Σπιτικό ψωμί του τοστ!

 

 

Από τότε που άρχισα να φτιάχνω ψωμί του τοστ δεν έχω σταματημό και νομίζω αν κάνεις και εσύ την αρχή δεν θα έχεις και εσύ! Η συνταγή λοιπόν παρακάτω δεν θα πιστεύεις πόσο αφράτο και νόστιμο ψωμί κάνει και το βασικότερο χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Τι να προσέξεις στο ψωμί του τοστ!

Ιδανικά η ζύμη για ψωμί του τοστ γίνεται σε κουζινομηχανή γιατί θέλει καλό ζύμωμα. Παρόλα αυτά μπορείς να την κάνεις και στο χέρι αρκεί να ζυμώσεις μέχρι να γίνει ελαστικό και γυαλιστερό το ζυμάρι.

Σχετικά με το ψήσιμο, μην σας προβληματίσει αν το δείτε να γίνεται αρκετά σκούρο. Έτσι, είναι το ψωμί του τοστ. Και για όποιον σκεφτεί ότι ίσως πικρίσει θέλω να πω ότι δεν πικρίζει ούτε στο ελάχιστο. Το ωραίο χρώμα το παίρνει από το μέλι. Επειδή έχει περισσότερο μέλι από ενα κλασικό ψωμί.

Αν σου αρέσει να φτιάχνεις ψωμιά σου έχω και εκπληκτική συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα !

 

 

ΥΛΙΚΑ: Για 3 ψωμιά του τοστ σε φόρμα ψησίματος περίπου 22×10 εκ.

  • 130+500 γρ. νερό
  • 90+1000 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. μέλι (60 γρ.)
  • 18 γρ. αλάτι
  • βούτυρο για άλειμμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 130 γρ. νερό, 2 φακελάκια μαγιά και 90 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά δηλ. 500 γρ. νερό, 40 γρ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. μέλι και 18 γρ. αλάτι. Τέλος, βάζουμε 1 κιλό αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε ένα ωραίο, ελαστικό ζυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει (περίπου μία ώρα). Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη.Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κατόπιν τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Αλεύρώνουμε λίγο την επιφάνεια μας. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και με τη βοήθεια του πλάστη ή με τα χέρια το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα.

 

Το μήκος φροντίζουμε να είναι λίγο παραπάνω από το μήκος της φόρμας μας. Προσέχουμε το πάχος να είναι ίσο σε όλα τα σημεία. Διπλώνουμε τις δύο πλευρές προς το κέντρο και πιέζουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Επαναλαμβάνουμε με τις άλλες δύο πλευρές.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάποδα σε βουτυρωμένη φόρμα (αν είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται τίποτα) και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια. Έπειτα, αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου αέρα, για 40-50 λεπτά περίπου.

Μην σας ανησυχήσει το σκούρο χρώμα. Έτσι πρέπει να είναι το τοστ. Τα βγάζουμε από τη φόρμα και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να κόψουμε τα ψωμιά σε λεπτές φέτες και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για να τις διατηρήσουμε περισσότερο καιρό.

Ακολουθεί βίντεο…

Σπιτικό ψωμί του τοστ | evicita

 

23 comments for “Σπιτικό ψωμί του τοστ!

  1. evicita
    27 Ιανουαρίου, 2024

    Αν και συμπεριφέρεται διαφορετικά μπορείτε, ναι 🙂

  2. evicita
    27 Ιανουαρίου, 2024

    Ευχαριστώ πολύ 🙂

  3. ΜΑΡΙΑ
    27 Ιανουαρίου, 2024

    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΝΤΙ ΜΑΓΙΑ?

  4. Νικη
    26 Ιανουαρίου, 2024

    Τελειες και πάντα πετυχημένες οι συνταγές σας, θα σας παρακαλούσα αν μπορούσατε να μας δίνατε και επιλογές με ολικής αλέσεως

  5. evicita
    14 Δεκεμβρίου, 2023

    Δεν είχα θέμα με τη συγκεκριμένη μαγιά. Όσο για το αλεύρι είναι από μύλο χύμα, για αυτό δεν το ανέφερα.

  6. Σόφι
    14 Δεκεμβρίου, 2023

    Καλησσπέρα και πάλι,
    Γενικώς αυτές τις μέρες η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Παρόλα αυτα, χρησιμοποίησα μαγιά magic. Εσείς ποια μάρκα χρησιμοποιήσατε;
    Όπως επίσης και για το αλεύρι θα ήθελα να μου πείτε. Αν δεν θέλετε να φανεί σαν διαφήμιση, στείλτε μου στο email. Ευχαριστώ

  7. evicita
    13 Δεκεμβρίου, 2023

    18 ώρες για ζυμάρι με μαγιά είναι πολλές. Αναρωτιέμαι γιατί το αφήσατε τόσο. Μήπως δεν ήταν καλή η μαγιά; Σε γενικές γραμμες θέλει περίπου δυο ώρες το βασικό φούσκωμα και στα ταψάκια κανένα μισάωρο. Πάντα εξαρτάται απο τη θερμοκρασία περιβάλλοντος..

  8. Σοφι
    13 Δεκεμβρίου, 2023

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να ρωτήσω εσείς ποια μαρκα αλευρι για ολες τις χρήσεις χρησιμοποιήσατε;
    Πόσες ώρες αφήσατε τις ζυμες στα ταψάκια για να διπλασιαστούν σε όγκο;
    Άραγε τι να φταίει σε περίπτωση που ενώ έμειναν σχεδόν 18 ώρες μέχρι να φουσκώσουν, μόλις τα άλειψα με λάδι για να τα βάλω στο φούρνο έκατσαν. (σαν να έσκασε μια φούσκα)
    Ευχαριστώ

  9. evicita
    05 Δεκεμβρίου, 2023

    Μπορείτε να το ψήσετε αντιστάσεις. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο

  10. Μαρια
    05 Δεκεμβρίου, 2023

    Καλησπέρα εγώ δεν έχω σκέτη ένδειξη αέρα έχω αντιστάσεις πάνω κάτω και πάνω κάτω και στη μέση αέρα που μπορώ να το τοποθέτησω? Σας ευχαριστώ πολυ

  11. evicita
    02 Νοεμβρίου, 2023

    Το αναφέρω στα υλικά ☺️. Τρεις φορμες 22×10 εκ.

  12. Μαρια
    02 Νοεμβρίου, 2023

    Καλησπερα! Θα μπορουσατε να μου πειτε τα εκατοστα της φορμας που χρησιμοποιειτε; Ευχαριστω εκ των προτερων κ αν το αναγραφετε καπου που δεν το ειδα συγγνωμη για την ταλαιπωρια..!

  13. evicita
    19 Οκτωβρίου, 2023

    Χαίρομαι ☺️☺️ καλοφαγωτο το ψωμάκι

  14. Sofia Parisi
    18 Οκτωβρίου, 2023

    Ax Teleia suntagi egine pentanostimo ☺️

  15. evicita
    18 Φεβρουαρίου, 2021

    Θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Σχετικά με το μέγεθος ίσως έχεις κάποιο θέμα, γιατί με τη συγκεκριμένη ζυμη βγάζω 3 ψωμια των 600 γρ. Ωμής ζύμης. Αν έχεις πιο μεγάλα καλούπια τότε οκ. ☺

  16. Όλγα
    18 Φεβρουαρίου, 2021

    Καλημέρα. Θα μπορούσα πιστεύεις να κάνω το ψωμί του τοστ που προτείνεις σε αρτοπαρασκευαστή; Και επειδή είναι λίγο μεγάλη η ποσότητα να το χωρίσω σε δύο δόσεις (φρατζόλες);

  17. evicita
    01 Φεβρουαρίου, 2021

    Καλημερα, θα μπορουσατε να κάνετε τη μιση δοση και να τη βάλετε σε λίγο μεγαλύτερη φόρμα από αυτή που προτεινω. ☺

  18. Ειρήνη
    01 Φεβρουαρίου, 2021

    Καλημέρα σας. Μήπως θα μπορούσατε να μου αποστείλετε τις αναλογίες για ένα ψωμί, ωστε να το κάνω δοκιμαστικά; Τον τελευταίο καιρό έχω πειραματιστεί με διάφορες συνταγές και δυστυχώς καμία δε με έχει ικανοποιήσει. Θα ήθελα να δοκιμάσω τη δική σας, φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.

  19. evicita
    15 Ιανουαρίου, 2021

    Θεωρητικά γίνεται, σίγουρα όμως θα αλλάξει η συσταση του ψωμιού. Αν θέλετε για ελιοψωμο μπορείτε να ακολουθήσετε το λινκ παρακατω πιυ γίνεται εξαιρετικό. ☺
    https://www.evicita.gr/afrata-eliopsomakia-gia-meres/

  20. Katerina Marinou
    15 Ιανουαρίου, 2021

    Ψάχνω χρόνια να βρω μία καλή συνταγή για αφράτο και γευστικό ψωμί! Η δική σας φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Ψώνισα όλα τα απαραίτητα υλικά από εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/artozaxaroplasteio?item=575&subitem=022116&subdescr=simigdali—aleuri και προχωράω στην εκτέλεση. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να το μετατρέψουμε και σε ελιόψωμο ή τυρόψωμο ή θα χαλάσει το πόσο αφράτο θα γίνει?? Ευχαριστώ!

  21. Άννα
    12 Σεπτεμβρίου, 2020

    Εξαιρετικο εγινε!!!

  22. evicita
    10 Μαΐου, 2020

    Βέβαια, μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη! κανένα πρόβλημα 🙂

  23. nansu
    10 Μαΐου, 2020

    Καλησπέρα σας, μπορούμε αφου ψηθεί να το αποθηκευσουμε στην καταψυξη, τυλιγμένο με μεμβράνη?

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *