Σπιτική Λαγάνα!

Μπήκε επίσημα η Άνοιξη, καλό μήνα να ευχηθώ, και επειδή σε λίγο πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα ήρθε η στιγμή για ένα ποστ με μία πολύ εύκολη συνταγή…. Λαγάνα!

Άλλωστε τι είθισται να τρώμε εκείνη τη μέρα; Συνταγή για χαλβά με ταχίνι σου έδωσα, φασολάδα, ταραμοσαλάτα δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις σε αυτό το σάιτ, οπότε η λαγάνα είναι το επόμενο ποστ που πλαισιώνει τη μέρα αυτή και το μπλογκ μαζί!

Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ

Η λαγάνα από μόνη της είναι ένα πολύ εύκολο ψωμί! Και θα σου το κάνω ακόμα ευκολότερο αφού δεν θα χρειαστεί να ζυμώσεις όπως κάνεις με ένα κλασσικό ψωμί! Για το μόνο που θα φροντίσεις είναι να ετοιμάσεις το ζυμαράκι σου μια μέρα πριν και αφού περάσει 12-18 ώρες στο ψυγείο τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις σχηματίσεις και να τις ψήσεις! Ζεστές-τραγανές ή αφράτες όπως και να τις προτιμάς θα βρίσκονται στο τραπέζι σου!

Θα σχηματίσω και εικόνα στο μυαλό σου για να ενεργοποιηθεί κάθε γευστικό σου κάλυκας! Ζεστή, αφράτη λαγάνα που την κόβεις κλασικά με το χέρι και κάνεις τρομερές βούτες στην ταραμοσαλάτα, τη φασολάδα ή έστω στο χταποδάκι το ξυδάτο! Εντάξει, έτρεξε το σαλάκι μου!

ΤΡΑΓΑΝΗ Η ΑΦΡΑΤΗ

Στη συνταγή αυτή θα βρεις δυο τρόπους για να πετύχεις τη λαγάνα που θές! Ο πρώτος είναι με κλασικό ελαιόλαδο. Ακολουθώντας τα βήματα θα σου βγει με πιο τραγανή κόρα! Αν από την άλλη δεν την θέλεις πολύ τραγανή  θα ακολουθήσεις τη δεύτερη εκδοχή που γίνεται με το νερόμελο! Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό! Επιπλέον θα φροντίσεις να την κάνεις σχετικά λεπτή γιατί θα φουσκώσει αρκετά και στο φούρνο!

Αυτά περί λαγάνας! Πάμε τώρα στην πράξη!

 

ΥΛΙΚΑ: για 2 λαγάνες

  • 500 γρ. νερό
  • 820-840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι για πασπάλισμα

 

Για τραγανή κόρα

  • Ελαιόλαδο

 

Για λιγότερο τραγανή κόρα

  • Νερόμελο
  • Μισό φλυτζανάκι του καφέ νερό-μισή κ.σ. μέλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ σχετικά μεγάλο (γιατί η ζύμη θα φουσκώσει) βάζουμε το νερό, τη μαγιά,το ταχίνι,το μέλι και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη ή καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον!

Βγάζουμε από το ψυγείο, ρίχνουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και πιέζουμε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε με τα δαχτυλά μας την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα σε λαδωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα. Προσέχουμε να είναι σχετικά λεπτή γιατί θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά μεχρι να φουσκώσει. Πιέζουμε με το δάχτυλό μας τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια.

Αν  θέλουμε  τραγανή κόρα κάνουμε τα εξής:

Απλώνουμε αρκετό λαδάκι σε όλη την επιφάνεια. Μην το φοβηθείτε! Έπειτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αν τη θέλουμε με λιγότερο τραγανή κόρα:

Ανακατεύουμε το νερό με το μέλι και  ραντίζουμε  όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτα περίπου. Τοποθετούμε στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά!

 

Καλά κούλουμα!!!

 

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

6 Σχόλια

evicita2 μήνες ago

Χαίρομαι πάρα πολύ που άρεσε σε όλους! Αυτή τη σκέψη για τη λαγάνα την έκανα και εγώ! Τόσο εύκολη που είναι…

Μαίρη2 μήνες ago

Θεϊκή! Κατοχυρώθηκε! Η πεθερά μου, που είναι πολύ καλή μαγείρισσα είπε: μήπως αντί για ψωμί να κάνουμε λαγάνα; καταλαβαίνετε! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Καλή Σαρακοστή!!!

Attachment

Antonios2 μήνες ago

Αν κ δεν έβαλα ταχίνι οι λαγάνες πήραν τα καλύτερα σχόλια. Η πιο εύκολη κ νόστιμη συνταγή!!

Μαίρη3 μήνες ago

Υπέροχα! Πιο απλά δε γινόταν! Καλή Σαρακοστή!

evicita3 μήνες ago

Οχι, δεν χρειάζεται να περιμένεις τη μαγιά να φουσκώσει. Τα ρίχνεις όλα μαζί κ θα γίνει η δουλειά στο ψυγείο.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κουζινομηχανή, ωστόσο δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Όσο θα ζυμώνεις στη μηχανή θα γίνεται λίγο πιο ρευστή η ζύμη. Το πλεονέκτημα με αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, γι’αυτό και τα ανακατεύεις όλα με το χέρι ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν. 🙂

Μαίρη3 μήνες ago

Απορίες: 1) Αφήνω τη μαγιά με το νερό να φουσκώσουν; 2) Μπορώ να χρησιμοποιήσω ζυμωτήρι-κουζινομηχανή;

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!