Σπιτικό ψωμί του τοστ!

Από τότε που άρχισα να φτιάχνω ψωμί του τοστ δεν έχω σταματημό και νομίζω αν κάνεις και εσύ την αρχή δεν θα έχεις και εσύ! Η συνταγή λοιπόν παρακάτω δεν θα πιστεύεις πόσο αφράτο και νόστιμο ψωμί κάνει και το βασικότερο χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Τι να προσέξεις στο ψωμί του τοστ!

Ιδανικά η ζύμη για ψωμί του τοστ γίνεται σε κουζινομηχανή γιατί θέλει καλό ζύμωμα. Παρόλα αυτά μπορείς να την κάνεις και στο χέρι αρκεί να ζυμώσεις μέχρι να γίνει ελαστικό και γυαλιστερό το ζυμάρι.

Σχετικά με το ψήσιμο, μην σας προβληματίσει αν το δείτε να γίνεται αρκετά σκούρο. Έτσι, είναι το ψωμί του τοστ. Και για όποιον σκεφτεί ότι ίσως πικρίσει θέλω να πω ότι δεν πικρίζει ούτε στο ελάχιστο. Το ωραίο χρώμα το παίρνει από το μέλι. Επειδή έχει περισσότερο μέλι από ενα κλασικό ψωμί.

Αν σου αρέσει να φτιάχνεις ψωμιά σου έχω και εκπληκτική συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα !

ΥΛΙΚΑ: Για 3 ψωμιά του τοστ σε φόρμα ψησίματος περίπου 22×10 εκ.

  • 130+500 γρ. νερό
  • 90+1000 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. μέλι (60 γρ.)
  • 18 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 130 γρ. νερό, 2 φακελάκια μαγιά και 90 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά δηλ. 500 γρ. νερό, 40 γρ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. μέλι και 18 γρ. αλάτι. Τέλος, βάζουμε 1 κιλό αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε ένα ωραίο, ελαστικό ζυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει (περίπου μία ώρα). Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη.Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κατόπιν τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Αλεύρώνουμε λίγο την επιφάνεια μας. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και με τη βοήθεια του πλάστη ή με τα χέρια το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα.

Το μήκος φροντίζουμε να είναι λίγο παραπάνω από το μήκος της φόρμας μας. Προσέχουμε το πάχος να είναι ίσο σε όλα τα σημεία. Διπλώνουμε τις δύο πλευρές προς το κέντρο και πιέζουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Επαναλαμβάνουμε με τις άλλες δύο πλευρές.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάποδα σε βουτυρωμένη φόρμα (αν είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται τίποτα) και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια. Έπειτα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου αέρα, για 55 λεπτά περίπου.

Μην σας ανησυχήσει το σκούρο χρώμα. Έτσι πρέπει να είναι το τοστ. Τα βγάζουμε από τη φόρμα και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να κόψουμε τα ψωμιά σε λεπτές φέτες και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για να τις διατηρήσουμε περισσότερο καιρό.

Ακολουθεί βίντεο…

Σπιτικό ψωμί του τοστ | evicita

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

9 Σχόλια

evicita3 έτη ago

Θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Σχετικά με το μέγεθος ίσως έχεις κάποιο θέμα, γιατί με τη συγκεκριμένη ζυμη βγάζω 3 ψωμια των 600 γρ. Ωμής ζύμης. Αν έχεις πιο μεγάλα καλούπια τότε οκ. ☺

Όλγα3 έτη ago

Καλημέρα. Θα μπορούσα πιστεύεις να κάνω το ψωμί του τοστ που προτείνεις σε αρτοπαρασκευαστή; Και επειδή είναι λίγο μεγάλη η ποσότητα να το χωρίσω σε δύο δόσεις (φρατζόλες);

evicita3 έτη ago

Καλημερα, θα μπορουσατε να κάνετε τη μιση δοση και να τη βάλετε σε λίγο μεγαλύτερη φόρμα από αυτή που προτεινω. ☺

Ειρήνη3 έτη ago

Καλημέρα σας. Μήπως θα μπορούσατε να μου αποστείλετε τις αναλογίες για ένα ψωμί, ωστε να το κάνω δοκιμαστικά; Τον τελευταίο καιρό έχω πειραματιστεί με διάφορες συνταγές και δυστυχώς καμία δε με έχει ικανοποιήσει. Θα ήθελα να δοκιμάσω τη δική σας, φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.

evicita3 έτη ago

Θεωρητικά γίνεται, σίγουρα όμως θα αλλάξει η συσταση του ψωμιού. Αν θέλετε για ελιοψωμο μπορείτε να ακολουθήσετε το λινκ παρακατω πιυ γίνεται εξαιρετικό. ☺
https://www.evicita.gr/afrata-eliopsomakia-gia-meres/

Katerina Marinou3 έτη ago

Ψάχνω χρόνια να βρω μία καλή συνταγή για αφράτο και γευστικό ψωμί! Η δική σας φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Ψώνισα όλα τα απαραίτητα υλικά από εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/artozaxaroplasteio?item=575&subitem=022116&subdescr=simigdali—aleuri και προχωράω στην εκτέλεση. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να το μετατρέψουμε και σε ελιόψωμο ή τυρόψωμο ή θα χαλάσει το πόσο αφράτο θα γίνει?? Ευχαριστώ!

Άννα3 έτη ago

Εξαιρετικο εγινε!!!

evicita3 έτη ago

Βέβαια, μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη! κανένα πρόβλημα 🙂

nansu3 έτη ago

Καλησπέρα σας, μπορούμε αφου ψηθεί να το αποθηκευσουμε στην καταψυξη, τυλιγμένο με μεμβράνη?

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!