Tσιαπάτα με ελιές!
τσιαπάτα
Η τσιαπάτα αποτελεί ένα δημοφιλές ψωμί της Ιταλικής κουζίνας. Η ονομασία της σημαίνει παντόφλα, και όχι άδικα, αφού το σχήμα της παραπέμπει σε αυτήν.
Σήμερα, παρασκευάζουμε υπέροχα ψωμάκια τσιαπάτα με προσθήκη ελιάς, τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε είτε μόνα τους είτε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία νόστιμων σάντουιτς. Και το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε μίξερ. Με απλά χέρια, κάποια διπλώματα και τη σωστή ενυδάτωση του αλευριού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο ψωμί.
Συνιστώ να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα ψωμιών τσιαπάτα και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Σχετική συνταγή: Φανταστικό Σπιτικό ψωμί του τοστ!
ΥΛΙΚΑ:
- 370 γρ. χλιαρό νερό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 6 γρ. ξηρή μαγιά
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό
- 9 γρ. αλάτι
- ψιλοκομμένες ελιές
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Κατόπιν, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι μισή ώρα να φουσκώσει και να ενυδατωθεί το αλεύρι μας. Το ζυμάρι αυτο είναι πιο υδαρές σε σχέση με ένα κλασικό ζυμάρι.
Έπειτα, με μία σπάτουλα ανακατεύουμε το ζυμάρι μας ξανά, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για ακόμη μισή ώρα. Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας με νερό και κάνουμε μερικά διπλώματα στη ζύμη. Υπάρχει σχετικό βίντεο παρακάτω όπου δείχνω τα διπλώματα.
Τέλος, βάζουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμα και τα αφήνουμε ακόμα μια φορά να φουσκώσει.
Έπειτα, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ρίχνουμε τη ζύμη μας επάνω. Πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι και με ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη στο μέγεθος που θέλουμε. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τ’ αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος.