Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Επιτέλους ήρθε η ώρα για αυτό το περιβόητο ψωμί χωρίς ζύμωμα! Μαζί με τα κρυουλάκια έρχεται και η όρεξη να ανοίξουμε το φούρνο, οπότε είναι η ιδανική συνταγή γι’ αυτή την εποχή!
Το “ψωμί χωρίς ζύμωμα” ήθελα εδώ και καιρό να το αναρτήσω αλλά πάντα κάτι γινόταν και δεν μπορούσα να ολοκληρώσω το άρθρο! Πολλοί ίσως να το ξέρετε και ως το “ψωμί στη γάστρα”! Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ονομάζεται έτσι γιατί πολύ απλά ψήνεται μέσα στη γάστρα! Το αποτέλεσμα περιττό να σας πω θεϊκό…τραγανό-κρατσανιστό από έξω και υπέροχα αφράτο από μέσα, θυμίζει πολύ το χωριάτικο ψωμί και όλα αυτά χωρίς να ζυμώσετε! Το μόνο που χρειάζεται αυτό το ψωμάκι είναι ….να το ξεχάσετε! Θέλει αρκετές ώρες ξεκούραση… γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιούμε ελάχιστη μαγιά!
Αυτό το φοβερό ψωμί χωρίς ζύμωμα (Θα το αποκαλούσα και ανακάλυψη!!) έγινε από τον αρτοποιό Jim Lahey. Ο Jim κατάφερε να μας μάθει να φτιάχνουμε ψωμί, ακόμα και τους πιο άσχετους με το είδος, χωρίς ιδιαίτερο κόπο! Εεεε τώρα πες μου εσύ αυτό δεν είναι ανακάλυψη!??? Η ζύμη του κολλάει αρκετά αλλά μην απογοητεύεσαι γιατί δεν θα χρειαστεί να κάνεις και πολλά μαζί της!
Το καλό με αυτή τη ζύμη είναι ότι μπορείτε να την έχετε στο ψυγείο και να βγάζετε κάθε μέρα λίγο και να ψήνετε το ψωμάκι σας! Κρατάει αρκετό καιρό επειδή έχει ελάχιστη μαγιά οπότε δεν θα ξινίσει γρήγορα! Το πιο ωραίο σας το είπα? Το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να το κάνετε και πίτσα! Μην ξεχνάτε ότι το μυστικό είναι στο χρόνο που μένει η ζύμη πριν ψηθεί. Όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο. Γι’ αυτό να το αφήσετε τουλάχιστον 12 ώρες! Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η αναμονή! Ω ναι! Τα υπέροχα ελιοψωμάκια… Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Νομίζω δεν χρειάζεσαι άλλα επιχειρήματα για να το φτιάξεις και εσύ!! Ξεκίνα και περιμένω φώτο σου με αυτό το υπέροχο ψωμί!
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΤΟΣΤΑΚΙΑ:
Συνταγή για ψωμί του τοστ, θα ενθουσιαστείτε!
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που κολλάει αρκετά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη τουλάχιστον για 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και βάζουμε τη γάστρα μέσα μέχρι να ζεσταθεί. Στο μεταξύ αλευρώνουμε τον πάγκο μας, λαδώνουμε τα χέρια μας, ρίχνουμε τη ζύμη μας και απλά διπλώνουμε 4-5 φορές από έξω προς τα μέσα! Δεν ζυμώνουμε!
Την τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει.Βάζουμε τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα στη γάστρα και έπειτα στο φούρνο. Ψήνουμε για 35 λεπτά με το καπάκι κλειστό.
…και 15 λεπτά χωρίς αυτό.
Καλά φουρνίσματα!!!
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
0 Σχόλια