Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Άλλο ένα κεφάλαιο ανοίγει σήμερα …..Τάρτα!! Η τάρτα αν γίνει σωστά αποτελεί ένα ιδανικό γλύκισμα! Τραγανή, μπισκοτένια βάση που δεν νοτίζει…..βελούδινη κρέμα πατισερί και τι καλύτερο απο διάφορα φρούτα εποχής για στόλισμα! Σας δελέασα??
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Για να είναι πετυχημενη μία τάρτα πρεπει να ειναι τραγανή και μπισκοτένια. Για να το πετύχουμε αυτο πρεπει να πληρούνται καποιες προϋποθέσεις.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Τα υλικά σε μια τάρτα πρέπει να είναι κρύα! Κυρίως το βούτυρο και η μαργαρίνη!Ο λόγος είναι πολύ απλός! Όσο πιο κρύα η ζύμη τόσο πιο σταθερή θα μείνει η τάρτα μας στο σχήμα της! Οπότε μην παιδεύεστε με τη ζύμη ατελείωτες ώρες! Ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΥΜΗΣ
Εφόσον έχουμε κάνει τη ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει. Μπορείτε να την κάνετε μία μέρα πριν και να την αφήσετε στο ψυγείο το βράδυ για να σφίξει καλά.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΖΥΜΗΣ-ΨΗΣΙΜΟ
Όταν έρθει η ώρα για να την ανοίξετε σε φύλλο τοποθετείστε μία λαδόκολλα από κάτω για να διευκολυνθείτε στο άνοιγμα. Το πάχος καλό θα ήταν να το κάνετε σχετικά λεπτό ( περίπου 2-3 χιλ.) Αν κάνετε μία μεγάλη τάρτα απλά αναποδογυρίζετε στην ταρτιέρα τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα και μετά την αφαιρείτε.Ωστόσο ,αν κάνετε μικρά ταρτάκια όπως εγώ πάλι θα βάλετε λαδόκολλα για το άνοιγμα αλλά θα τα αφαιρείτε ένα ένα απευθείας. Αφού τοποθετήσετε τη ζύμη της τάρτας στο ταψί τρυπάτε με ένα πιρούνι τη βάση της σε αρκετά σημεία.Αυτό που θέλουμε είναι να ψηθεί πολύ καλά παντού….να στεγνώσει….όχι να καεί!!Στη μεγάλη την τάρτα είθισται να καλύπτουμε με λαδόκολλα και να τοποθετούμε όσπρια για να διατηρηθεί εσωτερικά το σχήμα!Προσοχή τα όσπρια αυτά θα τα έχετε για αυτή τη χρήση μόνο …δεν μαγειρεύονται για φαγητό(το έχω ακούσει και αυτό).Στα ταρτάκια παρακάτω θα δείτε ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό!
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ
Τη βάση της τάρτας όταν είναι ψημένη τη διατηρούμε τυλιγμένη σε χαρτί εκτός ψυγείου για να μην απορροφήσει υγρασία.
ΜΟΝΩΣΗ
Για να είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα νοτίσει η βάση λιώστε λίγη κουβερτούρα και με ένα πινελάκι αλείψτε τη βάση και τα τοιχώματα εσωτερικά! Με αυτό τον απλό τρόπο μονώνουμε την τάρτα μας! Όταν σφίξει η σοκολάτα μπορούμε να ρίξουμε ότι γέμιση θέλουμε! Όχι ζεστή!
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αφού ετοιμάσετε βαση τάρτας και γέμιση τη συναρμολόγηση μπορείτε να την κάνετε λίγο πρίν σερβίρετε.Τοποθετείστε την κρέμα πατισερι(ζαχαροπλαστικής) σε ένα κορνέ και γεμίστε τα ταρτάκια σας λίγο πρίν τα σερβίρετε. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο. Καλό όμως θα ήταν τα φρούτα που θα βάλετε από πάνω να τα βάλετε τελευταία στιγμή για να μην βγάλουν ζουμιά ή μαυρίσουν.Αν παρόλα αυτά τα τοποθετήσετε εξ΄ αρχής φτιάξτε διαφανο ζελέ για επικάλυψη.Πρακτικά,δίνει φρεσκάδα και γυαλάδα στα φρούτα χωρίς να έχει καθόλου γεύση!Γίνεται από νερό ,γλυκόζη,ζελατίνη,ζάχαρη αλλά μπορείτε να το προμηθευτείτε και από καταστήματα ζαχαροπλαστικής (ή συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ)!
Η δόση που σας δίνω παρακάτω βγάζει περίπου 25-30 ταρτάκια στις θήκες για μάφιν (είναι πιο μεγάλα απο τα κλασικά ταρτάκια).
Τέρμα τα λόγια ξεκινάνε οι πράξεις!
ΥΛΙΚΑ: 25-30 ταρτάκια μεγαλούτσικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα για κέικ χτυπάμε το βούτυρο, τη μαργαρίνη και την άχνη.
προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και ανακατεύουμε…
Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο.Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Η ζύμη θα είναι όπως στη φώτο.Πολύ μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.Για να τη βγάλουμε πιο εύκολα απο τον κάδο του μίξερ ρίχνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας!
Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει…
Ανοίγουµε τη ζύμη σε φύλλο και με ένα στρόγγυλο κουπ-πατ κόβουμε δισκάκια. Εναλλακτικά ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
Παίρνουμε τα δισκάκια και τα απλώνουμε σε θήκες μάφιν από την ανάποδη πλευρά.Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης!Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160-170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Όταν κρυώσουν παίρνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα (είτε λευκή ειτε μαύρη) και αλείφουμε τα ταρτάκια(ή τη μεγάλη τάρτα).Αφήνουμε μέχρι να σφίξει η σοκολάτα..
Κάνουμε τη γέμιση που επιθυμούμε και γεμίζουμε τα ταρτάκια! Μία πολύ καλή και γευστική ιδέα είναι η κρέμα ζαχαροπλαστικής(πατισερί). Γαρνίρουμε με φρούτα και απολαμβάνουμε!Μπορούμε πάνω απο την κρέμα πατισερί να προσθέσουμε και σαντιγί!
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
12 Σχόλια
evicita3 εβδομάδες ago
Αν χτυπάει καλά το βουτυρο δεν θα έχετε θέμα. Νομίζω γνωρίζετε καλυτερα το μίξερ σας. ☺
Σοφία3 εβδομάδες ago
Εγώ έχω απλό μίξερ. Χειρός . Γίνεται και με αυτό το μίξερ;
evicita4 μήνες ago
Πραγματικά χαίρομαι που σου άρεσε!! ☺
Νάνσυ ΚτΚ4 μήνες ago
Έφτιαξα τη μεγάλη τάρτα. Έγινε πραγματικά τέλεια και πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές. Σαν ζύμη είναι πολύ τρυφερή και απαλή. Όταν ψηθεί, είναι τραγανή και μπισκοτένια. Από εδώ και στο εξής, κατοχυρώνεται αυτή η συνταγή. Ευχαριστώ.
evicita4 μήνες ago
Περιμένω τις εντυπώσεις σου! Καλή επιτυχία!
Νάνσυ ΚτΚ4 μήνες ago
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Μόλις τα φτιάξω θα σας στείλω εντυπωσεις,. Καλημέρα!
evicita4 μήνες ago
Καλησπέρα 🙂 Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να ψηθεί μία μεγάλη τάρτα είναι περίπου 30 λεπτά(ανάλογα τον φούρνο). Τα μικρά ταρτάκια δεν διαφέρουν και πολύ(περίπου ένα πεντάλεπτο λιγότερο).Το σκεύος για μεγάλη ταρτιέρα το υπολογίζουμε περίπου στα 28 εκ. διάμετρο.
Νάνσυ ΚτΚ4 μήνες ago
Γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω πόση ώρα περίπου ψήνουμε τα μικρά ταρτάκια και πόση ώρα τη μεγάλη. Επίσης, για τη μεγάλη τάρτα τι μέγεθος σκεύους χρησιμοποιούμε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
evicita1 έτος ago
Χαιρομαι που σου άρεσε! 🙂
Δημητρα1 έτος ago
Η ζυμη πραγματικα τελεια τραγανη κ χωρις να βαλω την σοκολατα μεσα!! Μπραβο!
evicita3 έτη ago
Η ζύμη διατηρείται για 3μερες στο ψυγείο σε μεμβράνη. Ενώ στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο. Ψημενη η τάρτα διατηρείται 4-5 μέρες. Μπορείς να τα φτιάξεις να τα βάλεις κατάψυξη και όταν τα χρειαστείς να τα ψησεις μόνο… Για να έχουν τη φρεσκάδα για αρκετές μέρες…
Ανδρονικη3 έτη ago
Θά ηθελα να μάθω ποσο χρονικό διάστημα πριν τα χρησιμοποιήσω μπορω να τα παρασκευάσω και να τα εχω συντηρήσω!