Γρήγορο εκμεκ με τσουρέκι!

Σου περίσσεψε τσουρεκάκι από τις γιορτές? Βαρέθηκες να το τρως με μερέντα, μέλι ή σκέτο και θες κάτι διαφορετικό! Πέρα από τις εκπληκτικές καριόκες που σου έδωσα συνταγή σου έχω και τέλειο γλυκάκι πολύ εύκολο, γρήγορο και νόστιμο! Εκμέκ με τσουρέκι ή αλλιώς Εκμέκ Τσουρέκ (Το βάφτισα)!

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το εκμέκ γίνεται με καταΐφι  ενω αν πάρουμε την παράδοση της Τουρκίας γίνεται με ένα είδος ψωμιού (εξού και το όνομα Εκμέκ=ψωμί). Εδώ θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο με της Τουρκίας. Θα φτιάξουμε εκμέκ με τσουρέκι μια γρήγορη παραλλαγή και πολύ νόστιμη!

 

Υλικά: για στρόγγυλο τσέρκι με διάμετρο 24 εκ.

Βάση

  • Περίπου 250 γρ. τσουρέκι (κομμένο σε φέτες πάχους 1 δαχτύλου)

 Σιρόπι

  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι

 

Κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 γρ. κορν φλάουρ (2 κ.σ.)
  • 145  γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα σκόνη (αν δεν έχουμε σκόνη μπορούμε να βάλουμε στο μούλτι κομματάκια μαστίχας, αφού τα έχουμε παγώσει στην κατάψυξη, με λίγο ζάχαρη)
  • 1 βανίλια

Σαντιγί

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. άχνη (2 κ.σ.)
  • 1 βανίλια

 

  • ψιλοκομμένα καρύδια για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΑΝΤΙΓΙ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί!Τοποθετούμε ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

 

ΚΡΕΜΑ

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα με τη βανίλια μέχρι να ζεσταθεί.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κατόπιν ρίχνουμε μία μία κουταλιά από το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς! Περίπου 7-8 κουταλιές.

Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.

Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται) για να μην πιάσει κρούστα.

 

ΣΙΡΟΠΙ

Βάζουμε  σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμονιού. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στο μισό και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Το σιρόπι θα το χρησιμοποιήσουμε ζεστό.

 

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Παίρνουμε ένα ταψί,ωστόσο αν έχετε τσέρκι ακόμα καλύτερα. Προσωπικά, χρησιμοποιώ τσέρκι γιατί με ένα σκεύος εχω αντικαταστήσει όλα τα μεγέθη από τα ταψιά μου. Το συγκεκριμένο είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και διαθέτει εσωτερική μεζούρα για να υπολογίζεις με ακρίβεια τις ποσότητες. Βάζουμε τις φέτες τσουρεκιού προσέχοντας να καλύψουμε τυχόν κενά! Τις σιροπιάζουμε πολύ καλά με το ζεστό σιρόπι.

Απλώνουμε την κρέμα από πάνω και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά! Κατόπιν, απλώνουμε από πάνω τη σαντυγί. Μπορούμε να βάλουμε τη σαντιγί σε κορνέ και να κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε  στο εκμέκ. Τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια!Διατηρείται στο ψυγείο.

#ads

 

Καλή απόλαυση!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *