Blog

Ο απόλυτος οδηγός για παντεσπάνι!

Τούρτα και παντεσπάνι! Ακούω πολλούς από εσάς να φτιάχνετε μόνοι σας τις τούρτες των παιδιών σας και φυσικά δημιουργούνται πολλές απορίες για το πως γίνεται αφράτο, πόσο μεγάλο πρέπει να γίνει για τα άτομα που θέλετε κλπ κλπ κλπ. Σήμερα θα σας δώσω τον απόλυτο οδηγό για ένα υπέροχο σοκολατένιο παντεσπάνι ώστε να βγαίνετε ασπροπρόσωποι κάθε φορά!

Ίσως να έχετε φτιάξει το πρώτο παντεσπάνι που έβαλα στο μπλογκ (εξίσου πολύ ωραίο και αφράτο), ωστόσο εδώ θα βρείτε το παντεσπάνι ένα level πιο πάνω (ίσως και πολλά level) με όλες τις αναλυτικές οδηγίες για δική σας διευκόλυνση!

Αν από την άλλη λατρεύετε το παντεσπάνι που θυμίζει κέικ, τότε θα βρείτε τη συνταγή σε άλλο ποστ .

Μυστικά για πετυχημένο παντεσπάνι

  • Χρησιμοποιούμε μεγάλα αυγά(63-73 γρ) για τις δοσολογίες που δίνονται παρακάτω. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να τα βρείτε και ως XL μέγεθος. Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, τουλάχιστον για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει- αφρατέψει το μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι και το κακάο.
  • Το αλεύρι με το κακάο το βάζουμε σε 3-4 δόσεις και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσει από κάτω προς τα πάνω. Προσέχουμε να μην μείνει καθόλου σκόνη από αλεύρι και κακάο.
  • ΠΑΝΤΑ ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος, ώστε να μην κάθεται το μείγμα μας μέχρι να μπει στο φούρνο.
  • Γενικός κανόνας: Σε κάθε ένα αυγό αντιστοιχούν 25 γρ. αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 25 γρ. ζάχαρη και 5 γρ. κακάο.
  • Το παντεσπάνι δεν είναι πολύ γλυκό γιατί θα το σιροπιάσουμε κιόλας. Παρόλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε 30 γρ. ζάχαρη παραπάνω αν θέλουμε.
  • Καλό είναι να χτυπάμε μέχρι 8 αυγά στο μίξερ. Αν θέλουμε μεγαλύτερη δόση καλύτερα να το κάνουμε σε δύο δόσεις!
  • Αν θέλουμε να κάνουμε το παντεσπάνι λευκό αντί για σοκολατένιο, αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι, καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού.
  • Την πόρτα του φούρνου δεν την ανοίγουμε καθόλου. Στα 30 λεπτά είναι έτοιμο. Αν παρόλα αυτά ο φούρνος δεν ψήνει καλά, μετά τα 30 λεπτά ανοίγουμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι.
  • Αν φτιάξουμε το παντεσπάνι 1-2 μέρες νωρίτερα, τότε θα μπορέσουμε να το κόψουμε και να το χωρίσουμε πιο εύκολα.
  • Το παντεσπάνι μπορείτε να το κόψετε είτε σε 3 δίσκους είτε σε τέσσερις είτε σε πέντε. Όμως, για να τα κόψετε λεπτά χρειάζεται εξάσκηση. Γι’ αυτό σας ετοίμασα βίντεο, για να μπορείτε να το κάνετε και εσείς ! Πως κόβουμε το παντεσπάνι χωρίς κλωστές, χωρίς ειδικά εργαλεία!

Πως θα αποφασίσω ποια δοσολογία θα κάνω σύμφωνα με τα άτομα που θα κεράσω;

Το να αποφασίσετε πόσο μεγάλο παντεσπάνι θα κάνετε για την τούρτα, πλέον είναι πολύ απλή διαδικασία. Με τις παρακάτω πληροφορίες, δεν θα αναρωτηθείτε ξανά αν θα περισσέψει τούρτα ή όχι. Το περιθώριο των ατόμων υπάρχει για ένα λόγο. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα κόψετε τα κομμάτια.

στρογγυλό τσέρκι (διάμετρο) Άτομα
20 εκ.12-16
22 εκ.16-20
24 εκ.20-24
26 εκ.24-28
28 εκ.28-32

Δοσολογίες

Ο πίνακας παρακάτω δείχνει τα υλικά που αντιστοιχούν σε κάθε τσέρκι. Εσείς το μόνο που έχετε να σκεφτείτε είναι ποιο τσέρκι θα επιλέξετε.

τσέρκιμεγάλα αυγά (63-73 γρ.)ζάχαρηαλεύρι που φουσκώνει μόνο του κακάοβανίλια
20 εκ.4 100 γρ.100 γρ.20 γρ.1
22 εκ.5125 γρ.125 γρ.25 γρ.1 1/2
24 εκ.6150 γρ.150 γρ.30 γρ.1 1/2
26 εκ.7175 γρ.175 γρ.35 γρ.1 1/2
28 εκ.8200 γρ.200 γρ.40 γρ.2

Ας δούμε πως γίνεται η βασική συνταγή!

ΥΛΙΚΑ: για τσέρκι με διάμετρο περίπου 20 εκ

  • 4 αυγά μεγάλα (63-73 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Στο τέλος της συνταγής υπάρχει βίντεο!

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις! Στο μπολ του μίξερ βάζουμε 4 αυγά με 100 γρ. ζάχαρη και μία βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 6-8 λεπτά). Κοσκινίζουμε 100 αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 20 γρ. κακάο και τα ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αυγών.

Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να το βουτυρο-αλευρώσουμε! Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο τσέρκι και κατευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο. Δεν χρειάζεται να ισιώσουμε το μείγμα από πάνω με σπάτουλα ούτε να  χτυπήσουμε το ταψί στον πάγκο.

Ψήνουμε για μισή ώρα ακριβώς  στους 190 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις! Αφού ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί, και κατόπιν το τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά! Με ένα μαχαίρι το ξεκολλάμε σύριζα από τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε (μπορείτε να το δείτε και στο βίντεο).

Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο τις πολύ θερμές μέρες.

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

10 Σχόλια

evicita1 εβδομάδα ago

Ναι όλα! ☺

evicita1 εβδομάδα ago

Μια με δυο μέρες πριν το κόψεις. Την πεμπτη πχ μπορείς να το φτιάξεις. Εγώ έχω κάνει κ Δευτέρα παντεσπάνι για Σαββατο κ ήταν σουπερ. Μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες όπως γράφω για το μέγεθος ταψιου☺.

Κατερινα1 εβδομάδα ago

Όλα τα κομμάτια παντεσπάνι τα σιροπιαζούμε????

Κατερινα1 εβδομάδα ago

Έχουμε το Σάββατο γενέθλια ιδανικα θελω να κάνω την τούρτα την Παρασκευή. Πότε μπορώ να τό κάνω ώστε να είναι ωραίο αφράτο αλλα να κόβεται κ εύκολα? Για ταψάκι 26εκ να κάνω τις δόσεις από το πινακάκι??

Ευη1 μήνα ago

Μπορω να κάνω cupcakes με αυτή τη συνταγή;;

evicita1 μήνα ago

Καλυτερα όχι. Το παντεσπάνι είναι αφρος και αγλυκο , σε σχέση με ενα cupcake, για να μπορέσεις να το σιροπιασεις. Θα σου πρότεινα αυτή τη συνταγή για cupcake τα οποία μπορείς να τα κάνεις ότι γευση θέλεις. https://www.evicita.gr/vasikh-syntagh-gia-cupcakes/

evicita5 μήνες ago

Να είσαι καλά!

Χριστίνα5 μήνες ago

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

evicita5 μήνες ago

Μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε σιρόπι. Ενδεικτικά μπορώ να σου πω ότι η αναλογία είναι 1 προς 1 νερό ζάχαρη. Δηλαδή 200 νερό 200 ζάχαρη κ 1κ.γ.εκχυλισμα βανίλιας. Βράζεις για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Χριστίνα5 μήνες ago

Με τι σιρόπι το σιροπιαζουμε; μπορείς να μας προτεινεις;

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!