς από εσάς να φτιάχνετε μόνοι σας τις τούρτες των παιδιών σας και φυσικά δημιουργούνται πολλές απορίες για το πως γίνεται αφράτο, πόσο μεγάλο πρέπει να γίνει για τα άτομα που θέλετε κλπ κλπ κλπ. Σήμερα θα σας δώσω τον απόλυτο οδηγό για ένα υπέροχο σοκολατένιο παντεσπάνι ώστε να βγαίνετε ασπροπρόσωποι κάθε φορά!
Ίσως να έχετε φτιάξει το πρώτο παντεσπάνι που έβαλα στο μπλογκ (εξίσου πολύ ωραίο και αφράτο), ωστόσο εδώ θα βρείτε το παντεσπάνι ένα level πιο πάνω (ίσως και πολλά level) με όλες τις αναλυτικές οδηγίες για δική σας διευκόλυνση!
Αν από την άλλη λατρεύετε το παντεσπάνι που θυμίζει κέικ, τότε θα βρείτε τη συνταγή σε άλλο ποστ .
Μυστικά για πετυχημένο παντεσπάνι
- Χρησιμοποιούμε μεγάλα αυγά(63-73 γρ) για τις δοσολογίες που δίνονται παρακάτω. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να τα βρείτε και ως XL μέγεθος. Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, τουλάχιστον για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει- αφρατέψει το μείγμα.
- Κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι και το κακάο.
- Το αλεύρι με το κακάο το βάζουμε σε 3-4 δόσεις και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσει από κάτω προς τα πάνω. Προσέχουμε να μην μείνει καθόλου σκόνη από αλεύρι και κακάο.
- ΠΑΝΤΑ ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος, ώστε να μην κάθεται το μείγμα μας μέχρι να μπει στο φούρνο.
- Γενικός κανόνας: Σε κάθε ένα αυγό αντιστοιχούν 25 γρ. αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 25 γρ. ζάχαρη και 5 γρ. κακάο.
- Το παντεσπάνι δεν είναι πολύ γλυκό γιατί θα το σιροπιάσουμε κιόλας. Παρόλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε 30 γρ. ζάχαρη παραπάνω αν θέλουμε.
- Καλό είναι να χτυπάμε μέχρι 8 αυγά στο μίξερ. Αν θέλουμε μεγαλύτερη δόση καλύτερα να το κάνουμε σε δύο δόσεις!
- Αν θέλουμε να κάνουμε το παντεσπάνι λευκό αντί για σοκολατένιο, αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι, καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού.
- Την πόρτα του φούρνου δεν την ανοίγουμε καθόλου. Στα 30 λεπτά είναι έτοιμο. Αν παρόλα αυτά ο φούρνος δεν ψήνει καλά, μετά τα 30 λεπτά ανοίγουμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι.
- Αν φτιάξουμε το παντεσπάνι 1-2 μέρες νωρίτερα, τότε θα μπορέσουμε να το κόψουμε και να το χωρίσουμε πιο εύκολα.
- Το παντεσπάνι μπορείτε να το κόψετε είτε σε 3 δίσκους είτε σε τέσσερις είτε σε πέντε. Όμως, για να τα κόψετε λεπτά χρειάζεται εξάσκηση. Γι’ αυτό σας ετοίμασα βίντεο, για να μπορείτε να το κάνετε και εσείς ! Πως κόβουμε το παντεσπάνι χωρίς κλωστές, χωρίς ειδικά εργαλεία!
Πως θα αποφασίσω ποια δοσολογία θα κάνω σύμφωνα με τα άτομα που θα κεράσω;
Το να αποφασίσετε πόσο μεγάλο παντεσπάνι θα κάνετε για την τούρτα, πλέον είναι πολύ απλή διαδικασία. Με τις παρακάτω πληροφορίες, δεν θα αναρωτηθείτε ξανά αν θα περισσέψει τούρτα ή όχι. Το περιθώριο των ατόμων υπάρχει για ένα λόγο. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα κόψετε τα κομμάτια.
στρογγυλό τσέρκι (διάμετρο) | Άτομα |
20 εκ. | 12-16 |
22 εκ. | 16-20 |
24 εκ. | 20-24 |
26 εκ. | 24-28 |
28 εκ. | 28-32 |

Δοσολογίες
Ο πίνακας παρακάτω δείχνει τα υλικά που αντιστοιχούν σε κάθε τσέρκι. Εσείς το μόνο που έχετε να σκεφτείτε είναι ποιο τσέρκι θα επιλέξετε.
τσέρκι | μεγάλα αυγά (63-73 γρ.) | ζάχαρη | αλεύρι που φουσκώνει μόνο του | κακάο | βανίλια |
20 εκ. | 4 | 100 γρ. | 100 γρ. | 20 γρ. | 1 |
22 εκ. | 5 | 125 γρ. | 125 γρ. | 25 γρ. | 1 1/2 |
24 εκ. | 6 | 150 γρ. | 150 γρ. | 30 γρ. | 1 1/2 |
26 εκ. | 7 | 175 γρ. | 175 γρ. | 35 γρ. | 1 1/2 |
28 εκ. | 8 | 200 γρ. | 200 γρ. | 40 γρ. | 2 |
Ας δούμε πως γίνεται η βασική συνταγή!
ΥΛΙΚΑ: για τσέρκι με διάμετρο περίπου 20 εκ
- 4 αυγά μεγάλα (63-73 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 20 γρ. κακάο
- 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Στο τέλος της συνταγής υπάρχει βίντεο!
Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις! Στο μπολ του μίξερ βάζουμε 4 αυγά με 100 γρ. ζάχαρη και μία βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 6-8 λεπτά). Κοσκινίζουμε 100 αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 20 γρ. κακάο και τα ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να το βουτυρο-αλευρώσουμε! Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο τσέρκι και κατευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο. Δεν χρειάζεται να ισιώσουμε το μείγμα από πάνω με σπάτουλα ούτε να χτυπήσουμε το ταψί στον πάγκο.

Ψήνουμε για μισή ώρα ακριβώς στους 190 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις! Αφού ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί, και κατόπιν το τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά! Με ένα μαχαίρι το ξεκολλάμε σύριζα από τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε (μπορείτε να το δείτε και στο βίντεο).

Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο τις πολύ θερμές μέρες.

36 comments for “Ο απόλυτος οδηγός για παντεσπάνι!”