Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Κουλουράκια νηστίσιμα με σταφίδες και καρύδια, και πορτοκαλάκι και κανελίτσα και σχεδόν όλα τα καλά της φανουρόπιτας…. Αυτή την περίοδο θα βρεθούν στο δρόμο σου παρά πολλές συνταγές με κουλουράκια κυρίως νηστίσιμα, αλλά σου εγγυώμαι ότι σαν αυτά που προτείνω με αυτήν την συνταγή δεν έχεις φάει… Απλά αλλά υπέροχα μέσα στην απλότητά τους… Απόδειξη ο αντρούλης μου ο οποίος αυτή την κατηγορία στο σαιτ δεν την πολυσυμπαθεί. Και όμως τρώγοντας τα συγκεκριμένα κατενθοτσιατηκε., συγνώμη κατενθουσιάστηκε εννοώ , είναι κοκομπλόκο από την νοστιμιά!!!
Τα συγκεκριμένα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να τα φτιάξεις… Εύκολα χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, πολύ νόστιμα και νηστίσιμα λόγω σαρακοστής. Αρώματα όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο και το πορτοκάλι κυριαρχούν αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το καρύδι! Πίστεψε με, απογειώνει τη συνταγή και σου δίνει και την απαραίτητη πρωτεϊνούλα που κυνηγάμε όλοι στην νηστεία! Είτε νηστεύεις είτε όχι κάνε τα κουλουράκια αυτά κ θα με θυμηθείς!
Η συνταγή είναι από μια γιαγιάκα ξέρετε εκείνες τις γλυκές κυριουλες που βάζουν τα υλικά με το μάτι και βγαίνει κάτι μαγικό… Αλλά μην ανησυχείτε εδώ θα βρείτε τα γραμμάρια με απόλυτη ακρίβεια διότι έφτιαξα, ξαναέφτιαξα και βρήκα τις ιδανικές αναλογίες.
Ταιριάζουν υπέροχα με τον καφέ σας, για πρωινό, για σνακ απογευματινό ή και για να κατευνάσετε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό που όλους μας πιάνει … ή είμαι μόνο εγώ;;;; Διατηρούνται για καιρό αν και δε νομίζω να κρατηθείτε χωρίς να τα φατε, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι!!! Αν έχετε παρεούλα ή τα μικρούλια σας κάντε όλοι μαζί τις πλεξουδίτσες, ψήστε και γεμίστε το σπίτι σας για άλλη μια φορά με μυρωδιές και αναμνήσεις…
Υλικά για 2 ταψιά
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γρ. σπορέλαιο, 200 γρ. ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη. Σε ένα ποτήρι βάζουμε 200 γρ. Χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε 1 κ.γ. σόδα. Προσέχουμε γιατί θα αφρίσει και θα φουσκώσει. Το προσθέτουμε στο μείγμα με το λάδι. Κατόπιν, ρίχνουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι. 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα και 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο. Βάζουμε 150 γρ. καρυδια στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε, σχεδόν τα κάνουμε σκόνη. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα υγρά.
Βάζουμε περίπου 730 γρ.-740 γρ. αλεύρι γ.ο.χ και ζυμώνουμε. Γενικά η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα διότι θα βγάλει το λάδι. Στο τέλος προσθέτουμε και 90 γρ. μαύρες σταφίδες.
Πλάθουμε μπαστουνάκια (25 γραμμαρίων) αλείφουμε με λίγο νεράκι και τα περνάμε από το σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου, αέρα για 20-25 λεπτά.
Αν σου άρεσε η συνταγή, περισσότερα κουλουράκια θα ανακαλύψεις στο σάιτ στην κατηγορία μπισκότα-κουλουράκια
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
13 Σχόλια
evicita6 μήνες ago
Βέβαια μπορείς. Με μέλι που τα έχω κάνει είναι υπέροχα ☺️
Ιωάννα6 μήνες ago
Καλησπέρα evicita μου θα μπορούσα να αντικαταστησω την ζάχαρη με κάτι άλλο πιο υγιεινό???? Μέλι ή ζάχαρη καρύδας???? Η κάτι άλλο???
Σιαμπανοπουλος Χρήστος1 έτος ago
Ωραιότατα, με αλεύρι σικάλεως και ελαιόλαδο!
Ζωη2 έτη ago
Τα έφτιαξα μια φορά και από τότε τα κάνω συνέχεια. Πολύ νόστιμα.
evicita3 έτη ago
Βέβαια γίνεται! Το αραβοσιτέλαιο στην ίδια ποσότητα, το ελαιόλαδο επειδή είναι πιο βαρύ σαν λάδι καλό είναι να βάλετε λίγο λιγότερο (20-30 γρ). Επιπλέον, δεν πρέπει να το δουλέψετε πολύ με το χέρι γιατί βγάζει το ελαιόλαδο. 🙂
Δημητρα3 έτη ago
Καλημέρα σας. Ευχαριστω για την άμεση απάντηση σας. Ξέχασα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα να αντικαταστήσω το σπορέλαιο με ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο.
Ευχαριστω
evicita3 έτη ago
Μπορείτε απλά να τις παραλείψετε και να μην βάλετε τίποτα. 🙂
Δημητρα3 έτη ago
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με τι μπορώ να αντικαταστήσω τις σταφίδες επειδή δεν αρέσουν πολύ στα κοριτσάκια μου.
Ευχαριστω
evicita3 έτη ago
Ευχαριστώωώώώ :-)Καλό Πάσχα!!
Γεωργουδη Νοπη3 έτη ago
Υπέροχα νηστισιμα κουλουράκια. Για εμάς που δε πίνουμε τον καφέ χωρίς συνοδευτικό .
Attachment
evicita3 έτη ago
Υπέροχη φωτογραφία! Μπράβο!:-)
Αθανασια Αντωνιάδου3 έτη ago
Κατάλληλη συνταγή και για συνοδευτικό με τον καφέ!
Attachment
Αθανασια Αντωνιάδου3 έτη ago
Εύκολη και γρήγορη συνταγή!!!