Χαλβάς με ταχίνι!

Λίγες μέρες μείνανε για την καθαρά Δευτέρα!! Tι καλύτερο από το να φτιάξουμε με τα χεράκια μας τον παραδοσιακό χαλβά που είθισται να τρώμε εκείνη τη μέρα! Για λαγάνα δεν το συζητώ! Σου έχω την πιο εύκολη συνταγή για λαγάνα χωρίς ζύμωμα!

Περιττό να σου πω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τη συγκεκριμένη συνταγή! Ο λόγος πολύ απλός! Χαίρομαι όταν κάνω μια συνταγή για κάποιο προϊόν του εμπορίου και το γευστικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο! Έτσι ακριβώς έγινε  το χαλβά όπως και με τα μπισκότα digestive παλαιότερης ανάρτησης!DSC_0466

Αφού λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω τον χαλβά έκανα την ερευνά μου για το πως γίνεται, τι βάζουν μέσα, πόσο εύκολο είναι κλπ κλπ.  Στην αρχή απογοητεύτηκα γιατί πολλοί που το επιχείρησαν απέτυχαν. Είτε τους βγήκε μια ωραία κρεμούλα με ταχίνι είτε η καραμέλα κρυστάλλωνε. Κάποιοι μιλούσαν και για θερμόμετρο ,να μετράμε δηλαδή τη θερμοκρασία της καραμέλας  και την κατάλληλη στιγμή να τη ρίχνουμε στο ταχίνι. Οι αμφιβολίες πολλές ,ωστόσο αποφάσισα να το κάνω!

Νόμιζες πως εγώ θα γλύτωνα;;;Αποτυχημένη η πρώτη απόπειρα! Έριξα την καραμέλα μέσα στο ταχίνι και κρυστάλλωσε με αποτέλεσμα να μην ομογενοποιηθούν τα υλικά! Προφανώς η διαφορά θερμοκρασίας ήταν μεγάλη για αυτό και την πάτησα.

Πως να σώσεις την αποτυχημένη προσπάθεια!

Παρ΄όλα αυτά το έσωσα! Και θα σου πω τον τρόπο σε περίπτωση που βρεθείς στη θέση μου! Πήρα το αποτυχημένο μείγμα και το έβαλα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι! Η ζάχαρη άρχισε πάλι να λιώνει  και σταδιακά ενώθηκε με το ταχίνι! Το αποτέλεσμα;Ίδιο με χαλβά του εμπορίου!

Δύο τρόποι για να φτιάξεις το χαλβά!

Για να φτιάξεις αυτό το χαλβά θα σου πω δύο τρόπους. Έναν εύκολο τρόπο και ένα λίγο πιο δύσκολο! Στην πραγματικότητα βάζεις τα ίδια υλικά και κάνεις την ίδια εκτέλεση με τη διαφορά ότι στον εύκολο τρόπο ζεσταίνεις το ταχίνι για λίγο, πριν το ανακατέψεις με την καραμέλα! Αυτό θα κάνει πιο εύκολο το ανακάτεμα, θα κάνει εξίσου νόστιμο χαλβά αλλά με λιγότερο το χαρακτηριστικό “χρατς-χρατς” που έχει ο χαλβάς του εμπορίου.  Αν αποφασίσεις να μη ζεστάνεις το ταχίνι θα χρειαστεί να ανακατέψεις αρκετά αφού προσθέσεις την καραμέλα, για να γίνουν οι χαρακτηριστικές ίνες!

Ότι και να επιλέξεις το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

Στη συνταγή  εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως. Εννοείται, βάζετε  όποιο ταχίνι σας αρέσει. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε κακάο ή κουβερτούρα αν το θέλετε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση!

 

ΥΛΙΚΑ
  •  260 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. γλυκόζη ή μέλι
  • 450 γρ. ταχίνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Προαιρετικά  βάζουμε 2 κ.γ. κακάο  αν το θέλουμε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση!

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό (το απλώνουμε σαν σπρέι να πάει παντού). Το νερό το χρησιμοποιούμε μόνο εαν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη ή το μέλι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. Αυτό θα είναι το μείγμα της καραμέλας. Όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Προσοχή μην ακουμπήσετε την καραμέλα προκαλεί εγκαύματα!

χαλβάςΠρώτος τρόπος: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και το ζεσταίνουμε (κακάο αν θέλουμε σοκολατένιο). Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την ρίχνουμε σιγά σιγά στο ταχίνι ενώ ανακατεύουμε. Σιγά σιγά το μείγμα θα αρχίζει να πήζει. Σε αυτό το σημείο βάζουμε, αν θέλουμε, τα πρόσθετα. Δηλαδή ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο αγαπάμε.

Δεύτερος τρόπος: Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την ρίχνουμε σιγά σιγά στο ταχίνι ενώ ανακατεύουμε χωρίς να σταματήσουμε. Σιγά σιγά το μείγμα θα αρχίζει να πήζει και να δημιουργεί “τρίχες”. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει σαν ζυμάρι και ζυμώνουμε με το χέρι (προσοχή να μην καίει!!Μπορείτε να βάλετε το γάντι σιλικόνης). Σε αυτό το σημείο βάζουμε, αν θέλουμε, τα πρόσθετα. Δηλαδή ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο αγαπάμε.

χαλβάς

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και  δεν σκορπίζονται. Πρέπει όλα τα υλικά να είναι ενωμένα και σε στερεή μορφή.

χαλβάς
Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ ή σε οποιοδήποτε σκεύος της αρεσκείας μας. Σ΄ αυτό το στάδιο δίνουμε στο χαλβά το σχήμα που επιθυμούμε.

χαλβάς

Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει στο σκεύος και να σφίξει.Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.Αν θέλουμε περιχύνουμε λιωμένη κουβερτούρα!χαλβάς

 

Αφού κάνετε το χαλβά σας έχω συνταγή για να φτιάξετε την πιο νόστιμη και εύκολη λαγάνα που έχετε κάνει ποτέ!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Προσαρμοσμένη η συνταγή απο εδώ

8 comments for “Χαλβάς με ταχίνι!

  1. evicita
    18 Μαρτίου, 2024

    Ρίχνοντας σταδιακά την καραμέλα δεν θα έχετε θέμα. Ιδανικά με τον επίπεδο αναδευτήρα!

  2. Χριστίνα Μποτζιου
    16 Μαρτίου, 2024

    Μπορούμε να κάνουμε το ανακάτεμα σε κουζινομηχανή και ,αν ναι, με ποιο εξάρτημα?

  3. evicita
    15 Απριλίου, 2020

    Να είσαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε! 🙂

  4. Κωνσταντίνος
    15 Απριλίου, 2020

    καταπληκτικός κάθε φορά! Μπράβο!

  5. evicita
    11 Απριλίου, 2020

    Καλησπέρα! Δυστυχώς, δεν έχω χρησιμοποιήσει σε μορφή σκόνης και για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα καν την υπαρξή της. Καλή Ανάσταση 🙂

  6. Αννα
    11 Απριλίου, 2020

    Γειά σας. Συγχαρητήρια για της ωραίες συνταγές! Μια ερώτηση – η γλυκόζη είναι σε σκόνη ή υγρή μορφή; δεν βρήκα σε υγρό μόνο σε σκόνη, κάνει; ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα να έχετε!

  7. evicita
    27 Μαρτίου, 2020

    Αν και είναι υποκειμενικό, μία καλή ποσότητα είναι περίπου 90 γρ. κουβερτούρα!Για το κακάο 1 κ.γ. 🙂

  8. Μπέτυ Μαρή
    26 Μαρτίου, 2020

    Αν θέλω να τον κάνω σοκολάτα,πόση βάζω η πόσο κακάο για αυτή την ποσότητα; ευχαριστώ πολύ!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *