Σάλτσα “καραμέλα γάλακτος”!!

Σε αυτή τη σως δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς!!!Η βελούδινη υφή της …η φανταστική της γεύση…και φυσικά οι απεριόριστες χρήσεις της την κάνουν μοναδική! Μπορείτε να τη βάλετε παντού…στα κέικ σας…ως γλάσο…σε πανακότες…σε σοκολατάκια ακόμα και στον καφέ σας για μια ιδιαίτερη γεύση! Με τρία υλικά φτιάχνετε την καραμέλα και τη διατηρείτε στο ψυγείο για δύο βδομάδες.

Μπορουμε να την κάνουμε και αλμυρή, γνωστή και ως salted caramel!Προσθέτουμε απλά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι!

Υλικά: για ένα βαζο 330 ml περίπου

  • 140 γρ. κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ κοφτό αλάτι (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά!Δηλαδή περιμένουμε να λιώσει η μία κουταλιά και μετά ρίχνουμε την επόμενη!

Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη και έχει πάρει λίγο πιο σκούρο χρώμα ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με προσοχή μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν δούμε ότι το βούτυρο δεν έχει απορροφηθεί ενώ έχει λιώσει, τότε βγάζουμε για λιγο από τη φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθεί!

Έπειτα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας το μείγμα. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε πολύ γιατί πιτσιλάει. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά ίσα ίσα να πήξει.

Όταν είναι ετοιμη την τοποθετούμε στο βάζο και περιμένουμε να κρυώσει καλά. Κατόπιν, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο!

 

Έτοιμη για χρήση!!!

Αν τη βγάλουμε από το ψυγείο προς χρήση και η καραμέλα μας είναι πιο πηχτή από οσο θα θέλαμε τότε μπορουμε να κάνουμε τα έξης:

ή τη βγάζουμε 2 ώρες πιο νωρίς μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου

ή τοποθετουμε το βάζο σε ένα μπολ με ζεστό νερό για 10 λεπτά(όπως κάνουν με το μέλι).

ή ζεσταίνουμε ελάχιστο γάλα και το αναμειγνύουμε με την καραμέλα ανακατεύοντας πολύ καλά με ένα κουτάλι!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *