Ζύμη για γλυκιά τάρτα!

Ζύμη για τάρτα

Update: Η συγκεκριμένη συνταγή, που τόσο λατρέψατε, παραμένει ίδια! Ωστόσο, άλλαξα τον τρόπο που ανοίγουμε τη ζύμη, για μεγαλύτερη ευκολία και για λιγότερο χρόνο αναμονής!

 

Άλλο ένα κεφάλαιο ανοίγει σήμερα …..Τάρτα!! Η τάρτα αν γίνει σωστά αποτελεί ένα ιδανικό γλύκισμα! Τραγανή, μπισκοτένια βάση που δεν νοτίζει…..βελούδινη κρέμα πατισερί και τι καλύτερο από διάφορα φρούτα εποχής για στόλισμα! Σας δελέασα??

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Για να είναι πετυχημένη μία τάρτα πρέπει να είναι τραγανή και μπισκοτένια. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

7 Βασικές προϋποθέσεις για μια τέλεια μπισκοτένια  τάρτα!
  1. Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου! Ω, ναι!! καλά διάβασες! Θερμοκρασία δωματίου! Σε αντίθεση με άλλες συνταγές που τα θέλουν κρύα, εδώ κάνουμε το ακριβώς αντίθετο! Κόντρα στο ρεύμα  που λέμε!
  2. Αφού κάνουμε το ζυμάρι κάνουμε τα εξής: Αν έχουμε ταρτιέρα τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε ψυγείο για 30-60 λεπτά. Κατόπιν, με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε φύλλο με πάχος 2-3 χιλ. πάνω σε μία λαδόκολλα. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα στην ταρτιέρα και μετά την αφαιρούμε. Αν δεν έχουμε ταρτιέρα, ανοίγουμε απευθείας τη ζύμη σε ένα τσέρκι (υπάρχει σχετικό βίντεο) χωρίς πλάστη.
  3. Συνήθως καλύπτουμε την τάρτα με λαδόκολλα και τοποθετούμε όσπρια, για να διατηρηθεί εσωτερικά το σχήμα και να μην φουσκώσει.Προσοχή! τα όσπρια αυτά θα τα έχετε για αυτή τη χρήση μόνο …δεν μαγειρεύονται για φαγητό. Ωστόσο, γίνονται και χωρίς τα βαρίδια, βάζοντας την τάρτα στην κατάψυξη ! Έχω χιλιοκάνει τη συνταγή και πάντα πετυχαίνει!
  4. Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη της τάρτας στο ταψί τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της σε αρκετά σημεία. Αυτό που θέλουμε είναι να ψηθεί πολύ καλά παντού, δηλαδή να στεγνώσει και όχι να καεί.
  5. Τη βάση της τάρτας, όταν είναι ψημένη, τη διατηρούμε τυλιγμένη σε χαρτί εκτός ψυγείου για να μην απορροφήσει υγρασία.
  6. Για να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα νοτίσει η βάση λιώνουμε λίγη κουβερτούρα και με ένα πινελάκι αλείφουμε τη βάση και τα τοιχώματα εσωτερικά! Με αυτό τον απλό τρόπο μονώνουμε την τάρτα μας! Όταν σφίξει η σοκολάτα μπορούμε να ρίξουμε ότι γέμιση θέλουμε! Όχι ζεστή! Αν και πολλοί μου έχετε πει ότι η τάρτα δεν μαλάκωσε χωρίς το συγκεκριμένο κολπάκι, εγώ το αναφέρω για το τέλειο αποτέλεσμα!
  7. Σε γενικές γραμμές, η συναρμολόγηση της τάρτας καλό είναι να γίνει όταν θα τη σερβίρουμε. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο. Καλό όμως θα ήταν τα φρούτα που θα βάλουμε από πάνω να τοποθετηθούν τελευταία στιγμή για να μην βγάλουν ζουμιά ή μαυρίσουν. Αν παρόλα αυτά τα τοποθετήσουμε εξ΄ αρχής, πρέπει να φτιάξουμε ένα διάφανο ζελέ για επικάλυψη. Πρακτικά,δίνει φρεσκάδα και γυαλάδα στα φρούτα χωρίς να έχει καθόλου γεύση!Γίνεται από νερό ,γλυκόζη,ζελατίνη,ζάχαρη αλλά μπορούμε να το προμηθευτούμε και από καταστήματα ζαχαροπλαστικής (ή συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ).

 

Σχετική συνταγή: Κρέμα πατισερί, ιδανική για να γεμίσετε την τάρτα σας!

ΥΛΙΚΑ: για 2 τάρτες (20 εκ. διάμετρο)
  • 220 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (ή 160 βούτυρο-60 μαργαρίνη)
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ. γάλα
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 γρ. baking powder (1 κ.γ κοφτό)
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας (ή μία βανίλια σκόνη)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη. Κατόπιν, προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το αλεύρι,τη βανίλια και το baking powder και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι. Η ζύμη για τάρτα θα είναι πολύ μαλακή αλλά δεν θα κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.

Παίρνουμε μία λαδόκολλα  και τοποθετούμε πάνω το τσέρκι. Βάζουμε τη ζύμη για τάρτα μέσα στο τσέρκι και το ανοίγουμε  με τα χέρια και κατόπιν με ένα κουτάλι για να ισιώσει. Φροντίζουμε τα τοιχώματα να τα κάνουμε λίγο πιο ψηλά γιατί με το ψήσιμο χαμηλώνουν λίγο. Υπάρχει και σχετικό βίντεο. Αν έχουμε ταρτιέρα, πρέπει πρώτα να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο να κρυώσει λίγο και μετά να την ανοίξουμε σε φύλλο πάνω σε μία λαδόκολλα.

Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες παντού για να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη.

Τοποθετούμε το τσέρκι με τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει πολύ καλά! Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με το δεύτερο ζυμάρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, αντιστάσεις, και ψήνουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, μέχρι να ροδίσουν.

 

 

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει καλά, προτού την χρησιμοποιήσουμε.

Αν θέλουμε με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τα τοιχώματα της τάρτας, για να ισιώσουν.

 

 

Ζύμη για γλυκιά τάρτα - how to make tart crust - evicita.gr

 

 

 

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

12 Σχόλια

evicita6 μήνες ago

Αν χτυπάει καλά το βουτυρο δεν θα έχετε θέμα. Νομίζω γνωρίζετε καλυτερα το μίξερ σας. ☺

Σοφία6 μήνες ago

Εγώ έχω απλό μίξερ. Χειρός . Γίνεται και με αυτό το μίξερ;

evicita9 μήνες ago

Πραγματικά χαίρομαι που σου άρεσε!! ☺

Νάνσυ ΚτΚ9 μήνες ago

Έφτιαξα τη μεγάλη τάρτα. Έγινε πραγματικά τέλεια και πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές. Σαν ζύμη είναι πολύ τρυφερή και απαλή. Όταν ψηθεί, είναι τραγανή και μπισκοτένια. Από εδώ και στο εξής, κατοχυρώνεται αυτή η συνταγή. Ευχαριστώ.

evicita9 μήνες ago

Περιμένω τις εντυπώσεις σου! Καλή επιτυχία!

Νάνσυ ΚτΚ9 μήνες ago

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Μόλις τα φτιάξω θα σας στείλω εντυπωσεις,. Καλημέρα!

evicita9 μήνες ago

Καλησπέρα 🙂 Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να ψηθεί μία μεγάλη τάρτα είναι περίπου 30 λεπτά(ανάλογα τον φούρνο). Τα μικρά ταρτάκια δεν διαφέρουν και πολύ(περίπου ένα πεντάλεπτο λιγότερο).Το σκεύος για μεγάλη ταρτιέρα το υπολογίζουμε περίπου στα 28 εκ. διάμετρο.

Νάνσυ ΚτΚ9 μήνες ago

Γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω πόση ώρα περίπου ψήνουμε τα μικρά ταρτάκια και πόση ώρα τη μεγάλη. Επίσης, για τη μεγάλη τάρτα τι μέγεθος σκεύους χρησιμοποιούμε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

evicita2 έτη ago

Χαιρομαι που σου άρεσε! 🙂

Δημητρα2 έτη ago

Η ζυμη πραγματικα τελεια τραγανη κ χωρις να βαλω την σοκολατα μεσα!! Μπραβο!

evicita3 έτη ago

Η ζύμη διατηρείται για 3μερες στο ψυγείο σε μεμβράνη. Ενώ στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο. Ψημενη η τάρτα διατηρείται 4-5 μέρες. Μπορείς να τα φτιάξεις να τα βάλεις κατάψυξη και όταν τα χρειαστείς να τα ψησεις μόνο… Για να έχουν τη φρεσκάδα για αρκετές μέρες…

Ανδρονικη3 έτη ago

Θά ηθελα να μάθω ποσο χρονικό διάστημα πριν τα χρησιμοποιήσω μπορω να τα παρασκευάσω και να τα εχω συντηρήσω!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!