Χειροποίητο Φύλλο Σφολιάτας!
φύλλο σφολιάτας
Ομολογώ πως δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξεις πίτα χωρίς κόπο και παρα πολύ εύκολα! Πολλοί την ονομάζουν σφολιάτα …εγώ θα έλεγα ότι είναι μια πολύ ωραία και γρήγορη πίτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες! Πάντως αν με ρωτάς δεν έχει καμία σχέση με τη σφολιάτα του εμπορίου! Είναι μακράν καλύτερη!
Η ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σχεδόν ίδια με αυτή που φτιάχνουμε σπιτικό φύλλο (συνταγή εδώ)! Στην πραγματικότητα διαφέρει ο τρόπος που γίνεται.
Μία από τις πιο εύκολες συνταγές με πολύ ωραίο αποτέλεσμα! Η συγκεκριμένη πίτα με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλούς μπουφέδες!
Μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία και να βάλετε την πίτα στην κατάψυξη πριν ψηθεί. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε έτοιμη πίτα για όποτε υπάρξει ανάγκη!
ΒΟΥΤΥΡΟ-Η ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ
Η μόνη διευκρίνηση που θέλω να κάνω αφορά το βούτυρο! Δεν πρέπει να μπει στο φύλλο ούτε λιωμένο αλλά ούτε και στόκος! Πρέπει να είναι σε μορφή κρέμας! Παρόμοια με τη φωτογραφία που φαίνεται παρακάτω. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να λιώσετε το μισό και το υπόλοιπο να λιώσει μόνο του μέσα στο ζεστό βούτυρο. Εναλλακτικά, αφήστε το αρκετές ώρες εκτός ψυγείου!
ΥΛΙΚΑ: για τετράγωνο ταψί 35 x 25 εκ.
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 γρ. κρύο νερό βρύσης
- 50 γρ.ελαιόλαδο
- 1 κ.σ ξύδι
- 10 γρ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο πολύύύύύ μαλακό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, στον κάδο του μίξερ. Με το εξάρτημα του γάντζου ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική,μαλακή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί (15 λεπτά). Έπειτα, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ένα ζυμαράκι σε φύλλο . Απλώνουμε αρκετό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
Κατόπιν, χαράζουμε ένα κύκλο στο κέντρο και κάνουμε ακτίνες όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Διπλώνουμε κάθε κομμάτι πάνω στον κύκλο, χωρίς απαραίτητα να είναι με τη σειρά. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει το βούτυρο. Περίπου 1 ώρα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ζυμάρι.
Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε ένα-ένα τα ζυμαράκια από το ψυγείο και τα ανοίγουμε σε φύλλο στρόγγυλο ή τετράγωνο. Παίρνουμε ένα ταψί το βουτυρώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε το ένα φύλλο κάτω, ενδιάμεσα γέμιση και από πάνω το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι προσέχοντας να μην ανοίξει η πίτα.Βουτυρώνουμε ελαφρά το φύλλο σφολιάτας και έπειτα ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει.
5 comments for “Χειροποίητο Φύλλο Σφολιάτας!”