Κέικ Βικτώρια με φράουλες!

Το σημερινό γλυκό κρύβει από πίσω μία ιστορία. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου αρέσει πολύ να ξέρω από που και πως προήλθε ένα γλυκό που τρώω! Για όποιον λοιπόν ενδιαφέρεται…keep reading!

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ

Το κέικ Βικτώρια πήρε το όνομά του από την τότε βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια! Συνήθιζε να κάνει διάφορα tea parties και να προσφέρει συνοδευτικές λιχουδιές όπως μπισκότα, κουλουράκια και κέικ.Ένα από τα πολλά ήταν και το κέικ αυτό που ήταν από τα αγαπημένα της βασίλισσας!

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ

Βασίλισσα μπορεί να μην είμαι  tea party όμως κάνω για αυτό και μπήκα στη διαδικασία να το φτιάξω. Να πω την αλήθεια το πρώτο πραγμα που σκέφτηκα ήταν “μα καλά παντεσπάνια θα φάμε?? αλλά το επιχείρησα και ομολογουμένως έμειναν όλοι άφωνοι! Και εγώ επίσης! Ίσως η κρέμα ganache …ίσως οι φράουλες…ίσως το κέικ…. ότι και να έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω απο γευστικό…..πεντανόστιμο.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας έχω σούπερ σοκολατένια cupcakes (πατώντας εδώ). Έτσι απλά το αναφέρω για να μην ψάχνετε….

 

ΥΛΙΚΑ: για ταψάκι με διάμετρο 20 εκ.

ΚΕΙΚ:

  • 200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ.άχνη ζάχαρη
  • 4 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν παουντερ
  • 2-3 κ.σ γάλα
  • 1 βανίλια

 

ΚΡΕΜΑ ΓΚΑΝΑΣ

  • 200γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 1 κ.σ μαρμαλάδα φράουλα

 

ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κεσεδάκι φράουλες πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια(κρατάμε λίγες για το στόλισμα)
  • 2-3 κ.σ μαρμελάδα φράουλα

Άχνη για το στόλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν..

DSC_2957

Προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

DSC_2959

Σε ένα ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Κατόπιν, προσθέτουμε τα στέρεα υλικά κουταλιά- κουταλιά στο μείγμα με τα αυγά  ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ομογενοποιηθούν.Αν φαίνεται πολύ στεγνό βάζουμε και το γάλα!

DSC_2960

Προθερμαίνουμε το φούρνο.Βάζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες περίπου 20 εκ.διάμετρος με λαδόκολλα.Για να κάθεται καλά στο ταψί η λαδόκολλα μπορούμε να την τσαλακώσουμε με τα χέρια δημιουργώντας μια μπάλα την οποία θα βρέξουμε ελαφρά με νερό.Με αυτό τον τρόπο μαλακώνει και προσαρμόζεται καλύτερα στο ταψί.Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.Τα αφήνουμε 5-10  λεπτά εκτός φούρνου και έπειτα αφαιρούμε από τα ταψάκια. Τοποθετούμε πάνω σε σχάρα  μέχρι να κρυώσουν.

 

ΓΕΜΙΣΗ:

Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και την βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη μία κουταλιά μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά.Για να μην σας αρπάξει  από κάτω μπορείτε να βρέξετε την κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και να ρίξετε κατευθείαν την κρέμα γάλακτος! Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα στη σοκολάτα! Περιμένουμε ένα λεπτό  να λιώσει η σοκολάτα και έπειτα ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί.

DSC_2964

Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου,καλύπτουμε με μεμβράνη και έπειτα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να πήξει αρκετά.Τουλάχιστον 3 ώρες.Όταν θα έχει σφίξει την βγάζουμε από το ψυγείο και τη χτυπάμε στο μίξερ για 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής για πιο εύκολη χρήση(δεν είναι απαραίτητο).

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:

Παίρνουμε το ένα παντεσπάνι-κέικ και το αλείφουμε με μαρμελάδα.

DSC_2989

Παίρνουμε την κρέμα ganache  και την απλώνουμε πάνω στο κέικ με τη μαρμελάδα..

DSC_2993

Βάζουμε τα κομματάκια φράουλας και τελευταίο το άλλο κέικ απο πάνω!

DSC_2994

Πασπαλίζουμε με άχνη και διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα και τις φράουλες!!

DSC_3011

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!