Εβρίτικη τυρόπιτα!

Με αφορμή το φετινό,ξύλινο ημερολόγιο του χορευτικού συλλόγου “Ακρίτες”, φτιάξαμε μια εβρίτικη τυρόπιτα, πολύ νόστιμη και σχετικά εύκολη!

DSC_0042

Ο σύλλογος αυτός, εδρεύει άλλωστε στην Αλεξανδρούπολη, την πρωτεύουσα του ακρτικού Έβρου και έχει καλή “μαγιά”… ελπίζω λοιπόν σιγά-σιγά να μυήσει και άλλους νέους! Είναι σπουδαίο άλλωστε, να υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι που συνεχίζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας! Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται και η ταυτότητα του κάθε λαού! Κόντρα λοιπόν στην παγκοσμιοποίηση και σε αυτό το πνεύμα, σκέφτηκα να φτιάξω αυτή την τυρόπιτα! Ήρθε και η βοήθεια της μάμας οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι παραδοσιακό! Άλλωστε είναι ειδικότητα της, αφού η συγκεκριμένη πίτα έχει πάρει θέση σε πολλά κυριακάτικα τραπέζια!

Ιδανικά τρώγεται ζεστή. Μπορείτε να φτιαξετε την τυρόπιτα ,να την βάλετε στην κατάψυξη και να ψήνετε μια κάθε φορά που εχετε λιγούρες!!!Τραγανή όπως βγαίνει απο το φούρνο θα συνοδεύσει τέλεια το κρασάκι σας! Όλοι έχουν να λένε για αυτή την τυρόπιτα!! Δοκιμάστε  την και θα με θυμηθείτε!!!

Παρόλα αυτά αν αγαπάτε τη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο σας έχω συνταγή εδώ!

Και μην ξεχνάμε ο διαγωνισμός συνεχίζεται….ψηφίστε evicita  σε αυτό το λινκ βάζοντας το email  και πατώντας το κουμπί done! Ευχαριστώ για την καλή διάθεση..

ΥΛΙΚΑ:

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά (25 γρ.)
  • 400γρ. χλιαρό νερό
  • 250γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • περίπου 1 κιλό τυρί φέτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι νερό(από αυτό της συνταγής).Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι,τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.Ανακατεύουμε με το γάντζο!Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο,ελαστικό ζυμαράκι και στα τοιχώματα να μην έχει ίχνη από αλεύρι ή ζύμη.Σε αυτή τη φάση αν η ζύμη μας κολλάει μετά από ένα δεκάλεπτο ζυμώματος προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Παίζει ρόλο το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε!Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μία πετσέτα για ένα δεκάλεπτο.

DSC_1268

Δημιουργούμε 5 μπάλες ίδιου μεγέθους και μία λίγο μεγαλύτερη για βάση.Τις αφήνουμε πάλι στην άκρη σκεπασμένες για ένα τέταρτο.

DSC_1292

Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι.Παίρνουμε μία μία τη μπάλα(πρώτα τη μεγαλύτερη) και τη βουτάμε στη μαργαρίνη.Τη βγάζουμε και την περιστρέφουμε κυκλικά για να ανοίξει.Δείτε το βίντεο  στο τέλος της συνταγής για περισσότερη βοήθεια!DSC_1295

Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί,την ανοίγουμε ελαφρά με τα χέρια και τρίβουμε λίγη φέτα.Κατόπιν παίρνουμε μία μία τις υπόλοιπες μπάλες απλά τις κάνουμε λίγο πιο μικρές στη διάμετρο(σε σχέση με τη βάση).Δεν ξεχνάμε ενδιάμεσα να τρίβουμε φέτα.

DSC_1303

Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε πολύ τη μπάλα και να γίνει λεπτή γιατί θα τη ζυμώσουμε παρακάτω.Το πάχος θα είναι  περίπου αυτό που βλέπετε  στη φωτογραφία.

DSC_1308

Σκεπάζουμε με το μεγαλύτερο ζυμαράκι τα υπόλοιπα που βρίσκονται από πάνω(όπως φαίνεται στη φώτο). Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την ανοίγουμε σε όλο το ταψί.Έπειτα, τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση. Την ξανανοίγουμε με τα χέρια! Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την απλώνουμε. Αν θέλουμε η πίτα μας να φαίνεται ότι έχει πολλά φύλλα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Αν δυσκολευόμαστε να την ανοίξουμε με τα χέρια κάνουμε τα εξής: ή την αφήνουμε για 2-3 λεπτα να ξεκουραστεί ή βάζουμε λίγο απο τη λιωμένη μαργαρίνη!

DSC_1309

Την κόβουμε στη μέση και τη μοιράζουμε σε δύο μεγάλα ταψιά.DSC_1314

Με τα χέρια μας την ανοίγουμε να απλωθεί σε όλο το ταψί!Το πάχος πρέπει να είναι περίπου 5 χιλιοστά.Όσο πιο λεπτή τόσο πιο τραγανή και ωραία!Αλλιώς θα γίνει πιο ψωμένια!Προσωπικά την προτιμώ λεπτή!

DSC_1317

Τέλος,ρίχνουμε από πάνω την περίσσεια μαργαρίνη! Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε καταψύχουμε την τυρόπιτα.
DSC_1324

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!

DSC_1327

Καλή επιτυχία!!!!

 

#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

5 Σχόλια

evicita5 έτη ago

Όλα οκ με το βίντεο! Σ’ευχαριστώ που το αντιλήφθηκες γρήγορα!

evicita5 έτη ago

Μόλις αντιλήφθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα στο βίντεο. Δυστυχώς, ούτε στο utube παίζει. Δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει. Θα προσπαθήσω να το διορθώσω ωστόσο αν δεν γίνει ελπίζω να βοηθηθείς από τις φώτο!

iioannis5 έτη ago

TO VIDEO DEN PAIZEI …MPOREITE NA TO VALETE DIAFORETIKA H NA ANAGRAPSETAI TO URL TOU VIDEO??????
H PITA SAS FAINETAI YPEROXH
EYXARISTW

Evicita7 έτη ago

Ειναι πολύ νοστιμη όντως!Να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε! 🙂

Daphnie7 έτη ago

Μιαμ μιαμ! Εύκολη φαίνεται και πεντανόστιμη! Ωραία ιδέα για σήμερα το βράδυ.

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!