Παγωτό βανίλια με κρεμώδη υφή!

Για να έχεις μπει σε αυτό το post, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί και εσύ πως πετυχαίνουμε μαλακιά και κρεμώδη υφή στο σπιτικό παγωτό μας και  παράλληλα καταπληκτική γεύση!

Σαν τα παγωτά του εμπορίου δηλαδή! Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, στα παγωτά που αγοράζεις από έξω,χρησιμοποιούν διάφορους σταθεροποιητές που δύσκολα βρίσκεις ως καταναλωτής, και για να είμαι ειλικρινής, το φυσικό της σπιτικής συνταγής έχει άπειρα πλεονεκτήματα και να το προτιμάς. Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι παράγοντες που βοηθούν το παγωτό σου να είναι μαλακό και κρεμώδες! Διαβασε παρακάτω τα μυστικά και ξεκίνα για να φτιάξεις τη δικιά σου μοναδική γεύση! Με βάση τη γεύση βανίλια ( η οποία είναι καταπληκτική απο μόνη της)μπορείς να φτιάξεις ότι γεύση επιθυμείς, προσθέτοντας απλά φρούτα ή σοκολάτα ή πραλίνα κλπ

ΛΙΠΑΡΑ

Ακούς λιπαρά και τρέμεις! Όσο και αν θες όμως το παγωτό σου light, θα πρέπει να ξέρεις οτι δεν θα πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς! Και ξέρεις γιατί??Διότι τα γαλακτοκομικά με περισσότερα λιπαρά παγώνουν πιο δύσκολα! Τα λιπαρά είναι το νούμερο ένα για κρεμώδες αποτέλεσμα! Οπότε όσο υψηλότερα τα λιπαρά τόσο πιο γευστικό και κρεμώδες το παγωτό.Για αυτό αν είναι να το τολμήσεις με light προϊόντα, σου έχω την λύση! Χίλιες φορές καλύτερα κάνε ένα παγωτό με φρούτα, που γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι και πεντανόστιμο ( οδηγίες εδώ)! Αν όμως επιμένεις στο τέλειο, κρεμώδες παγωτό, keep reading….

ΑΥΓΑ

Πολλοί σοκάρονται στην ιδέα του αυγού μέσα στο παγωτό!Ωστόσο,ο κρόκος από το αυγό κάνει κάτι εξίσου σημαντικό! “Δένει” τα λιπαρά με το νερό, δημιουργώντας ένα κρεμώδες μείγμα.Οπότε μην τα παραλείψεις!!!

ΑΝΑΔΕΥΣΗ

Δεν ξεχνάμε το πολύ καλό χτύπημα, για να δημιουργηθούν φυσσαλίδες και να αποκτήσει όγκο το παγωτό μας!

ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ βοηθάει στην αποφυγή δημιουργίας κρυστάλλων, πολύ απλά γιατί δεν παγώνει! Πρόσεξε όμως τις ποσότητες… Μην το παρακάνεις και μετά δεν σου παγώνει καθόλου!

ΖΕΛΑΤΙΝΗ

Ίσως να μην το έχεις ξανακούσει αλλά ισχύει!Η Ζελατίνη κάνει το παγωτό πιο μαλακό και δένει όλα τα υλικά μεταξύ τους!

Για το τέλος άφησα τη γεύση!Και τι άλλο ,φυσικά βανίλια!Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε φυσική βανίλια!Το λόβο με τους μικροσκοπικούς κόκκους!Λατρεύω να τους βλέπω στο παγωτο!Και δεν διαπραγματεύομαι τη γεύση που δίνουν!Μοναδικη!Πολύ καλύτερη και νοστιμότερη από αυτά που γίνονται με τις σκόνες!Μια δοκιμή θα σε πείσει!

ΥΛΙΚΑ:

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος πάνω από 35% λιπαρά
  • 300 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 4 κρόκοι από αυγά
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 κ.γ. ρούμι ή λικέρ
  • 1 φύλλο ζελατίνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το φύλλο ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει.

παγωτό

Με ένα  κοφτερό μαχαιρι χαράσουμε  κατά μήκος τη βανίλια  και ανοίγουμε  στα δύο. Με την κάτω πλευρά του μαχαιριού, “ξύνουμε” το εσωτερικό της πιέζοντας απαλά, ετσι ώστε να πάρουμε όλα τα σποράκια που βρίσκονται μέσα.Το λοβό δεν το πετάμε,μπορούμε να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε ποτά ή ζάχαρη ή σιρόπια.παγωτό

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα,τη βανίλια και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά.

παγωτό

Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού κατεβάζουμε από τη φωτιά.Ρίχνουμε πολύ σιγά το ζεστό μείγμα στο μπόλ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.παγωτό

Κατόπιν, βάζουμε το μείγμα ξανα στο κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.Στο τέλος ρίχνουμε τη ζελατίνη(αφού τη στραγγίξουμε με το χέρι),το μέλι και το ρούμι.παγωτό

Περνάμε το μείγμα από σίτα.Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ κατα προτίμηση ανοξείδωτο και παγωμένο από κατάψυξη!Αφήνουμε στο ψυγείο μία νύχτα ώστε να γίνει πιο κρεμώδες.Έπειτα το βάζουμε στην κατάψυξη.παγωτό

Στην επόμενη μιση με μία ώρα το βγάζουμε και ανακατεύουμε καλά να σπάσουν οι κρύσταλλοι.Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4-5 φορές(αν δεν βαριόμαστε και παραπάνω).Είναι ένα βασικό στάδιο και το κάνουμε για να παγώσει το παγωτό ομοιόμορφα όπως στην παγωτομηχανή.Φυσικά αν έχουμε παγωτομηχανή παραλείπουμε αυτό το στάδιο!παγωτό

Τέλος,  αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Αν η κατάψυξη σας είναι βαθιάς ψύξης, τότε αφήστε το παγωτό 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

παγωτό βανίλια

2 comments for “Παγωτό βανίλια με κρεμώδη υφή!

  1. evicita
    30 Απριλίου, 2020

    στο τελευταίο ανακάτεμα που θα κάνεις για να σπάσουν οι κρύσταλλοι από την κατάψυξη , τότε βάζεις και τα μπισκότα! 🙂

  2. Ιλόνα Κβαρατσχέλια
    30 Απριλίου, 2020

    Αν θέλω να βάλω μπισκότα oreo σε ποια φάση να τα βάλω;

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *