Μπανόφι (Banoffee)!
Το μπανόφι είναι ένα γλυκό που προσπαθώ να το κάνω χρόόόνια τώρα, χωρίς υπερβολή! Επειδή, στον άντρα του σπιτιού δεν πολυαρέσουν οι μπανάνες (πόσο μάλλον σε γλυκό) πάντα το άφηνα για κάποια άλλη φορά! Και η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πολύ! Όποτε με αφορμή τα φετινά μου γενέθλια σκέφτηκα “τώρα είναι η ευκαιρία σου”! Αντί για τούρτα θα κάνεις το πολυπόθητο μπανόφι! Και ιδού το αποτέλεσμα!

Πανεύκολο γλυκό, με λίγα υλικά, δροσερό και πολύ απλά πεντανόστιμο! Αν σας αρέσουν τα γλυκά με μπανάνες, σας έχω μια
ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
3 σε 1 (multi recipe) ! Ξέρετε από εκείνες που με τα ίδια υλικά φτιάχνουμε 2-3 διαφορετικές συνταγές!
Τι να προσέξετε
- Στη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο είτε ζαχαρούχο γάλα που θα καραμελώσετε εσείς.
- Τη βάση του γλυκού μπορείτε να την κάνετε με ότι μπισκότο αγαπάτε( με κακάο ή χωρίς αυτό, ολικής κλπ)! Εγώ χρησιμοποίησα πτι μπερ!
- Αν βράσετε το ζαχαρούχο δεν ανοίγετε την κονσέρβα μέχρι να κρυώσει καλά. Αν το βράσετε μέρες πριν (μπορείτε να βράσετε περισσότερα από ένα και να τα αποθηκεύσετε για άλλο γλυκό) ίσως είναι λίγο πιο πηχτό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά ή το ζεσταίνουμε λίγο σε μπεν μαρί για να μπορέσουμε να το απλώσουμε εύκολα. Στη βάση με το μπισκότο δεν το βάζετε ζεστό.
- Αν δεν έχετε τσέρκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ταψί ή πυρέξ ή ακόμα και ατομικά μπολάκια!

Στο τέλος της συνταγής υπάρχει και βίντεο.
ΥΛΙΚΑ: για τσέρκι 22 εκ.
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (ή έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο)
- 200γρ. μπισκότα πτι μπερ ή digestive
- 120 γρ. βούτυρο
- 70 γρ.κουβερτούρα σε νιφάδες
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κ.γ. άχνη
- 2 μπανάνες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν έχουμε επιλέξει το καραμελωμένο ζαχαρούχο, τότε προσπερνάμε τη διαδικασία με την κατσαρόλα. Αν έχουμε επιλέξει το ζαχαρούχο γάλα κάνουμε την εξής διαδικασία: Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει βάζουμε την κονσέρβα (χωρίς το χαρτί) και βράζουμε για 2-3 ώρες προσέχοντας πάντα να καλύπτεται η κονσέρβα με νερό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ενδιάμεσα νερό. Έπειτα από δύο ώρες βγάζουμε την κονσέρβα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά (χωρίς να την ανοίξουμε).
Μπανόφι
Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Κατόπιν, σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τη σκόνη μπισκότου με το βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμετρου 22 εκ. και πιέζουμε με το χέρι ώστε να γίνει συμπαγές το μείγμα. Προσπαθούμε να δώσουμε το σχήμα τάρτας σηκώνοντας λίγο το μπισκότο στις άκρες. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει (μισή ώρα).

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Τοποθετούμε σε ένα κορνέ. Αν δεν έχουμε κορνέ βάζουμε τη σαντιγί με ένα κουτάλι.
Παίρνουμε το τσέρκι με το μπισκότο και απλώνουμε από πάνω το καραμελωμένο ζαχαρούχο σε όλη τη βάση. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις στρώνουμε πάνω απο την καραμέλα. Πασπαλίζουμε τη μισή τριμμένη κουβερτούρα. Κατόπιν απλώνουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε πάλι με την υπόλοιπη κουβερτούρα.

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον πριν ξεφορμάρουμε, για να δέσουν οι γεύσεις!

Καλή απόλαυση!
