Blog

Χαλβάς με ταχίνι!

Λίγες μέρες μείνανε για την καθαρά Δευτέρα!! Tι καλύτερο από το να φτιάξουμε με τα χεράκια μας τον παραδοσιακό χαλβά που συνηθίζεται να τρώμε εκείνη τη μέρα! Περιττό να σας πω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τη συγκεκριμένη συνταγή! Ο λόγος πολύ απλός! Χαίρομαι όταν κάνω μια συνταγή για κάποιο προϊόν του εμπορίου και το γευστικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο! Και βέβαια χωρίς τα πρόσθετα που βάζουνε μέσα! Έτσι ακριβώς έγινε και με αυτό το χαλβά όπως και με τα μπισκότα digestive παλαιότερης ανάρτησης!DSC_0466

Αφου λοιπόν αποφάσισα να το φτιάξω έκανα την ερευνά μου για το πως γίνεται,τι βάζουν μέσα,πόσο εύκολο είναι κλπ κλπ.  Στην αρχή απογοητεύτηκα γιατί πολλοί που το επιχείρησαν απέτυχαν. Είτε τους βγήκε μια ωραία κρεμούλα με ταχίνι είτε η καραμέλα κρυστάλλωνε. Κάποιοι μιλούσαν και για θερμόμετρο ,να μετράμε δηλαδή τη θερμοκρασία της καραμέλας  και την κατάλληλη στιγμή να τη ρίχνουμε στο ταχίνι. Οι αμφιβολίες πολλές ,ωστόσο αποφάσισα να το κάνω! Νομίζατε πως εγώ θα γλύτωνα;;;Αποτυχημένη η πρώτη απόπειρα! Έριξα την καραμέλα μέσα στο ταχίνι και κρυστάλλωσε με αποτέλεσμα να μην ομογενοποιηθούν τα υλικά! Προφανώς η διαφορά θερμοκρασίας ήταν μεγάλη για αυτό και την πάτησα. Κολπάκι…την επόμενη φορά ζεσταίνουμε λίγο το ταχίνι(για να μη μετράμε τη θερμοκρασία της καραμέλας).

Παρ΄όλα αυτά το έσωσα! Και θα σας πω τον τρόπο σε περίπτωση που βρεθείτε στη θέση μου! Πήρα το αποτυχημένο μείγμα και το έβαλα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι! Η ζάχαρη άρχισε πάλι να λιώνει  και σταδιακά ενώθηκε με το ταχίνι! Το αποτέλεσμα;Ίδιο με χαλβά του εμπορίου! Το μόνο που θα φροντίσετε να έχετε για αυτή τη συνταγή είναι ένα γάντι σιλικόνης (αυτό με το οποίο βγάζουμε τα ταψιά απο το φούρνο) για να μην καείτε όταν θα αναμειγνύετε την καραμέλα με το ταχίνι. Και πιστέψτε με δεν θέλετε να καείτε από καραμέλα!!!!!

Στη συνταγή παρακάτω εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως. Εννοείται, βάζετε  όποιο ταχίνι σας αρέσει. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε κακάο ή κουβερτούρα αν το θέλετε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση!

 

ΥΛΙΚΑ

  •  260 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. γλυκόζη
  • 450 γρ. ταχίνι
  • 1 βανίλια

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό.Ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει και καεί η ζάχαρη. Αυτό θα είναι το μείγμα της καραμέλας. Όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα σημαίνει ότι είναι έτοιμη.

χαλβάς

Σε μία μπασίνα (ημικυκλικό μπολ ζαχαροπλαστικής) ρίχνουμε το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.

Προσθέτουμε σε δύο δόσεις και  με προσοχή την καραμέλα (γιατί η καραμέλα είναι σε υψηλή θερμοκρασία) στο μείγμα με το ταχίνι και ανακατεύουμε με το ειδικό γάντι σιλικόνης. Ποτέ χωρίς αυτό γιατί θα καούμε!χαλβάς

Ζυμώνουμε καλά με κυκλικές κινήσεις μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν και όλα τα υλικά του χαλβά να ενωθούν και να «σφίξουν».

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και  δεν σκορπίζονται. Πρέπει όλα τα υλικά να είναι ενωμένα και σε στερεή μορφή.

χαλβάς
Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ ή σε οποιοδήποτε σκεύος της αρεσκείας μας. Σ΄ αυτό το στάδιο δίνουμε στο χαλβά το σχήμα που επιθυμούμε.

χαλβάς

Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει στο σκεύος και να σφίξει.Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.Αν θέλουμε περιχύνουμε λιωμένη κουβερτούρα!χαλβάς

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Προσαρμοσμένη η συνταγή απο εδώ

evicita

Γεια σας, είμαι η Εύα και θα ξεκινήσω λέγοντας ότι μου αρέσει να δημιουργώ! Λατρεύω να δημιουργώ κάτι από το τίποτα και μου αρέσει όταν το τίποτα έχει γλυκιά γεύση!

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!