Πάσχα χωρίς κουλουράκια πορτοκαλιού δεν γίνεται!Είναι κάτι σαν σπανακόπιτα χωρίς σπανάκι.Το απόλυτο must δηλαδή! Οπότε είναι μία καλή ευκαιρία τώρα που μπαίνουμε στην περίοδο του Πάσχα να  δοκιμάσετε αυτά τα ιδιαίτερα κουλουράκια! Και λέω ιδιαίτερα γιατί είναι πολύ νόστιμα και τραγανά! Μέσα-έξω! Πριν ή μετα τη νηστεία(για όσους την τηρείτε) φροντίστε να κάνετε τη συνταγή! Είναι φανταστική  και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχει ξετρελάνει πολύ κόσμο,ιδιαίτερα τα παιδιά!

κουλουρακια

Στην εκτέλεση της συνταγής όταν έρθει η ώρα για το αλεύρι ,να θυμάστε ότι μπορεί να μην χρειαστεί όλο.Επειδή θα αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί να έχετε στο νου σας οτι θα σφίξει λίγο.Γι’ αυτό  βάζουμε εναλλάξ μία λίγο γάλα και μία το μείγμα του αλευριού. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.Ωστόσο, για να γίνουν πολύ τραγανά θα τα κάνουμε σε μικρό μέγεθος.Να ξέρετε ότι φουσκώνουν.Εγώ τα έκανα με το ειδικό μηχάνημα για μπισκότα για αυτό το λόγο έβαλα και λιγότερο αλεύρι.Το ξύσμα των δύο πορτοκαλιών δίνει απίστευτο άρωμα στα κουλουράκια.Οπότε φροντίστε να το βάλετε όλο, χωρίς να φτάσετε στο άσπρο περίβλημα του πορτοκαλιού γιατί θα πικρίσουν..

Τη συνταγή αυτή την έχω πάρει από την κυρία Τασούλα (η οποία παρεπιπτόντως είναι σπουδαία μαγείρισσα).Την ευχαριστώ λοιπόν πολύ!

ΥΛΙΚΑ:

  • περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. χλιαρό γάλα
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά +1 αυγό για άλλειμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 4 βανίλιες
  • 1 φακελάκι baking powder
  • λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει.Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα.

χτυπημα βουτυρο

Έπειτα,ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα περιμένοντας ανά κάθε αυγό,να ενσωματωθεί στη ζύμη.

DSC_2718

Σε μία λαδόκολλα κοσκινίζουμε 900γρ. αλεύρι (κρατάμε 100γρ. για να δούμε στην υφή αν θα χρειαστούν τελικά) με το baking, τις βανίλιες και το αλάτι.

DSC_2720

Βάζουμε εναλλάξ μία λίγο γάλα και μία το μειγμα του αλευριού.Ξαναθυμίζω ότι μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.Επειδή θα αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί να έχετε στο νου σας οτι θα σφίξει λίγο.Τέλος ,προσθέτουμε το ξύσμα…

DSC_2723

 Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15′ να ξεκουραστεί και να σφίξει λίγο.

DSC_2724

 Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.Για να γίνουν πολύ τραγανά θα τα κάνουμε σε μικρό μέγεθος. Να ξέρετε ότι φουσκώνουν. Εγώ τα έκανα με το ειδικό μηχάνημα για μπισκότα για αυτό το λόγο έβαλα και λιγότερο αλεύρι.Αραιώνουμε με λίγο νεράκι ένα χτυπημένο αυγό και αλείφουμε τα μπισκότα.Ψήνουμε στους 160 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσουν(γύρω στα 20 λεπτά)

DSC_2725

Μπορείτε να τα βάλετε σε ωραίες συσκευασίες και να τα προσφέρετε για δώρο σε αυτούς που αγαπάτε! Σίγουρα αν αφιερώσετε χρόνο για να προσφέρετε κάτι χειροποίητο, θα εκτιμηθεί…

DSC_2781

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για κουλουράκια πατώντας σε αυτό το σύνδεσμο.

#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet