σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο!

Πόσες φορές σκεφτήκατε να ανοίξετε φύλλο για να φτιάξετε μια παραδοσιακή σπανακόπιτα  και το όλο εγχείρημα απέτυχε; Είτε επειδή βγήκε χοντρό το φύλλο ή γιατί ήταν γεμάτο τρύπες ή γιατί σχιζόταν καθώς το ανοίγατε; Τέλος όλα αυτά!!! Με τις οδηγίες που θα σας δώσω δεν θα χρειαστεί ξανά να πάρετε έτοιμα φύλλα!

Το άνοιγμα φύλλου αν το κατέχεις είναι μια εύκολη υπόθεση! Σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο τα υλικά όσο και ο τρόπος! Ξεκινώντας λοιπόν προσέχουμε τα εξής:

  • Το νερό που θα προσθέσετε στη ζύμη, φροντίστε να είναι κρύο από τη βρύση! Στις περισσότερες συνταγές μπορεί να βάζουν χλιαρό νερό, εδώ όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
  • Όταν θα ρίξετε τα υλικά στο μπολ του μίξερ, ζυμώστε μέχρι να γίνει το ζυμάρι ενιαίο και ελαστικό! Να υπάρχει, δηλαδή, μια ομοιομορφία!
  • Το πιο σημαντικό μέρος στο άνοιγμα φύλλου είναι η αναμονή. Ένα φύλλο ποτέ δεν ανοίγει εύκολα, αν δεν αφήσουμε τη ζύμη λίγο να ξεκουραστεί! Κι αυτό θα το διαπιστώσετε στην συνταγή παρακάτω!
  • Η γέμιση της σπανακόπιτας(και οποιαδήποτε άλλη) δεν μπαίνει ποτέ ζεστή γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και δεν θα ξεροψηθούν!
  • Το άνοιγμα του φύλλου κατα κύριο λόγο, γίνεται με τα χέρια. Στην αρχή όμως, για να δουλευτεί σωστά και εύκολα, ανοίγετε τις μπαλίτσες(που χωρίζουμε) σε μικρά δισκάκια διαμέτρου 15 εκατοστών. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τον πλάστη.

Υπάρχει βίντεο για τον τρόπο που ανοίγουμε το φύλλο. Μπορείτε να το δείτε και στο τέλος της ανάρτησης! Σήμερα φτιάχνουμε σπανακόπιτα νηστίσιμη! Πολύ γευστική! Αντί για κρεμμύδι βάζουμε πράσο που την απογειώνει!

ΥΛΙΚΑ:
ΖΥΜΗ:
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. κρύο νερό βρύσης
  • 65 γρ.ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 10 γρ. αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ:
  • 500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 350 γρ. πράσα
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι,πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. νερό

ελαιόλαδο για άλειμμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

ΓΕΜΙΣΗ:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι,τα ψιλοκομμένα πράσα και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Κατόπιν,ρίχνουμε το σπανάκι,το αλάτι,το πιπέρι,το νερό και το υπόλοιπο λάδι. Μαγειρεύουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ:

Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμαράκι. Σίγουρα 5 λεπτά.

σπανακόπιτα

Χωρίζουμε σε οχτώ μέρη φτιάχνοντας μπαλίτσες περίπου 100γρ. η κάθε μία. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 10 λεπτά!

Με τον πλάστη ανοίγουμε τις μπάλες ίσα ίσα να γίνουν μικροί δίσκοι με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι  ενδιάμεσα τα φύλλα για να μην μας κολλήσουν. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά! Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο μαστιχωτό θα γίνεται και θα ανοίγει εύκολα.

 

Παίρνουμε ένα ταψί ,το λαδώνουμε. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα ανοίγουμε με το χέρι κυκλικά στον αέρα! Η βαρύτητα είναι αυτή που θα ανοίξει το φύλλο!! Με γρήγορες κυκλικές κινήσεις το φύλλο θα ανοίξει στο επιθυμητό μέγεθος! Δείτε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης για περισσότερες λεπτομέρειες! Βάζουμε 4 φύλλα  στο ταψί αλείφοντας ενδιάμεσα με λάδι. Το πρώτο φύλλο που θα βάλουμε και ίσως το δεύτερο θα μπει έτσι ,ώστε να πιάσει και τα πλαϊνά όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τα επόμενα θα τα βάλουμε μέσα στο ταψί.

Κατόπιν βάζουμε τη γέμιση (κρύα) και έπειτα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας ξανά με λάδι ενδιάμεσα και στο τελείωμα. Χαράζουμε την πίτα. Το ιδανικό είναι να πάρετε ένα μαχαίρι ίσιο (όχι οδοντωτό) και να το πιέσετε χωρίς να κοπεί η σπανακόπιτα. Σαν να ενώνεται το πρώτο με το τελευταίο φύλλο χωρίς να φαίνεται η γέμιση! Όλα παίζουν το ρόλο τους! Να το ξέρετε!

Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί!

  • Αν σου άρεσε η σπανακόπιτα και θες περισσότερες πίτες και πιτάκια πάτα εδώ
Σπανακόπιτα με σπιτικο φύλλο!

#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet

21 comments for “Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο!

  1. evicita
    10 Ιανουαρίου, 2024

    Πολλοι μπορει να ειναι οι λόγοι….από το αλεύρι μέχρι και το ανοιγμα του φύλλου, να ήταν δηλαδη πολύ λεπτό.

  2. ΜΑΡΙΑ
    09 Ιανουαρίου, 2024

    Πολύ ωραίο ζυμάρι μου άνοιξε πολύ εύκολα με το χέρι αλλά μου έκανε τρύπες σε μερικά σημεία παρόλο που άφησα τη ζύμη και τ μπαάκια να ξεκουρασυουν αρκετά,μήπως ξέρετε τον λογο?

  3. evicita
    02 Μαΐου, 2021

    Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει ελαστική υφή το ζυμάρι και ομοιομορφία! 🙂

  4. ξενια
    30 Απριλίου, 2021

    Καλησπερα επειδη δεν διαθετω κουζινομηχανη, ζυμωνουμε με τα χερια ωϛ ποτε; τι κοιταμε στο ζυμαρι, πωϛ ελεγχουμε οτι εχουμε πετυχει το επιθυμητο αποτελεμα;

  5. Zimaroulis
    25 Ιουνίου, 2020

    Ευχαριστούμε για την συνταγή Evicita, το ζύμαρι βγήκε τέλειο και πλάθεται πάρα πολύ εύκολα (πρώτη φορά άνοιξα φύλλο χωρίς πλάστη). Αν και δεν είχα στρογγυλό ταψί το αποτέλεσμα βγήκε άρτιο.

    Attachment

  6. evicita
    25 Ιουνίου, 2020

    Να είσαι καλά! μπράβο για την προσπάθεια που έκανες!

  7. evicita
    22 Αυγούστου, 2019

    Να εισαι καλα!!οτι μπορω κανω!!

  8. ΒΑΣΙΛΗΣ
    21 Αυγούστου, 2019

    Καλησπέρα,

    συγχαρητήρια για την προσπάθεια και για το “μοίρασμα” των γνώσεων…

  9. evicita
    06 Απριλίου, 2019

    Σε ευχαριστώ κ παλι για τα καλα σου λογια αλλα και για τον κοπο που εκανες να γραψεις για τη λυση του προβλήματος που αντιμετωπισες!

  10. κωστας
    06 Απριλίου, 2019

    Λοιπόν για το παραπάνω τελικά έφταιγε το αλεύρι. με Αλατίνη δεν είχα πρόβλημα.
    Εγώ βάζω λιγότερα χόρτα και βάζω φέτα.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. έψαχνα καιρό εύκολη τυρόπιτα με φύλλο αλλα δυστυχώς δεν έβρισκα.
    Φτιάχνω την πίτα και δεν πιστευώ οτι την έφτιαξα εγώ και μάλιστα τόσο εύκολα με δικά μου υλικά!
    Ευχαριστώ και πάλι!

  11. evicita
    16 Μαρτίου, 2019

    χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή! Το συγκεκριμένο φύλλο το έχω κάνει άπειρες φορές. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω συναντήσει πρόβλημα, δηλαδή να μου κολλάει. Το λέω γιατί έχω χρησιμοποιήσει διαφορετικά αλεύρια.Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Τελευταία παίρνω χύμα από μύλο. Παρ’όλα αυτά μπορείς να απλώσεις αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου για να μπορέσεις να το ανοίξεις πιο εύκολα.

  12. κωστας
    16 Μαρτίου, 2019

    Πολυ καλή συνταγή! εύκολο το άνοιγμα φύλλου και πολύ νόστιμη.
    Τι αλεύρι χρησιμοποιήσατε; Εγώ με αλεύρι Γιωτης μου βγαίνει κάπως μαλακη η ζύμη και στρο άνοιγμα τρυπάει. επίσης κολλάει κατα την ξεκούραση.
    Την επόμενη φορά θα βάλω 20-30 γρ. παραπάνω.
    Εσείς με τι αλεύρι τη φτιάχνετε;

  13. evicita
    06 Δεκεμβρίου, 2018

    Καλημέρα! Ο δικός μου ο φούρνος εχει αντιστάσεις με αέρα μαζί.εκει το ψηνω.παρολα αυτα αν δεν το εχεις αυτη την επιλογη, στις αντιστάσεις θα σου ψηθεί μια χαρα.και τα σουρωτα φύλλα ψηνονται…

  14. Nassia
    06 Δεκεμβρίου, 2018

    Καλημέρα η πίτα ψήνεται σε αέρα ή αντιστάσεις; Τα φύλλα που μπαίνουν σουρωτα, ψήνονται;

  15. Δημητρα
    15 Οκτωβρίου, 2018

    Καλοφαγωτη δε λες τίποτα! Τους την έκανα τυρόπιτα (που εγώ δεν τρώω, θα κάνω με λαχανικά για ‘μενα άλλη μέρα) και πάλι καλά που άφησαν λίγη να βάλω στον μικρό στο σχολείο αύριο… Ευχαρίστως να σε κεράσουμε, που μας έμαθες τόσο εύκολο τρόπο για άνοιγμα φύλλου!!
    Υ.Γ. πάντως για το ολικής έχω τις επιφυλάξεις μου… Εδώ με πλάστη και δυσκολεύει στο άνοιγμα… Νομίζω πως αν πάω να το σηκώσω θα μου τρυπάει στον αέρα… Αξίζει να το δοκιμάσω όμως
    Αν πετύχει θα επιστρέψω να ενημερώσω

  16. evicita
    15 Οκτωβρίου, 2018

    Χαίρομαι που πέτυχε!Μπράβο! Καλοφάγωτη! Να είχαμε και εμείς ένα κομματάκι…

  17. Δημητρα
    15 Οκτωβρίου, 2018

    Σαφώς και μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε ταψί – θεωρητικά – αλλά με άλλο αποτέλεσμα – πρακτικά. Οι συγκεκριμένες ποσότητες υλικών σε ένα ταψί 28εκ. θα δώσουν πιο πλούσιο αποτέλεσμα και σε ένα ταψί 34εκ. θα δώσουν πιο λεπτή πίτα με 500γρ. Αλεύρι, γι’αυτό και ζητησα τη διευκρίνιση για τη συγκεκριμένη πίτα φυσικά… όσο πιο πολύ το τεντώνεις (για μεγαλύτερο ταψί) τόσο πιο πολύ λεπταίνει το φύλλο.
    Απλά στο βίντεο δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος του ταψιού.
    Ελπίζω να μη σε κούρασα….
    Τελικά την έφτιαξα πριν δω την απάντηση σου και ήταν η πιο γρήγορη πιτα που έφτιαξα ποτέ!☺️
    Υπέροχη, τραγανή και κυρίως ΕΥΚΟΛΗ!!
    Λίγο λεπτουλα βγήκε αλλά είπαμε… Την άλλη φορά μικρότερο ταψί.

  18. evicita
    15 Οκτωβρίου, 2018

    Αν και μπορεις να το κάνεις με οποιοδήποτε ταψί, στη συγκεκριμένη συνταγή το ταψί έχει διάμετρο 28-30 εκ.! 🙂

  19. Δημητρα
    15 Οκτωβρίου, 2018

    Πάλι εγώ!!
    Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιησες?
    Ευχαριστώ

  20. evicita
    11 Οκτωβρίου, 2018

    Καλημέρα!!Πραγματικά είναι μια εύκολη διαδικασία.Ειδικά αν φτιάχνεις συχνά θα γίνεις εξπέρ! Η αλήθεια είναι με ολικής δεν το έχω κάνει. Ξέρω όμως ότι γίνεται! 🙂

  21. Δημητρα
    10 Οκτωβρίου, 2018

    Γεια σου Ευα, πραγματικά φαίνεται πολύ εύκολη διαδικασία! Θα δοκιμάσω να τη φτιάξω σίγουρα για τα αγόρια μου… Πειραματίζομαι καιρό με τις πίτες και δεν έχω βρει την ιδανική, αυτή όμως μου έκανε κλικ από όλες τις πλευρές! Ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις δοκιμάσει αυτήν την τεχνική και με αλεύρι ολικής? Και αν δουλεύει? Όχι εξ ολοκλήρου, ένα ποσοστό 50-50 με λευκό π.χ.
    Σ’ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές περιγραφές και οδηγίες.

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *