Σπιτικό γιαούρτι- πως φτιάχνω!

Σπιτικό γιαούρτι

Το σπιτικό γιαούρτι αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και παράλληλα υγιεινούς τρόπους παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέρα από τη νοστιμιά του, το γιαούρτι παρέχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέροντας σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, ασβεστίου και πολλών άλλων θρεπτικών ουσιών.

Η διαδικασία παρασκευής του σπιτικού γιαουρτιού είναι απλή και ευέλικτη, επιτρέποντάς μας να προσαρμόσουμε τη συνταγή μας στις προτιμήσεις μας και να απολαύσουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, χωρίς τις πρόσθετες ουσίες που μπορεί να περιέχουν τα εμπορικά γιαουρτια.

Εχεις δοκιμάσεις τα αφράτα τυροπιτάκια με γιαούρτι; Ηρθε η ώρα!

 

ΥΛΙΚΑ για το γιαούρτι:
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι (ιδανικά αυτό με την πέτσα)
  • γυάλινο δοχείο
  • θερμόμετρο

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα  και το ζεσταίνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά κατευθείαν μόλις αρχίσει να φουσκώνει. Αν έχετε θερμόμετρο η θερμοκρασία του θα είναι περίπου στους 90 βαθμούς Κελσίου.

Κατόπιν, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία  στους 45-46 βαθμούς Κελσίου. Η μαμά μου έκανε το κόλπο με το δάχτυλο. Έβαζε το δάχτυλο στο γάλα και μετρούσε μέχρι το δέκα. Αν δεν καιγόταν τότε ήταν έτοιμο.  Φυσικά δεν περιμένουμε να κρυώσει για να το τεστάρουμε. Προσοχή! Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο τους 40 βαθμούς Κελσίου τότε σχεδόν δεν θα πήξει.

Όταν το γάλα φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία (45-46), βγάζουμε μισό φλυτζανάκι και αραιώνουμε το γιαούρτι σε αυτό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Αδειάζουμε το γάλα σε ένα γυάλινο μπολ και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη, αφήνοντας λίγο άνοιγμα για τους υδρατμούς. Σκεπάζουμε με μία κουβέρτα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία στο σκεύος και δεν το κουνάμε καθόλου. Εναλλακτικά, μπορούμε να το βάλουμε στο φούρνο. Προσωπικά το βάζω στο φούρνο, τυλιγμένο σε κουβέρτα και ετσι δεν υπάρχει πιθανότητα  να μετακινηθεί κατα λάθος!

Το αφήνουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες και όταν πήξει το βάζουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε κρατάμε λίγο από το γιαούρτι μας σε ένα βάζο για την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε γιαούρτι!

Αν θέλουμε βάζουμε το γιαούρτι σε ένα τουλπάνι, για να στραγγίξει καλά. Με αυτό τον τρόπο έχουμε στραγγιστό γιαούρτι. Το υγρό που βγαίνει είναι πολύ θρεπτικό και καλό είναι να μην το πετάμε. Μπορούμε να αραιώσουμε με αυτό λίγο γιαούρτι και να κάνουμε πολύ ωραίο ξινόγαλο.

ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΞΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  1. Η θερμοκρασία στο γάλα έπεσε κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου, οπότε οι ζυμομύκητες δεν ενεργοποιήθηκαν. Όπως και το αντίθετο, δηλαδή, το γάλα ήταν πολύ ζεστό και καταστράφηκαν.
  2. Κάποια γάλατα είναι σε ένα ποσοστό αραιωμένα με νερό. Αν συμβαίνει αυτό το γιαούρτι μας δεν πήζει εύκολα. Γι΄ αυτό καλό είναι να προτιμάτε καλής ποιότητας γάλα.
  3. Δεν έβρασε αρκετά το γάλα. Δεν φούσκωσε δηλαδή. Ειδικά αν το γάλα μας είναι έχει κάποια ποσότητα νερού το βράσιμο βοηθάει να εξατμιστεί.
  4. Δεν διατηρήσαμε τη θερμοκρασία στο γιαούρτι καθώς έπηζε.
  5. Κουνούσαμε πέρα δώθε το μπολ ενώ έπηζε το γιαούρτι μας.
  6. Για το τέλος έχω ένα τιπ! Όσο πιο πιο πολλές ώρες το αφήσουμε έξω, τόσο πιο ξινό θα γίνει.

 

Στο κείμενο υπάρχουν affiliate links απο προϊόντα που εμπιστεύομαι. Οι ενδεχόμενες αγορές μέσω των συνδέσμων αυτών υποστηρίζουν τα έξοδα λειτουργίας της ιστοσελίδας, για δωρεάν περιεχόμενο. Εσείς δεν επιβαρύνεστε με κάτι αλλά ουτε και το προϊόν σας κοστίζει παραπάνω. Ευχαριστώ για την υποστήριξη!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *