Κουλουράκια με υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού!

Πάσχα χωρίς κουλουράκια πορτοκαλιού δεν γίνεται! Είναι κάτι σαν σπανακόπιτα χωρίς σπανάκι. Το απόλυτο must δηλαδή! Οπότε είναι μία καλή ευκαιρία τώρα που μπαίνουμε στην περίοδο του Πάσχα να  δοκιμάσετε αυτά τα υπέροχα κουλουράκια! Είναι φανταστική συνταγη και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχει ξετρελάνει πολύ κόσμο,ιδιαίτερα τα παιδιά!

κουλουράκια πορτοκαλιού

Για περισσότερες πασχαλινές συνταγές

Τσουρέκια αφράτα, ζουμερά με ινες. Διατηρούνται αφράτα για μέρες!

Νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο!

Κοπανιστό τσουρέκι! Γι’ αυτους που δεν έχουν ούτε μίξερ ούτε Ζυγαριά. Τέλειο!

 

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

  • Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ζύμη κολλάει με το που βάλουμε όλα τα υλικά. Για να το αποφύγουμε αυτό και για να μην έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο,δεν προσθέτουμε αλεύρι αντιθέτως, βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει. Αν δεν πλάσουμε τα κουλουράκια εκείνη την ώρα, δεν αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο γιατί θα σφίξει πολύ. Καλύτερα να την αφήσουμε έξω (όχι για μέρες).
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Ωστόσο, για να γίνουν πολύ τραγανά τα κάνουμε πιο λεπτά. Υπολογίζουμε οτι φουσκώνουν στο φούρνο αρκετά.
  • Το ξύσμα των δύο πορτοκαλιών δίνει απίστευτο άρωμα στα κουλουράκια. Οπότε φροντίζουμε να το βάλουμε όλο, χωρίς να φτάσουμε στο άσπρο περίβλημα του πορτοκαλιού, γιατί θα πικρίσουν..

Τη συνταγή αυτή την έχω πάρει από την κυρία Τασούλα (η οποία παρεμπιπτόντως είναι σπουδαία μαγείρισσα). Για αυτό το λόγο θέλω να την ευχαριστήσω!

κουλουράκια πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ: για περίπου 65 κομμάτια των 30 γρ.
  • 950-980 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. γάλα
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά +1 αυγό για άλειμμα
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια (ή 3 αν είναι μικρά)
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι baking powder
  • λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει  το μείγμα. Κατόπιν,ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα περιμένοντας  κάθε αυγό να ενσωματωθεί στη ζύμη. Σειρά έχουν οι βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και το αλάτι.

Βάζουμε εναλλάξ μία λίγο γάλα και μία το μειγμα του αλευριού. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα. Στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει λίγο. Τη βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει. Αν δεν πλάσουμε τα κουλουράκια εκείνη την ώρα, δεν αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο γιατί θα σφίξει πολύ. Καλύτερα να την αφήσουμε έξω.

ζυμη

Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Για να γίνουν πολύ τραγανά θα τα κάνουμε πιο λεπτά. Δεν ξεχνάμε ότι φουσκώνουν αρκετά στο φούρνο. Αραιώνουμε με λίγο νεράκι ένα χτυπημένο αυγό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσουν(γύρω στα 20-25 λεπτά).

σχήμα

Μόλις κρυώσουν, τα κλείνουμε σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς.

κουλουράκια πορτοκαλιού

Κουλουράκια με υπέροχο άρωμα πορτοκάλι- Orange biscuits - evicita.gr

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

7 Σχόλια

Ζωη2 μήνες ago

Μοσχοβολανε πορτοκάλι. Πολύ νόστιμη συνταγή

Δημητρα9 μήνες ago

Καλησπέρα σας.Ηθελα να σας ρωτήσω όταν λέτε φλυτζάνι ποσά ml εννοείται?
Ευχαριστω

evicita9 μήνες ago

Καλησπέρα! Το φλυτζάνι οριακά με νερό είναι 300 ml

evicita1 έτος ago

Καλησπέρα!Ευχαριστώ πολύ, διορθώθηκε!

μιχάλης1 έτος ago

Γεια σας! Πολύ ωραία τα κουλουράκια, αλλά θέλω να κάνω και ένα γλωσσικό σχόλιο: Το επίρρημα είναι παρεμπιπτόντως, με Μ, γιατί είναι από το ρήμα παρεμπίπτω, όχι παρεπίπτω, που δεν υπάρχει
Ευχαριστώ

evicita1 έτος ago

ευχαριστω πολύ! 🙂

Ευδοκια Τσαλη1 έτος ago

Πολύ ωραία συνταγή,μπράβο σας.

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!