Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Με αφορμή το φετινό,ξύλινο ημερολόγιο του χορευτικού συλλόγου “Ακρίτες”, φτιάξαμε μια εβρίτικη τυρόπιτα, πολύ νόστιμη και σχετικά εύκολη!
Ο σύλλογος αυτός, εδρεύει άλλωστε στην Αλεξανδρούπολη, την πρωτεύουσα του ακρτικού Έβρου και έχει καλή “μαγιά”… ελπίζω λοιπόν σιγά-σιγά να μυήσει και άλλους νέους! Είναι σπουδαίο άλλωστε, να υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι που συνεχίζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας! Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται και η ταυτότητα του κάθε λαού! Κόντρα λοιπόν στην παγκοσμιοποίηση και σε αυτό το πνεύμα, σκέφτηκα να φτιάξω αυτή την τυρόπιτα! Ήρθε και η βοήθεια της μάμας οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι παραδοσιακό! Άλλωστε είναι ειδικότητα της, αφού η συγκεκριμένη πίτα έχει πάρει θέση σε πολλά κυριακάτικα τραπέζια!
Ιδανικά τρώγεται ζεστή. Μπορείτε να φτιαξετε την τυρόπιτα ,να την βάλετε στην κατάψυξη και να ψήνετε μια κάθε φορά που εχετε λιγούρες!!!Τραγανή όπως βγαίνει απο το φούρνο θα συνοδεύσει τέλεια το κρασάκι σας! Όλοι έχουν να λένε για αυτή την τυρόπιτα!! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!!!
Παρόλα αυτά αν αγαπάτε τη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο σας έχω συνταγή εδώ!
Και μην ξεχνάμε ο διαγωνισμός συνεχίζεται….ψηφίστε evicita σε αυτό το λινκ βάζοντας το email και πατώντας το κουμπί done! Ευχαριστώ για την καλή διάθεση..
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι νερό(από αυτό της συνταγής).Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι,τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.Ανακατεύουμε με το γάντζο!Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο,ελαστικό ζυμαράκι και στα τοιχώματα να μην έχει ίχνη από αλεύρι ή ζύμη.Σε αυτή τη φάση αν η ζύμη μας κολλάει μετά από ένα δεκάλεπτο ζυμώματος προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Παίζει ρόλο το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε!Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μία πετσέτα για ένα δεκάλεπτο.
Δημιουργούμε 5 μπάλες ίδιου μεγέθους και μία λίγο μεγαλύτερη για βάση.Τις αφήνουμε πάλι στην άκρη σκεπασμένες για ένα τέταρτο.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι.Παίρνουμε μία μία τη μπάλα(πρώτα τη μεγαλύτερη) και τη βουτάμε στη μαργαρίνη.Τη βγάζουμε και την περιστρέφουμε κυκλικά για να ανοίξει.Δείτε το βίντεο στο τέλος της συνταγής για περισσότερη βοήθεια!
Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί,την ανοίγουμε ελαφρά με τα χέρια και τρίβουμε λίγη φέτα.Κατόπιν παίρνουμε μία μία τις υπόλοιπες μπάλες απλά τις κάνουμε λίγο πιο μικρές στη διάμετρο(σε σχέση με τη βάση).Δεν ξεχνάμε ενδιάμεσα να τρίβουμε φέτα.
Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε πολύ τη μπάλα και να γίνει λεπτή γιατί θα τη ζυμώσουμε παρακάτω.Το πάχος θα είναι περίπου αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία.
Σκεπάζουμε με το μεγαλύτερο ζυμαράκι τα υπόλοιπα που βρίσκονται από πάνω(όπως φαίνεται στη φώτο). Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την ανοίγουμε σε όλο το ταψί.Έπειτα, τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση. Την ξανανοίγουμε με τα χέρια! Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την απλώνουμε. Αν θέλουμε η πίτα μας να φαίνεται ότι έχει πολλά φύλλα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Αν δυσκολευόμαστε να την ανοίξουμε με τα χέρια κάνουμε τα εξής: ή την αφήνουμε για 2-3 λεπτα να ξεκουραστεί ή βάζουμε λίγο απο τη λιωμένη μαργαρίνη!
Την κόβουμε στη μέση και τη μοιράζουμε σε δύο μεγάλα ταψιά.
Με τα χέρια μας την ανοίγουμε να απλωθεί σε όλο το ταψί!Το πάχος πρέπει να είναι περίπου 5 χιλιοστά.Όσο πιο λεπτή τόσο πιο τραγανή και ωραία!Αλλιώς θα γίνει πιο ψωμένια!Προσωπικά την προτιμώ λεπτή!
Τέλος,ρίχνουμε από πάνω την περίσσεια μαργαρίνη! Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε καταψύχουμε την τυρόπιτα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!
Καλή επιτυχία!!!!
#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
5 Σχόλια
evicita5 έτη ago
Όλα οκ με το βίντεο! Σ’ευχαριστώ που το αντιλήφθηκες γρήγορα!
evicita5 έτη ago
Μόλις αντιλήφθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα στο βίντεο. Δυστυχώς, ούτε στο utube παίζει. Δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει. Θα προσπαθήσω να το διορθώσω ωστόσο αν δεν γίνει ελπίζω να βοηθηθείς από τις φώτο!
iioannis5 έτη ago
TO VIDEO DEN PAIZEI …MPOREITE NA TO VALETE DIAFORETIKA H NA ANAGRAPSETAI TO URL TOU VIDEO??????
H PITA SAS FAINETAI YPEROXH
EYXARISTW
Evicita7 έτη ago
Ειναι πολύ νοστιμη όντως!Να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε! 🙂
Daphnie7 έτη ago
Μιαμ μιαμ! Εύκολη φαίνεται και πεντανόστιμη! Ωραία ιδέα για σήμερα το βράδυ.