Ο απόλυτος οδηγός για παντεσπάνι!

Τούρτα και παντεσπάνι! Ακούω πολλούς από εσάς να φτιάχνετε μόνοι σας τις τούρτες των παιδιών σας και φυσικά δημιουργούνται πολλές απορίες για το πως γίνεται αφράτο, πόσο μεγάλο πρέπει να γίνει για τα άτομα που θέλετε κλπ κλπ κλπ. Σήμερα θα σας δώσω τον απόλυτο οδηγό για ένα υπέροχο σοκολατένιο παντεσπάνι ώστε να βγαίνετε ασπροπρόσωποι κάθε φορά!

Ίσως να έχετε φτιάξει το πρώτο παντεσπάνι που έβαλα στο μπλογκ (εξίσου πολύ ωραίο και αφράτο), ωστόσο εδώ θα βρείτε το παντεσπάνι ένα level πιο πάνω (ίσως και πολλά level) με όλες τις αναλυτικές οδηγίες για δική σας διευκόλυνση!

Αν από την άλλη λατρεύετε το παντεσπάνι που θυμίζει κέικ, τότε θα βρείτε τη συνταγή σε άλλο ποστ .

Μυστικά για πετυχημένο παντεσπάνι

  • Χρησιμοποιούμε μεγάλα αυγά(63-73 γρ) για τις δοσολογίες που δίνονται παρακάτω. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να τα βρείτε και ως XL μέγεθος. Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, τουλάχιστον για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει- αφρατέψει το μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι και το κακάο.
  • Το αλεύρι με το κακάο το βάζουμε σε 3-4 δόσεις και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσει από κάτω προς τα πάνω. Προσέχουμε να μην μείνει καθόλου σκόνη από αλεύρι και κακάο.
  • ΠΑΝΤΑ ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος, ώστε να μην κάθεται το μείγμα μας μέχρι να μπει στο φούρνο.
  • Γενικός κανόνας: Σε κάθε ένα αυγό αντιστοιχούν 25 γρ. αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 25 γρ. ζάχαρη και 5 γρ. κακάο.
  • Το παντεσπάνι δεν είναι πολύ γλυκό γιατί θα το σιροπιάσουμε κιόλας. Παρόλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε 30 γρ. ζάχαρη παραπάνω αν θέλουμε.
  • Καλό είναι να χτυπάμε μέχρι 8 αυγά στο μίξερ. Αν θέλουμε μεγαλύτερη δόση καλύτερα να το κάνουμε σε δύο δόσεις!
  • Αν θέλουμε να κάνουμε το παντεσπάνι λευκό αντί για σοκολατένιο, αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι, καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού.
  • Την πόρτα του φούρνου δεν την ανοίγουμε καθόλου. Στα 30 λεπτά είναι έτοιμο. Αν παρόλα αυτά ο φούρνος δεν ψήνει καλά, μετά τα 30 λεπτά ανοίγουμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι.
  • Αν φτιάξουμε το παντεσπάνι 1-2 μέρες νωρίτερα, τότε θα μπορέσουμε να το κόψουμε και να το χωρίσουμε πιο εύκολα.
  • Το παντεσπάνι μπορείτε να το κόψετε είτε σε 3 δίσκους είτε σε τέσσερις είτε σε πέντε. Όμως, για να τα κόψετε λεπτά χρειάζεται εξάσκηση. Γι’ αυτό σας ετοίμασα βίντεο, για να μπορείτε να το κάνετε και εσείς ! Πως κόβουμε το παντεσπάνι χωρίς κλωστές, χωρίς ειδικά εργαλεία!

Πως θα αποφασίσω ποια δοσολογία θα κάνω σύμφωνα με τα άτομα που θα κεράσω;

Το να αποφασίσετε πόσο μεγάλο παντεσπάνι θα κάνετε για την τούρτα, πλέον είναι πολύ απλή διαδικασία. Με τις παρακάτω πληροφορίες, δεν θα αναρωτηθείτε ξανά αν θα περισσέψει τούρτα ή όχι. Το περιθώριο των ατόμων υπάρχει για ένα λόγο. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα κόψετε τα κομμάτια.

στρογγυλό τσέρκι (διάμετρο)Άτομα
20 εκ.12-16
22 εκ.16-20
24 εκ.20-24
26 εκ.24-28
28 εκ.28-32

Δοσολογίες

Ο πίνακας παρακάτω δείχνει τα υλικά που αντιστοιχούν σε κάθε τσέρκι. Εσείς το μόνο που έχετε να σκεφτείτε είναι ποιο τσέρκι θα επιλέξετε.

τσέρκιμεγάλα αυγά (63-73 γρ.)ζάχαρηαλεύρι που φουσκώνει μόνο τουκακάοβανίλια
20 εκ.4100 γρ.100 γρ.20 γρ.1
22 εκ.5125 γρ.125 γρ.25 γρ.1 1/2
24 εκ.6150 γρ.150 γρ.30 γρ.1 1/2
26 εκ.7175 γρ.175 γρ.35 γρ.1 1/2
28 εκ.8200 γρ.200 γρ.40 γρ.2

 

Ας δούμε πως γίνεται η βασική συνταγή!

ΥΛΙΚΑ: για τσέρκι με διάμετρο περίπου 20 εκ

  • 4 αυγά μεγάλα (63-73 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Στο τέλος της συνταγής υπάρχει βίντεο!

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις! Στο μπολ του μίξερ βάζουμε 4 αυγά με 100 γρ. ζάχαρη και μία βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 6-8 λεπτά). Κοσκινίζουμε 100 αλεύρι (π.φ.μ.τ.), 20 γρ. κακάο και τα ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αυγών.

Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να το βουτυρο-αλευρώσουμε! Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για τσέρκι καλό είναι να βάλουμε λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο τσέρκι και κατευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο. Δεν χρειάζεται να ισιώσουμε το μείγμα από πάνω με σπάτουλα ούτε να  χτυπήσουμε το ταψί στον πάγκο.

Ψήνουμε για μισή ώρα ακριβώς  στους 190 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις! Αφού ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψί, και κατόπιν το τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά! Με ένα μαχαίρι το ξεκολλάμε σύριζα από τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε (μπορείτε να το δείτε και στο βίντεο).

Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο τις πολύ θερμές μέρες.

Αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι για τούρτες I evicita

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

25 Σχόλια

Αθηνά12 μήνες ago

38×34 εκ. τετραγωνο ταψι ,ποια δοση θα χρησιμοποιησω κ για ποσα ατομα θα μου βγει ?ευχαριστω.

evicita1 έτος ago

16-18 εκ.χρησιμοποιουμε 3 αυγά, 75 γρ. Ζάχαρη,75 αλεύρι,15 γρ. κακαο.

Ελενη1 έτος ago

Για τσερκι 16 εκ τι δοση να κάνω???

evicita2 έτη ago

Για λευκό παντεσπάνι απλά αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι,δηλαδή και τα 40 γρ.στη συγκεκριμένη περίπτωση ☺️

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ2 έτη ago

Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Μια τελευταία ερώτηση. Για τα 28εκ λευκό παντεσπάνι θα βάλω 200 γε αλεύρι ή 240 (και τα 40γρ του κακάο)

evicita2 έτη ago

Για φόρμα 28 εκ.γραφω στο πινακακι ποια ποσότητα να κάνετε. Δεν χρειάζεται 2 φορές 26 εκ.Αν διαβάσατε το σχόλιο αναφερομουν στα άτομα που ζήτησε η κοπέλα. Οπότε κάνετε μια δόση και ακολουθείτε κανονικά τις οδηγίες☺️

Ελευθερια2 έτη ago

Για φόρμα 28 εκ., προτείνετε απ’οτι είδα να κάνουμε 2 φορές το τσερκι Ν. 26. Θα κάνω το μίγμα 2 φορές και θα το βάλω όλο μαζί το μίγμα στη φόρμα των 28εκ. για να το ψήσω?. Παραμένει ίδιος ο χρόνος ψησίματος δηλ. 30 λεπτά? Υπάρχει πρόβλημα εάν το πρώτο μίγμα παραμείνει λίγη ώρα μέχρι να ετοιμαστεί και το 2ο και μετά να μπουν και τα 2 στην φόρμα?

evicita2 έτη ago

Βάζουμε ακριβώς ότι λέει η συνταγή απλά αντικαθιστούμε το κακάο με αλεύρι που φουσκώνει ☺️

Αναστασία Μελετίδου2 έτη ago

Πολυ ωραια η συνταγή έχω κάνει το σοκολάτενιο πατεσπανι ήδη και είναι τέλειο.
Θα κανω σήμερα λευκό πατεσπανι δουλεύω με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του? Η για όλες τις χρήσεις?
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Μφχ Αναστασία

evicita2 έτη ago

Ναι, σχεδόν ίδιο χρόνο. ☺

Ελενα2 έτη ago

Ψήνω τον ίδιο χρόνο; Και πάλι ευχαριστώ…!!!!!!

evicita2 έτη ago

2 φορές το τσερκι 26 εκ.

Ελενα2 έτη ago

Την ποσότητα για τα 28εκ θα κάνω;

evicita2 έτη ago

Σε τετράγωνο τσερκι μπορώ να σου πω. Είναι περιπου 33×33 εκατοστά. Πάντα βέβαια εξαρτάται από το ποσο μεγάλα κομμάτια θα κόψετε.

Ελενα2 έτη ago

Μπορώ να το κάνω σε ορθογώνιο τσερκι; Και ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις του; Θέλω να κάνω τούρτα για 50 άτομα περίπου.
Ευχαριστώ.

evicita3 έτη ago

Ναι όλα! ☺

evicita3 έτη ago

Μια με δυο μέρες πριν το κόψεις. Την πεμπτη πχ μπορείς να το φτιάξεις. Εγώ έχω κάνει κ Δευτέρα παντεσπάνι για Σαββατο κ ήταν σουπερ. Μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες όπως γράφω για το μέγεθος ταψιου☺.

Κατερινα3 έτη ago

Όλα τα κομμάτια παντεσπάνι τα σιροπιαζούμε????

Κατερινα3 έτη ago

Έχουμε το Σάββατο γενέθλια ιδανικα θελω να κάνω την τούρτα την Παρασκευή. Πότε μπορώ να τό κάνω ώστε να είναι ωραίο αφράτο αλλα να κόβεται κ εύκολα? Για ταψάκι 26εκ να κάνω τις δόσεις από το πινακάκι??

Ευη3 έτη ago

Μπορω να κάνω cupcakes με αυτή τη συνταγή;;

evicita3 έτη ago

Καλυτερα όχι. Το παντεσπάνι είναι αφρος και αγλυκο , σε σχέση με ενα cupcake, για να μπορέσεις να το σιροπιασεις. Θα σου πρότεινα αυτή τη συνταγή για cupcake τα οποία μπορείς να τα κάνεις ότι γευση θέλεις. https://www.evicita.gr/vasikh-syntagh-gia-cupcakes/

evicita3 έτη ago

Να είσαι καλά!

Χριστίνα3 έτη ago

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

evicita3 έτη ago

Μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε σιρόπι. Ενδεικτικά μπορώ να σου πω ότι η αναλογία είναι 1 προς 1 νερό ζάχαρη. Δηλαδή 200 νερό 200 ζάχαρη κ 1κ.γ.εκχυλισμα βανίλιας. Βράζεις για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Χριστίνα3 έτη ago

Με τι σιρόπι το σιροπιαζουμε; μπορείς να μας προτεινεις;

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!