Blog

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο!

Πόσες φορές σκεφτήκατε να ανοίξετε φύλλο για να φτιάξετε μια παραδοσιακή σπανακόπιτα  και το όλο εγχείρημα απέτυχε; Είτε επειδή βγήκε χοντρό το φύλλο ή γιατί ήταν γεμάτο τρύπες ή γιατί σχιζόταν καθώς το ανοίγατε; Τέλος όλα αυτά!!! Με τις οδηγίες που θα σας δώσω δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρετε έτοιμα φύλλα και θα μπορείτε να επιδείξετε τις δεξιότητές σας!

Untitled-1 copy

Το άνοιγμα φύλλου αν το κατέχεις είναι μια εύκολη υπόθεση! Σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο τα υλικά όσο και ο τρόπος! Ξεκινώντας λοιπόν προσέχουμε τα εξής:

  • Το νερό που θα προσθέσετε στη ζύμη, φροντίστε να είναι κρύο από τη βρύση!Στις περισσότερες συνταγές μπορεί να βάζουν χλιαρό νερό, εδώ όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο!
  • Όταν θα ρίξετε τα υλικά στο μπολ του μίξερ, ζυμώστε μέχρι να γίνει το ζυμάρι ενιαίο και ελαστικό!Να υπάρχει, δηλαδή, μια ομοιομορφία!
  • Το πιο σημαντικό μέρος στο άνοιγμα φύλλου είναι η αναμονή!Ένα φύλλο ποτέ δεν ανοίγει εύκολα, αν δεν αφήσουμε τη ζύμη λίγο να ξεκουραστεί! Κι αυτό θα το διαπιστώσετε στην συνταγή παρακάτω!
  • Η γέμιση της σπανακόπιτας(και οποιαδήποτε άλλη) δεν μπαίνει ποτέ ζεστή γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και δεν θα ξεροψηθούν!
  • Το άνοιγμα του φύλλου κατα κύριο λόγο, γίνεται με τα χέρια. Στην αρχή όμως, για να δουλευτεί σωστά και εύκολα, τα ανοίγουμε σε μικρά δισκάκια διαμέτρου 15 εκατοστών. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τον πλάστη ή με το ειδικό εξάρτημα της Kenwood για ακόμα πιο μεγάλη ευκολία.

Υπάρχει βίντεο για τον τρόπο που ανοίγουμε το φύλλο.Μπορείτε να το δείτε και στο τέλος της ανάρτησης!Σήμερα φτιάχνουμε σπανακόπιτα νηστίσιμη! Πολύ γευστική! Αντί για κρεμμύδι βάζουμε πράσο που την απογειώνει!

ΥΛΙΚΑ:

ΖΥΜΗ:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. κρύο νερό βρύσης
  • 65 γρ.ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 10 γρ. αλάτι

ΓΕΜΙΣΗ:

  • 500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 350 γρ. πράσα
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι,πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΓΕΜΙΣΗ:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι,τα ψιλοκομμένα πράσα και τα τσιγαρίζουμε.

Κατόπιν,ρίχνουμε το σπανάκι,το αλάτι,το πιπέρι,το νερό και το υπόλοιπο λάδι.Μαγειρεύουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο.Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ:

Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμαράκι.Σίγουρα 5 λεπτά.

σπανακόπιτα

Χωρίζουμε σε οχτώ μέρη φτιάχνοντας μπαλίτσες περίπου 100γρ. η κάθε μία. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 10 λεπτά!
σπανακόπιτα

Με το ειδικό εξάρτημα για άνοιγμα φύλλου (ή αν δεν έχετε μπορείτε να το κάνετε και με ένα πλάστη) ανοίγουμε τις μπάλες ίσα ίσα να γίνουν μικροί δίσκοι με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι  ενδιάμεσα τα φύλλα για να μην μας κολλήσουν. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά!Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο μαστιχωτό θα γίνεται και θα ανοίγει εύκολα.

σπανακόπιτα

Παίρνουμε ένα ταψί ,το λαδώνουμε. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα ανοίγουμε με το χέρι κυκλικά στον αέρα! Η βαρύτητα είναι αυτή που θα ανοίξει το φύλλο!! Με γρήγορες κυκλικές κινήσεις το φύλλο θα ανοίξει στο επιθυμητό μέγεθος! Δείτε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης για περισσότερες λεπτομέριες! Βάζουμε 4 φύλλα  στο ταψί αλείφοντας ενδιάμεσα με λάδι. Το πρώτο φύλλο που θα βάλουμε και ίσως το δεύτερο θα μπει έτσι ,ώστε να πιάσει και τα πλαινά όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τα επόμενα θα τα βάλουμε μέσα στο ταψί.
σπανακόπιτα

Κατόπιν βάζουμε τη γέμιση (κρύα) και έπειτα τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας ξανά με λάδι ενδιάμεσα και στο τελείωμα. Χαράζουμε την πίτα. Το ιδανικό είναι να πάρετε ένα μαχαίρι ίσιο (όχι οδοντωτό) και να το πιέσετε χωρίς να κοπεί η σπανακόπιτα. Σα να ενώνεται το πρώτο με το τελευταίο φύλλο χωρίς να φαίνεται η γέμιση! Όλα παίζουν το ρόλο τους! Να το ξέρετε!

σπανακόπιτα

Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί!

 

#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

11 Σχόλια

evicita1 εβδομάδα ago

χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή! Το συγκεκριμένο φύλλο το έχω κάνει άπειρες φορές. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω συναντήσει πρόβλημα, δηλαδή να μου κολλάει. Το λέω γιατί έχω χρησιμοποιήσει διαφορετικά αλεύρια.Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Τελευταία παίρνω χύμα από μύλο. Παρ’όλα αυτά μπορείς να απλώσεις αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου για να μπορέσεις να το ανοίξεις πιο εύκολα.

κωστας1 εβδομάδα ago

Πολυ καλή συνταγή! εύκολο το άνοιγμα φύλλου και πολύ νόστιμη.
Τι αλεύρι χρησιμοποιήσατε; Εγώ με αλεύρι Γιωτης μου βγαίνει κάπως μαλακη η ζύμη και στρο άνοιγμα τρυπάει. επίσης κολλάει κατα την ξεκούραση.
Την επόμενη φορά θα βάλω 20-30 γρ. παραπάνω.
Εσείς με τι αλεύρι τη φτιάχνετε;

evicita4 μήνες ago

Καλημέρα! Ο δικός μου ο φούρνος εχει αντιστάσεις με αέρα μαζί.εκει το ψηνω.παρολα αυτα αν δεν το εχεις αυτη την επιλογη, στις αντιστάσεις θα σου ψηθεί μια χαρα.και τα σουρωτα φύλλα ψηνονται…

Nassia4 μήνες ago

Καλημέρα η πίτα ψήνεται σε αέρα ή αντιστάσεις; Τα φύλλα που μπαίνουν σουρωτα, ψήνονται;

Δημητρα5 μήνες ago

Καλοφαγωτη δε λες τίποτα! Τους την έκανα τυρόπιτα (που εγώ δεν τρώω, θα κάνω με λαχανικά για ‘μενα άλλη μέρα) και πάλι καλά που άφησαν λίγη να βάλω στον μικρό στο σχολείο αύριο… Ευχαρίστως να σε κεράσουμε, που μας έμαθες τόσο εύκολο τρόπο για άνοιγμα φύλλου!!
Υ.Γ. πάντως για το ολικής έχω τις επιφυλάξεις μου… Εδώ με πλάστη και δυσκολεύει στο άνοιγμα… Νομίζω πως αν πάω να το σηκώσω θα μου τρυπάει στον αέρα… Αξίζει να το δοκιμάσω όμως
Αν πετύχει θα επιστρέψω να ενημερώσω

evicita5 μήνες ago

Χαίρομαι που πέτυχε!Μπράβο! Καλοφάγωτη! Να είχαμε και εμείς ένα κομματάκι…

Δημητρα5 μήνες ago

Σαφώς και μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε ταψί – θεωρητικά – αλλά με άλλο αποτέλεσμα – πρακτικά. Οι συγκεκριμένες ποσότητες υλικών σε ένα ταψί 28εκ. θα δώσουν πιο πλούσιο αποτέλεσμα και σε ένα ταψί 34εκ. θα δώσουν πιο λεπτή πίτα με 500γρ. Αλεύρι, γι’αυτό και ζητησα τη διευκρίνιση για τη συγκεκριμένη πίτα φυσικά… όσο πιο πολύ το τεντώνεις (για μεγαλύτερο ταψί) τόσο πιο πολύ λεπταίνει το φύλλο.
Απλά στο βίντεο δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος του ταψιού.
Ελπίζω να μη σε κούρασα….
Τελικά την έφτιαξα πριν δω την απάντηση σου και ήταν η πιο γρήγορη πιτα που έφτιαξα ποτέ!☺️
Υπέροχη, τραγανή και κυρίως ΕΥΚΟΛΗ!!
Λίγο λεπτουλα βγήκε αλλά είπαμε… Την άλλη φορά μικρότερο ταψί.

evicita5 μήνες ago

Αν και μπορεις να το κάνεις με οποιοδήποτε ταψί, στη συγκεκριμένη συνταγή το ταψί έχει διάμετρο 28-30 εκ.! 🙂

Δημητρα5 μήνες ago

Πάλι εγώ!!
Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιησες?
Ευχαριστώ

evicita5 μήνες ago

Καλημέρα!!Πραγματικά είναι μια εύκολη διαδικασία.Ειδικά αν φτιάχνεις συχνά θα γίνεις εξπέρ! Η αλήθεια είναι με ολικής δεν το έχω κάνει. Ξέρω όμως ότι γίνεται! 🙂

Δημητρα5 μήνες ago

Γεια σου Ευα, πραγματικά φαίνεται πολύ εύκολη διαδικασία! Θα δοκιμάσω να τη φτιάξω σίγουρα για τα αγόρια μου… Πειραματίζομαι καιρό με τις πίτες και δεν έχω βρει την ιδανική, αυτή όμως μου έκανε κλικ από όλες τις πλευρές! Ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις δοκιμάσει αυτήν την τεχνική και με αλεύρι ολικής? Και αν δουλεύει? Όχι εξ ολοκλήρου, ένα ποσοστό 50-50 με λευκό π.χ.
Σ’ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές περιγραφές και οδηγίες.

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!