Φανουρόπιτα που δεν τρίβεται!

Φανουρόπιτα…η πιο αγαπημένη ελληνική συνήθεια. Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο,έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της φανουρόπιτας.

Φανουρόπιτα και παράδοση

Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου ήταν αμαρτωλή και σκληρή με τους φτωχούς,για αυτό κατέλειξε και στην κόλαση. Ο γιος της προσπάθησε να τη σώσει αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα..να κάνουμε το σταυρό μας και να ευχηθούμε να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου καθώς ο ιερέας διαβάζει την ευχή.

Βέβαια πολλοί πιστοί ζητούν να τους φανερώσει ο Αγιος χαμένα αντικείμενα ή κάτι που επιθυμούν.”Άγιε φανέρωσε μου το…. και εγώ θα σου κάνω φανουρόπιτα για την ψυχή της μάνας σου”.Οποιοι και να είναι οι λόγοι ας φροντίσουμε να κάνουμε την φανουρόπιτα και τα κίνητρα μας να είναι πνευματικά.

Αφιερώνω…

Αφιερώνω αυτή την φανουρόπιτα στην Αντωνίτσα και τη μαμά Αγγέλα που μου πρωτοέμαθαν αυτό το έθιμο και το τιμώ κάθε χρόνο!

Το συγκεκριμένο κέικ είναι τόσο νόστιμο και μυρωδάτο και σας συνιστώ να το φτιάχνετε όλο το χρόνο! Όπως και το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι που θα βρείτε στο site!

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
  • 1 φλ. ηλιέλαιο (200 γρ.)
  • 1 φλ. ζάχαρη (210 γρ.)
  • 2 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού (380 ml)
  • 1/2 φλ. σταφίδες (100 γρ.)

σουσάμι ή άχνη προαιρετικά  για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Σε ένα μπολ βάζουμε 380 ml χυμό πορτοκαλιού, 210 γρ. ζάχαρη, 2 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

 
μυρωδάτο κέικ
 
Κατόπιν, προσθέτουμε 200 γρ. ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά.
 
Φανουρόπιτα

 

Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε μία κουταλιά από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε καλά. Αυτό το κάνουμε για να μην βυθιστούν οι σταφίδες!σταφίδες

Έπειτα, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο τέλος, βάζουμε 100 γρ. σταφίδες.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο-αλευρωμένο ταψί. Αν θέλουμε βάζουμε λίγο σουσάμι από πάνω.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 περίπου λεπτά. Προσέχουμε να μην την ψήσουμε πολύ παραπάνω γιατί θα τριβεται.Φανουρόπιτα με 7 υλικά

Αν επιλέξουμε να διακοσμήσουμε με άχνη, θα πρέπει η φανουρόπιτα να έχει κρυώσει!Φανουρόπιτα

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Φανουρόπιτα με 7 υλικά, νόστιμη και μυρωδάτη | evicita.gr

3 comments for “Φανουρόπιτα που δεν τρίβεται!

  1. evicita
    02 Οκτωβρίου, 2023

    Αν θυμαμαι καλά εχει διάμετρο περιπου 22-24 εκ.

  2. Σίσσυ Λαζαροπουλου
    30 Σεπτεμβρίου, 2023

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου!μήπως μπορείς να γράφεις πάντα το ταψί που χρησιμοποιείς? Κάθε φορά που αλλάζω μέγεθος τα θαλασσωνω

  3. Αθανασία
    26 Αυγούστου, 2022

    Εύκολη κ νόστιμη φανουρόπιτα!

    Attachment

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *