Tσουρέκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις!

τσουρέκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Θες να φτιάξεις τα πιο αφράτα και μαστιχωτά τσουρέκια που έχεις φτιάξει ποτέ και δεν έχεις αλεύρι δυνατό που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις;

Μη μου χαλιέσαι! Προνόησα για σένα και σήμερα σε αυτό το ποστ σου φέρνω σουπερ συνταγή, για να κάνεις τo πιο αφράτo και μαστιχωτό τσουρέκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις! Ναι! ναι! καλά διάβασες! Αλεύρι για όλες τις χρήσεις!

Η λύση είναι μία…ΓΛΟΥΤΕΝΗ! Στο προηγούμενο ποστ σου έδειξα πως να τη φτιάχνεις, και πίστεψε με είναι πολύ απλή η διαδικασία. Και το καλύτερο; Σου δείχνω πως να τη χρησιμοποιήσεις νωπή και όχι αποξηραμένη, για να γλιτώσεις διαδικασία που κρατάει 2-3 ώρες…φούρνο…ρεύμα κτλ!

Για περισσότερα σχετικά με τη γλουτένη μπορείς να μπεις σε αυτό το ποστ και να διαβάσεις λεπτομέρειες!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αρχικά, πρέπει να φτιάξουμε τη γλουτένη μας. Η συνταγή για τα τσουρέκια έχει 150 γρ. νωπή γλουτένη. Το αλεύρι που χρησιμοποίησα (για όλες τις χρήσεις) με περιεκτικότητα σε πρωτεινες 10,3g μου έβγαλε περίπου 160 γρ., σύμφωνα με τη συνταγή που σας δίνω για τη γλουτένη. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο αλεύρι με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θα σας δώσει περισσότερη γλουτένη. Στη συγκεκριμένη όμως συνταγή δεν χρειάζεται!

Αφού φτιάξαμε τη γλουτένη μας είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε τα λαχταριστά τσουρέκια μας!

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 10,3g. Αν το δικό σας αλεύρι έχει λίγο παραπάνω μην σας απασχολεί!

ΥΛΙΚΑ: για 3 μεγάλα τσουρέκια
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια μαγιά (9 γρ. το καθένα)
  • 820 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με πρωτεΐνη 10,3g  ( χωρισμένο σε 170 γρ.+ 650 γρ)
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. νωπή γλουτένη
  • 2 μεγαλούτσικα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 100-110 γρ. συνολικά) + 1 ασπράδι για άλειμμα(μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο το αυγό απλά θα βγουν πιο σκούρα)
  • 220 γρ. ζάχαρη + 1κ.γ. για τη μαγιά
  • 80 γρ. μέλι
  • μαχλέπι,κακουλέ( εγώ έβαλα ένα κ.γ. κοφτό από το καθένα αλλά είναι στην κρίση σας!)
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • Αμύγδαλα ψιλοκομμένα για το στόλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε τα τσουρέκια μας, φτιάχνουμε τη γλουτένη (διάβασε παραπάνω)! Κατόπιν, συνεχίζουμε με τα τσουρέκια..

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό ,μία κ.γ. από τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 170 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 15-20 λεπτά!

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο (αρκεί να λιώσουμε το μισό και με τη θερμότητά του θα λιώσει και το υπόλοιπο διότι δεν πρέπει να είναι καυτό).

Όταν είναι έτοιμο το προζύμι μας, ρίχνουμε το γάλα,τα αυγά,τη ζάχαρη,το μέλι, το λιωμένο βούτυρο,τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το προζύμι και τη γλουτένη. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (650 γρ).

 

Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και αφήνουμε την μηχανή να κάνει τη δουλειά της (ζύμωμα)! Στην αρχή η ζύμη μας θα απλώσει αλλά όσο ζυμώνεται θα μαζεύεται στον γάντζο. Αυτό θα πάρει περίπου 15 λεπτά. Μετά ελέγχουμε αν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα! Αν συμβαίνει αυτό είναι έτοιμη…αν όχι αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Στη φωτογραφία παρακάτω το ζυμάρι μας είναι έτοιμο και δεν έχει καθόλου ίχνη στα τοιχώματα! Προσοχή! Δεν το βγάζουμε αν δεν ξεκολλάει γιατί θα μας απλώσει πολύ στο ψήσιμο! Επίσης, δεν ζυμώνουμε πολύ παραπάνω, για να μην χαλάσει το δίκτυο γλουτένης!

Ρίχνουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει στα χέρια μας! Της δίνουμε σχήμα μπάλας και την βάζουμε πάλι στο μπολ.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

ΠΛΕΞΙΜΟ

Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες ανάλογα τα γούστα μας! Εγώ κάνω αυτήν με τα δύο κορδόνια!Μου αρέσει και είναι απλή! Δείτε το βίντεο παρακάτω για βοήθεια! Η συνολική ζύμη έχει βάρος περίπου 1750 γρ. οπότε έφτιαξα 6 κορδόνια από 290 γρ. περίπου. Για κάθε τσουρέκι χρησιμοποίησα 2 κορδόνια. Μην ξεχνάτε να βάζετε λίγο λαδάκι στα χέρια σας αν τυχόν σας κολλάει στο πλάσιμο!τσουρέκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο σε ζεστό μέρος. Αλείφουμε με το ασπράδι (προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα). Τέλος,προσθέτουμε το αμυγδαλάκι.

Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου. Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35 λεπτά! Τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν! Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη!

τσουρέκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Φανταστικό τσουρέκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις! Το μυστικό συστατικό!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *