Ο απόλυτος οδηγός για παντεσπάνι!

Τούρτα και παντεσπάνι! Ακούω πολλούς από εσάς να φτιάχνετε μόνοι σας τις τούρτες των παιδιών σας και φυσικά δημιουργούνται πολλές απορίες για το πως γίνεται αφράτο, πόσο μεγάλο πρέπει να γίνει για τα άτομα που θέλετε κλπ κλπ κλπ. Σήμερα θα σας δώσω τον απόλυτο οδηγό για ένα υπέροχο σοκολατένιο παντεσπάνι ώστε να βγαίνετε ασπροπρόσωποι κάθε φορά!

Ίσως να έχετε φτιάξει το πρώτο παντεσπάνι που έβαλα στο μπλογκ (εξίσου πολύ ωραίο και αφράτο), ωστόσο εδώ θα βρείτε το παντεσπάνι ένα level πιο πάνω (ίσως και πολλά level) με όλες τις αναλυτικές οδηγίες για δική σας διευκόλυνση!

Αν από την άλλη λατρεύετε το παντεσπάνι που θυμίζει κέικ, τότε θα βρείτε τη συνταγή σε άλλο ποστ .

Μυστικά για πετυχημένο παντεσπάνι

  • Χρησιμοποιούμε μεγάλα αυγά(63-73 γρ) για τις δοσολογίες που δίνονται παρακάτω. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να τα βρείτε και ως XL μέγεθος. Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, τουλάχιστον για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει- αφρατέψει το μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι και το κακάο.
  • Το αλεύρι με το κακάο το βάζουμε σε 3-4 δόσεις και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσει από κάτω προς τα πάνω. Προσέχουμε να μην μείνει καθόλου σκόνη από αλεύρι και κακάο.
  • ΠΑΝΤΑ ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος, ώστε να μην κάθεται το μείγμα μας μέχρι να μπει στο φούρνο.
  • Γενικός κανόνας: Σε κάθε ένα αυγό αντιστοιχούν 25 γρ. αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 25 γρ. ζάχαρη και 5 γρ. κακάο.
  • Το παντεσπάνι δεν είναι πολύ γλυκό γιατί θα το σιροπιάσουμε κιόλας. Παρόλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε 30 γρ. ζάχαρη παραπάνω αν θέλουμε.
  • Καλό είναι να χτυπάμε μέχρι 8 αυγά στο μίξερ. Αν θέλουμε μεγαλύτερη δόση καλύτερα να το κάνουμε σε δύο δόσεις!
  • Αν θέλουμε να κάνουμε το παντεσπάνι λευκό αντί για σοκολατένιο, αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι, καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού.
  • Την πόρτα του φούρνου δεν την ανοίγουμε καθόλου. Στα 30 λεπτά είναι έτοιμο. Αν παρόλα αυτά ο φούρνος δεν ψήνει καλά, μετά τα 30 λεπτά ανοίγουμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι.
  • Αν φτιάξουμε το παντεσπάνι 1-2 μέρες νωρίτερα, τότε θα μπορέσουμε να το κόψουμε και να το χωρίσουμε πιο εύκολα.
  • Το παντεσπάνι μπορείτε να το κόψετε είτε σε 3 δίσκους είτε σε τέσσερις είτε σε πέντε. Όμως, για να τα κόψετε λεπτά χρειάζεται εξάσκηση. Γι’ αυτό σας ετοίμασα βίντεο, για να μπορείτε να το κάνετε και εσείς ! Πως κόβουμε το παντεσπάνι χωρίς κλωστές, χωρίς ειδικά εργαλεία!

Πως θα αποφασίσω ποια δοσολογία θα κάνω σύμφωνα με τα άτομα που θα κεράσω;

Το να αποφασίσετε πόσο μεγάλο παντεσπάνι θα κάνετε για την τούρτα, πλέον είναι πολύ απλή διαδικασία. Με τις παρακάτω πληροφορίες, δεν θα αναρωτηθείτε ξανά αν θα περισσέψει τούρτα ή όχι. Το περιθώριο των ατόμων υπάρχει για ένα λόγο. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα κόψετε τα κομμάτια.

στρογγυλό τσέρκι (διάμετρο)Άτομα
20 εκ.12-16
22 εκ.16-20
24 εκ.20-24
26 εκ.24-28
28 εκ.28-32

Δοσολογίες

Ο πίνακας παρακάτω δείχνει τα υλικά που αντιστοιχούν σε κάθε τσέρκι. Εσείς το μόνο που έχετε να σκεφτείτε είναι ποιο τσέρκι θα επιλέξετε.

τσέρκιμεγάλα αυγά (63-73 γρ.)ζάχαρηαλεύρι που φουσκώνει μόνο τουκακάοβανίλια
20 εκ.4100 γρ.100 γρ.20 γρ.1
22 εκ.5125 γρ.125 γρ.25 γρ.1 1/2
24 εκ.6150 γρ.150 γρ.30 γρ.1 1/2
26 εκ.7175 γρ.175 γρ.35 γρ.1 1/2
28 εκ.8200 γρ.200 γρ.40 γρ.2

 

Ας δούμε πως γίνεται η βασική συνταγή!

ΥΛΙΚΑ: για τσέρκι με διάμετρο περίπου 20 εκ

  • 4 αυγά μεγάλα (63-73 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Στο τέλος της συνταγής υπάρχει βίντεο!

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις! Στο μπολ του μίξερ βάζουμε 4 αυγά με 100 γρ. ζάχαρη και μία βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 6-8 λεπτά). Κοσκινίζουμε 100 αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 20 γρ. κακάο και τα ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αυγών.

Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να το βουτυρο-αλευρώσουμε! Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο τσέρκι και κατευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο. Δεν χρειάζεται να ισιώσουμε το μείγμα από πάνω με σπάτουλα ούτε να  χτυπήσουμε το ταψί στον πάγκο.

Ψήνουμε για μισή ώρα ακριβώς  στους 190 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις! Αφού ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί, και κατόπιν το τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά! Με ένα μαχαίρι το ξεκολλάμε σύριζα από τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε (μπορείτε να το δείτε και στο βίντεο).

Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο τις πολύ θερμές μέρες.

Αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι για τούρτες I evicita

36 comments for “Ο απόλυτος οδηγός για παντεσπάνι!

  1. Ιωάννα
    30 Νοεμβρίου, 2023

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας!!! Εύχομαι να βγει!!!θα επανέλθω με εντυπώσεις.

  2. evicita
    29 Νοεμβρίου, 2023

    Θα χρειαστείτε 10-11 αυγά για 32 εκ.τσερκι. Μπορείτε να το ψήσετε όλο, στο μίξερ όμως δεν θα τα πάρει όλα.
    ☺️

  3. Ιωαάννα
    29 Νοεμβρίου, 2023

    Καλημέρα,

    Επειδή κι εγώ θα ήθελα να φτιάξω μια τούρτα στρογγυλή σε 32 τσέρκι και να έχει ύψος 15 εκατοστά , μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε βάση ποιου τσερκιού θα επιλέξω δοσολογία και αν μπορώ να βάλω όλη τη δόση μαζί για ψύσιμο ή να το κάνω σε δυο δόσεις. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  4. evicita
    28 Νοεμβρίου, 2023

    Πολλά παίζουν ρόλο. Μπορεί να μην ψήθηκε σωστά ή να μην είχε όσο αλεύρι χρειαζόταν..

  5. Τάνια
    28 Νοεμβρίου, 2023

    Καλησπέρα. Έκανα τι παντεσπάνι χωρίς κακάο,με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής γτ το ήθελα ροζ αλλά μου κάθησε όλο στη μέση.. τι πήγε λάθος.. το παντεσπάνι που δείχνετε στο βίντεο μου πετυχαίνει πάντα .

  6. evicita
    29 Αυγούστου, 2023

    Ευχαριστώ για το σχόλιο ❤️ εύχομαι να απολαύσετε την τούρτα καρπούζι σας!!

  7. Ναυσικα
    29 Αυγούστου, 2023

    Καλησπέρα, να αφήσω κι εγώ την εμπειρία μου….
    Κατ’αρχήν ό,τι έχω κάνει από το site σου ήταν τέλειο!
    Σιρόπι για παντεσπανι λευκό (οχι κακαο)…θυμήθηκα που έβαζε η μαμα μου σιρόπι από κομπόστες και εβρασα 1:1 ζαχαρη:νερο και ενα δυο ροδακινα κομματακια . Αφου εβρασε το αφησα να κρυωσει το σουρωσα και βουαλά! Βγηκε μια χαρα.
    Εδω επισυναπτω το τελειο παντεσπανι σου (εβαλα κοκκινο ζαχ/στικης κ σταγονες κουβερτουρα γιατι θελουν τα κοριτσια μου μια τουρτα καρπουζι …καλοκαιρινη ! Χαχαχα…Θα κανω και την σουπερ βουτυροκρεμα σου. (Λευκη και πρασινη για εξω ή λευκη και θα σκεπασω με πρασινη ζαχαροπαστα…αναλογα ποσο θα βαρεθω…)

  8. evicita
    18 Αυγούστου, 2023

    η δοση με 3 αυγα ειναι για τσερκι 18 εκ. περιπου. Οποτε μπορειτε υπολογισετε αναλογα με το τι ακριβως θελετε να κάνετε.

  9. Ελενα
    08 Αυγούστου, 2023

    Καλησπέρα σας για τσερκι 15εκ. ποια δοσολογία προτεινετε; Έχω δύο τσερκια με το ίδιο μέγεθος ποια δόση μπορώ να κάνω ώστε να την μοιράσω σε αυτά; Ευχαριστώ!

  10. evicita
    19 Ιουλίου, 2023

    Χαιρομαι που σου άρεσε☺️

  11. Βάσω
    19 Ιουλίου, 2023

    Το έφτιαξα και έγινε σούπερ αφράτο.. μπράβο πολύ καλή η συνταγή σου!! Θα έλεγα μάλιστα επαγγελματική!!

  12. Αθηνά
    26 Ιουνίου, 2022

    38×34 εκ. τετραγωνο ταψι ,ποια δοση θα χρησιμοποιησω κ για ποσα ατομα θα μου βγει ?ευχαριστω.

  13. evicita
    19 Ιανουαρίου, 2022

    16-18 εκ.χρησιμοποιουμε 3 αυγά, 75 γρ. Ζάχαρη,75 αλεύρι,15 γρ. κακαο.

  14. Ελενη
    19 Ιανουαρίου, 2022

    Για τσερκι 16 εκ τι δοση να κάνω???

  15. evicita
    11 Νοεμβρίου, 2021

    Για λευκό παντεσπάνι απλά αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι,δηλαδή και τα 40 γρ.στη συγκεκριμένη περίπτωση ☺️

  16. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    11 Νοεμβρίου, 2021

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Μια τελευταία ερώτηση. Για τα 28εκ λευκό παντεσπάνι θα βάλω 200 γε αλεύρι ή 240 (και τα 40γρ του κακάο)

  17. evicita
    10 Νοεμβρίου, 2021

    Για φόρμα 28 εκ.γραφω στο πινακακι ποια ποσότητα να κάνετε. Δεν χρειάζεται 2 φορές 26 εκ.Αν διαβάσατε το σχόλιο αναφερομουν στα άτομα που ζήτησε η κοπέλα. Οπότε κάνετε μια δόση και ακολουθείτε κανονικά τις οδηγίες☺️

  18. Ελευθερια
    10 Νοεμβρίου, 2021

    Για φόρμα 28 εκ., προτείνετε απ’οτι είδα να κάνουμε 2 φορές το τσερκι Ν. 26. Θα κάνω το μίγμα 2 φορές και θα το βάλω όλο μαζί το μίγμα στη φόρμα των 28εκ. για να το ψήσω?. Παραμένει ίδιος ο χρόνος ψησίματος δηλ. 30 λεπτά? Υπάρχει πρόβλημα εάν το πρώτο μίγμα παραμείνει λίγη ώρα μέχρι να ετοιμαστεί και το 2ο και μετά να μπουν και τα 2 στην φόρμα?

  19. evicita
    08 Απριλίου, 2021

    Βάζουμε ακριβώς ότι λέει η συνταγή απλά αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι που φουσκώνει ☺️

  20. Αναστασία Μελετίδου
    08 Απριλίου, 2021

    Πολυ ωραια η συνταγή έχω κάνει το σοκολάτενιο πατεσπανι ήδη και είναι τέλειο.
    Θα κανω σήμερα λευκό πατεσπανι δουλεύω με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του? Η για όλες τις χρήσεις?
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    Μφχ Αναστασία

  21. evicita
    22 Μαρτίου, 2021

    Ναι, σχεδόν ίδιο χρόνο. ☺

  22. Ελενα
    22 Μαρτίου, 2021

    Ψήνω τον ίδιο χρόνο; Και πάλι ευχαριστώ…!!!!!!

  23. evicita
    22 Μαρτίου, 2021

    2 φορές το τσερκι 26 εκ.

  24. Ελενα
    22 Μαρτίου, 2021

    Την ποσότητα για τα 28εκ θα κάνω;

  25. evicita
    22 Μαρτίου, 2021

    Σε τετράγωνο τσερκι μπορώ να σου πω. Είναι περιπου 33×33 εκατοστά. Πάντα βέβαια εξαρτάται από το ποσο μεγάλα κομμάτια θα κόψετε.

  26. Ελενα
    22 Μαρτίου, 2021

    Μπορώ να το κάνω σε ορθογώνιο τσερκι; Και ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις του; Θέλω να κάνω τούρτα για 50 άτομα περίπου.
    Ευχαριστώ.

  27. evicita
    21 Οκτωβρίου, 2020

    Ναι όλα! ☺

  28. evicita
    21 Οκτωβρίου, 2020

    Μια με δυο μέρες πριν το κόψεις. Την πεμπτη πχ μπορείς να το φτιάξεις. Εγώ έχω κάνει κ Δευτέρα παντεσπάνι για Σαββατο κ ήταν σουπερ. Μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες όπως γράφω για το μέγεθος ταψιου☺.

  29. Κατερινα
    20 Οκτωβρίου, 2020

    Όλα τα κομμάτια παντεσπάνι τα σιροπιαζούμε????

  30. Κατερινα
    20 Οκτωβρίου, 2020

    Έχουμε το Σάββατο γενέθλια ιδανικα θελω να κάνω την τούρτα την Παρασκευή. Πότε μπορώ να τό κάνω ώστε να είναι ωραίο αφράτο αλλα να κόβεται κ εύκολα? Για ταψάκι 26εκ να κάνω τις δόσεις από το πινακάκι??

  31. Ευη
    26 Σεπτεμβρίου, 2020

    Μπορω να κάνω cupcakes με αυτή τη συνταγή;;

  32. evicita
    26 Σεπτεμβρίου, 2020

    Καλυτερα όχι. Το παντεσπάνι είναι αφρος και αγλυκο , σε σχέση με ενα cupcake, για να μπορέσεις να το σιροπιασεις. Θα σου πρότεινα αυτή τη συνταγή για cupcake τα οποία μπορείς να τα κάνεις ότι γευση θέλεις. https://www.evicita.gr/vasikh-syntagh-gia-cupcakes/

  33. evicita
    11 Ιουνίου, 2020

    Να είσαι καλά!

  34. Χριστίνα
    11 Ιουνίου, 2020

    Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

  35. evicita
    11 Ιουνίου, 2020

    Μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε σιρόπι. Ενδεικτικά μπορώ να σου πω ότι η αναλογία είναι 1 προς 1 νερό ζάχαρη. Δηλαδή 200 νερό 200 ζάχαρη κ 1κ.γ.εκχυλισμα βανίλιας. Βράζεις για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

  36. Χριστίνα
    11 Ιουνίου, 2020

    Με τι σιρόπι το σιροπιαζουμε; μπορείς να μας προτεινεις;

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *