Blog

Χαλβάς με ταχίνι!

Λίγες μέρες μείνανε για την καθαρά Δευτέρα!! Tι καλύτερο από το να φτιάξουμε με τα χεράκια μας τον παραδοσιακό χαλβά που είθισται να τρώμε εκείνη τη μέρα! Για λαγάνα δεν το συζητώ! Σου έχω την πιο εύκολη συνταγή για λαγάνα χωρίς ζύμωμα!

Περιττό να σας πω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τη συγκεκριμένη συνταγή! Ο λόγος πολύ απλός! Χαίρομαι όταν κάνω μια συνταγή για κάποιο προϊόν του εμπορίου και το γευστικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο! Και βέβαια χωρίς τα πρόσθετα που βάζουνε μέσα! Έτσι ακριβώς έγινε και με αυτό το χαλβά όπως και με τα μπισκότα digestive παλαιότερης ανάρτησης!DSC_0466

Αφού λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω τον χαλβά έκανα την ερευνά μου για το πως γίνεται, τι βάζουν μέσα, πόσο εύκολο είναι κλπ κλπ.  Στην αρχή απογοητεύτηκα γιατί πολλοί που το επιχείρησαν απέτυχαν. Είτε τους βγήκε μια ωραία κρεμούλα με ταχίνι είτε η καραμέλα κρυστάλλωνε. Κάποιοι μιλούσαν και για θερμόμετρο ,να μετράμε δηλαδή τη θερμοκρασία της καραμέλας  και την κατάλληλη στιγμή να τη ρίχνουμε στο ταχίνι. Οι αμφιβολίες πολλές ,ωστόσο αποφάσισα να το κάνω! Νομίζατε πως εγώ θα γλύτωνα;;;Αποτυχημένη η πρώτη απόπειρα! Έριξα την καραμέλα μέσα στο ταχίνι και κρυστάλλωσε με αποτέλεσμα να μην ομογενοποιηθούν τα υλικά! Προφανώς η διαφορά θερμοκρασίας ήταν μεγάλη για αυτό και την πάτησα. Κολπάκι…την επόμενη φορά ζεσταίνουμε λίγο το ταχίνι(για να μη μετράμε τη θερμοκρασία της καραμέλας).

Παρ΄όλα αυτά το έσωσα! Και θα σας πω τον τρόπο σε περίπτωση που βρεθείτε στη θέση μου! Πήρα το αποτυχημένο μείγμα και το έβαλα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι! Η ζάχαρη άρχισε πάλι να λιώνει  και σταδιακά ενώθηκε με το ταχίνι! Το αποτέλεσμα;Ίδιο με χαλβά του εμπορίου! Οπότε παρακάτω προσάρμοσα τη συνταγή στα νέα δεδομένα και την έκανα έχοντας τα υλικά ζεστά.

Στη συνταγή  εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως. Εννοείται, βάζετε  όποιο ταχίνι σας αρέσει. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε κακάο ή κουβερτούρα αν το θέλετε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση!

 

ΥΛΙΚΑ

  •  260 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. γλυκόζη
  • 450 γρ. ταχίνι
  • 1 βανίλια
  • Προαιρετικά  βάζουμε κακάο ή κουβερτούρα αν το θέλουμε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση! 

    .

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει και καεί η ζάχαρη. Αυτό θα είναι το μείγμα της καραμέλας. Όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα σημαίνει ότι είναι έτοιμη.

χαλβάςΣε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και το ζεσταίνουμε. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την ρίχνουμε σιγά σιγά στο ταχίνι ενώ ανακατεύουμε. Σιγά σιγά το μείγμα θα αρχίζει να πήζει. Σε αυτό το σημείο βάζουμε, αν θέλουμε, τα πρόσθετα. Δηλαδή τη σοκολάτα ή τα αμύγδαλα ή ότι άλλο αγαπάμε.

χαλβάς

Στο τέλος, το μείγμα μας θα έχει τη μορφή ζυμαριού. Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και  δεν σκορπίζονται. Πρέπει όλα τα υλικά να είναι ενωμένα και σε στερεή μορφή.

χαλβάς
Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ ή σε οποιοδήποτε σκεύος της αρεσκείας μας. Σ΄ αυτό το στάδιο δίνουμε στο χαλβά το σχήμα που επιθυμούμε.

χαλβάς

Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει στο σκεύος και να σφίξει.Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.Αν θέλουμε περιχύνουμε λιωμένη κουβερτούρα!χαλβάς

 

Αφού κάνετε το χαλβά σας έχω συνταγή για να φτιάξετε την πιο νόστιμη και εύκολη λαγάνα που έχετε κάνει ποτέ!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Προσαρμοσμένη η συνταγή απο εδώ

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

6 Σχόλια

evicita1 μήνα ago

Να είσαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε! 🙂

Κωνσταντίνος1 μήνα ago

καταπληκτικός κάθε φορά! Μπράβο!

evicita1 μήνα ago

Καλησπέρα! Δυστυχώς, δεν έχω χρησιμοποιήσει σε μορφή σκόνης και για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα καν την υπαρξή της. Καλή Ανάσταση 🙂

Αννα1 μήνα ago

Γειά σας. Συγχαρητήρια για της ωραίες συνταγές! Μια ερώτηση – η γλυκόζη είναι σε σκόνη ή υγρή μορφή; δεν βρήκα σε υγρό μόνο σε σκόνη, κάνει; ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα να έχετε!

evicita2 μήνες ago

Αν και είναι υποκειμενικό, μία καλή ποσότητα είναι περίπου 90 γρ. κουβερτούρα!Για το κακάο 1 κ.γ. 🙂

Μπέτυ Μαρή2 μήνες ago

Αν θέλω να τον κάνω σοκολάτα,πόση βάζω η πόσο κακάο για αυτή την ποσότητα; ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!