Ζύμη στο ψυγείο!

ζύμη στο ψυγειο

Η ζύμη στο ψυγείο είναι μία δημοφιλής τεχνική που στην πραγματικότητα μας λύνει τα χέρια! Τουλάχιστον τα δικά μου! Και θα σου πω το γιατί…

3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.

 

ΕΥΚΟΛΙΑ:

Η αποθήκευση της ζύμης στο ψυγείο, μας επιτρέπει να κάνουμε τη ζύμη νωρίτερα, χωρίς να χρειάζεται να την ψήσουμε αμέσως. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν δεν έχουμε χρόνο ή θέλουμε φρέσκο ψωμί σε μία συγκεκριμένη ώρα!

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΓΕΥΣΗ:

Όταν η διαδικασία της ζύμωσης γίνεται στο ψυγείο, δημιουργείται μία βελτιωμένη γεύση στο ψωμί. Αυτό συμβαίνει γιατί η αργή διαδικασία της ζύμωσης επιτρέπει στη ζύμη να αποκτήσει περισσότερη γεύση με την πάροδο του χρόνου!

ΥΦΗ:

Η ζύμη που έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, έχει πιο μαστιχωτή υφή λόγω της μεγαλύτερης διαδικασίας της ζύμωσης.

 

 

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Η διάρκεια ζωής της ζύμης στο ψυγείο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ζύμης,το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, τη θερμοκρασία του ψυγείου και τη συνταγή.

Σε γενικές γραμμές, η ζύμη ψωμιού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο απο 12 ωρες μέχρι 5 μέρες, ιδανικά μέχρι τρεις.Μετά από αυτό το διάστημα, η ζύμη μπορεί ν΄ αρχίσει να χάνει τη δύναμή της και να μην έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το είδος της ζύμης και τη συνταγή που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, συνταγές με προζύμι μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο.

Οι ζύμες ζαχαροπλαστικής, όπως τα κρουασάν, διατηρούνται στο ψυγείο, συνήθως για 2-3 μέρες.Αυτές οι ζύμες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να γίνουν πολύ σκληρές για να απλωθούν και να διαμορφωθούν σωστά μετά την αποθήκευση στο ψυγείο! Αυτή η κατηγορία όμως είναι μια άλλη ιστορία, που θα αναλύσουμε σε άλλο ποστ!

Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Όταν αποθηκεύουμε τη ζύμη στο ψυγείο, φροντίζουμε να καλύπτουμε καλά με μεμβράνη ή καπάκι για να μην στεγνώσει ή σχηματίσει κρούστα. Εάν εκτεθεί η ζύμη στον αέρα η επιφάνεια μπορεί ν’ αρχίσει να στεγνώνει και να σχηματίσει μία σκληρή κρούστα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη δουλειά μας καθώς η ζύμη μπορεί να πάψει να είναι εύπλαστη. Επιπλέον, με την μεμβράνη η ζύμη διατηρεί την υγρασία της.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

Και αφού έχουμε κάνει όλη τη διαδικασία, έχουμε φτιάξει το ζυμάρι μας, το έχουμε βάλει ψυγείο, έρχεται η ώρα που λαχταράμε ένα ζεστό ψωμάκι ή πιτούλες ή ότι άλλο λαχταράει ο καθένας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Βγάζουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει και κατόπιν τη χρησιμοποιούμε όπως επιθυμούμε.

 

Παρακάτω θα σου δώσω τη συνταγή που κάνω εγώ, και έχω στο ψυγείο μου για ώρα ανάγκης! Για να πω την αλήθεια με 3 παιδιά πάντα βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη!! Είναι μια καλή λύση όταν θέλω να τους κάνω πιτσούλες, τορτίγιες κλπ την τελευταία στιγμή!

 

Δοκίμασες το κουλούρι τύπου μπριος με φέτα;

 ΥΛΙΚΑ:
  •  500 γρ. αλεύρι (όποιο επιθυμούμε)
  • 320 γρ. νερό
  • 7 γρ. μαγιά
  • 8-10 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μπολ (λίγο μεγάλο γιατί θα φουσκώσει το ζυμάρι) βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή καπάκι και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο. Το αφήνουμε ,τουλάχιστον, 12 ώρες και κατόπιν το χρησιμοποιούμε (περισσότερα σχετικά με τη διατήρηση στο ψυγείο, διαβάστε παραπάνω).

Βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα φτιάχνουμε ότι έχουμε επιλέξει. Για κάποια είδη που δεν χρειάζονται φούσκωμα, όπως οι τορτίγιες, χρησιμοποιώ το ζυμάρι κατευθείαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μπορείτε να κάνετε και πίτσα λαχταριστή με αυτό το ζυμαράκι..

Ότι και να φτιάξετε το σίγουρο είναι ότι θα το ευχαριστηθείτε! Καλά ψησίματα!!

 

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!