Σπιτική Λαγάνα!
Μπήκε επίσημα η Άνοιξη, καλό μήνα να ευχηθώ, και επειδή σε λίγο πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα ήρθε η στιγμή για ένα ποστ με μία πολύ εύκολη συνταγή…. Λαγάνα!
Άλλωστε τι είθισται να τρώμε εκείνη τη μέρα; Συνταγή για χαλβά με ταχίνι σου έδωσα, φασολάδα, ταραμοσαλάτα δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις σε αυτό το σάιτ, οπότε η λαγάνα είναι το επόμενο ποστ που πλαισιώνει τη μέρα αυτή και το μπλογκ μαζί!
Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ
Η λαγάνα από μόνη της είναι ένα πολύ εύκολο ψωμί! Και θα σου το κάνω ακόμα ευκολότερο αφού δεν θα χρειαστεί να ζυμώσεις όπως κάνεις με ένα κλασσικό ψωμί! Για το μόνο που θα φροντίσεις είναι να ετοιμάσεις το ζυμαράκι σου μια μέρα πριν και αφού περάσει 12-18 ώρες στο ψυγείο τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις σχηματίσεις και να τις ψήσεις! Ζεστές-τραγανές ή αφράτες όπως και να τις προτιμάς θα βρίσκονται στο τραπέζι σου!
Θα σχηματίσω και εικόνα στο μυαλό σου για να ενεργοποιηθεί κάθε γευστικό σου κάλυκας! Ζεστή, αφράτη λαγάνα που την κόβεις κλασικά με το χέρι και κάνεις τρομερές βούτες στην ταραμοσαλάτα, τη φασολάδα ή έστω στο χταποδάκι το ξυδάτο! Εντάξει, έτρεξε το σαλάκι μου!
ΤΡΑΓΑΝΗ Η ΑΦΡΑΤΗ
Στη συνταγή αυτή θα βρεις δυο τρόπους για να πετύχεις τη λαγάνα που θές! Ο πρώτος είναι με κλασικό ελαιόλαδο. Ακολουθώντας τα βήματα θα σου βγει με πιο τραγανή κόρα! Αν από την άλλη δεν την θέλεις πολύ τραγανή θα ακολουθήσεις τη δεύτερη εκδοχή που γίνεται με το νερόμελο! Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό! Επιπλέον θα φροντίσεις να την κάνεις σχετικά λεπτή γιατί θα φουσκώσει αρκετά και στο φούρνο!
Αυτά περί λαγάνας! Πάμε τώρα στην πράξη!
ΥΛΙΚΑ: για 2 λαγάνες
- 500 γρ. νερό
- 820-840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. αλάτι
- σουσάμι για πασπάλισμα
Για τραγανή κόρα
- Ελαιόλαδο
Για λιγότερο τραγανή κόρα
- Νερόμελο
- Μισό φλυτζανάκι του καφέ νερό-μισή κ.σ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ σχετικά μεγάλο (γιατί η ζύμη θα φουσκώσει) βάζουμε το νερό, τη μαγιά,το ταχίνι,το μέλι και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη ή καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον!
Βγάζουμε από το ψυγείο, ρίχνουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και πιέζουμε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε με τα δαχτυλά μας την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα σε λαδωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα. Προσέχουμε να είναι σχετικά λεπτή γιατί θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα περίπου μεχρι να φουσκώσει. Πιέζουμε με το δάχτυλό μας τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια.
Αν θέλουμε τραγανή κόρα κάνουμε τα εξής:
Απλώνουμε αρκετό λαδάκι σε όλη την επιφάνεια. Μην το φοβηθείτε! Έπειτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν τη θέλουμε με λιγότερο τραγανή κόρα:
Ανακατεύουμε το νερό με το μέλι και ραντίζουμε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτα περίπου. Τοποθετούμε στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά!
Καλά κούλουμα!!!
8 comments for “Σπιτική Λαγάνα!”