Πως φτιάχνω γάλα αμυγδάλου!

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική λύση στην αποφυγή γαλακτοκομικών, για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη! Για εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των βίγκανς ή για αυτούς που απλά νηστεύουν, το σπιτικό γάλα αμυγδάλου είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν ανήκετε σε κάποια κατηγορία  υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το φτιάξετε!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Το γάλα αμυγδάλου είναι υγιεινό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό! Ενδεικτικά, θα αναφέρω μερικά από τα οφέλη που έχει. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Ε. Έχει χαμηλούς υδατάνθρακες και είναι απαλλαγμένο από κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Διατηρεί την καρδιά υγιή και δυναμώνει τα οστά. Για να μην αναφερθώ στο δέρμα το οποίο το κρατάει λαμπερό χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε. Όντας για πολλά χρόνια Αισθητικός κάτι μάθαμε…

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αν για διάφορους λόγους προτιμήσουμε αυτά του εμπορίου καλό είναι να κοιτάμε τα συστατικά. Πολλά γάλατα του εμπορίου περιέχουν καρραγενάνη, το χρησιμοποιούν ως βελτιωτικό της υφής, το οποίο οφείλεται για διάφορες φλεγμονές του εντέρου αλλά και κακοήθειες. Γι΄αυτό καλό είναι να κοιτάμε πάντα τις ετικέτες! Σε αντίθετη περίπτωση προτιμάμε το σπιτικό που ξέρουμε σίγουρα τι βάζουμε μέσα και συν τοις άλλοις είναι οικονομικό.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Πολλοί σίγουρα θα αναρωτιέστε πως γίνεται να είναι οικονομικό το γάλα αμυγδάλου αφού τα αμύγδαλα κοστίζουν παραπάνω από ένα κλασικό αγελαδινό γάλα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Mε μία μικρή ποσότητα μπορούμε να φτιάξουμε και γάλα και ταυτόχρονα τ’ αμύγδαλα που θα περισσέψουν, αφού τα στεγνώσουμε λίγο στο φούρνο, μπορούμε είτε να τα φάμε είτε να τα φτιάξουμε καταπληκτικές μπάρες. Και μάντεψε… σου έχω και συνταγή!Μπάρες αμυγδάλου! Ή απλά να τα προσθέσουμε στο μπολ μας με βρώμη, σταφίδες και αμυγδαλόγαλα!

Τώρα αφού λύσαμε αρκετές απορίες που πιθανώς θα είχες πάμε να φτιάξουμε τη συνταγή που παρεμπιπτόντως είναι απλούστατη!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  οποιοδήποτε φλιτζάνι. Η αναλογία είναι 1:2.

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • 2 κούπες νερό
  • επιπλέον νερό για μούλιασμα
  • κάποιο γλυκαντικό ή εκχύλισμα βανίλιας για επιπλέον άρωμα και γεύση

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζουμε για ένα ή δύο βράδια τα αμύγδαλα σε αρκετό νερό. Φροντίζουμε να έχουν καλυφθεί πλήρως. Όσο πιο πολύ τα μουλιάσουμε τόσο πιο κρεμώδες θα είναι το γάλα μας (πηγή πληροφορίας). Αν τα αφήσουμε πάνω από ένα βράδυ καλό είναι να μουλιάσουν στο ψυγείο.

Κατόπιν, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα αμύγδαλα. Βάζουμε τα αμύγδαλα και το νερό  στο μπλέντερ ή σε ένα μούλτι και χτυπάμε πολύ καλά. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι (αν δεν έχει μικρές τρυπούλες βάζουμε από πάνω και ένα λεπτό ύφασμα). Πιέζουμε με τα χέρια τα αμύγδαλα να βγάλουν όσο περισσότερο γάλα γίνεται (περίπου 2 κούπες).

Αν θέλουμε προσθέτουμε μέλι ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία και εκχύλισμα βανίλιας για περισσότερο άρωμα και γεύση! Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα στεγνώσουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κάτι άλλο (μπάρες)  ή απλά να τα προσθέσουμε στο μπολ μας με βρώμη σταφίδες και αμυγδαλόγαλα!

Καλή απόλαυση!

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!