Blog

Πρέτσελ!

Πρέτσελ ή Μπρέτσελ;

Όπως και να το προφέρουμε, ένα είναι σίγουρο! Πρέπει να το δοκιμάσετε! Ένα ιδιαίτερο κουλούρι από την Γερμανία! Το πρέτσελ είναι ένα δημοφιλές αρτοσκεύασμα με σκούρη ,τραγανή κρούστα και ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεύση! Πάντα πίστευα ότι οι γερμανοί χρησιμοποιούν ένα δικό τους συστατικό που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι κάτι πιο απλό.

Μελετώντας, λοιπόν, τα Πρέτσελ βρήκα ότι η χαρακτηριστική καφετιά όψη και γεύση προκύπτει από την αντίδραση Μαϊγιάρ κατόπιν επεξεργασίας της διαμορφωμένης ζύμης με μαγειρική σόδα ή αλισίβα (ευχαριστώ wikipedia).

Παραλλαγές

Οι εκδοχές είναι πάρα πολλές σήμερα! Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές. Τα πρέτσελ γίνονται είτε αλμυρά είτε γλυκά. Είτε νηστίσιμα είτε αρτήσιμα. Πασπαλισμένα με αλάτι ή τυριά ή ζάχαρη-κανέλα. Επικαλυμμένα με γλάσο ή καραμέλα κλπ. Τέλος, μπορούμε να τα βρούμε είτε αφράτα είτε σκληρά (τα τελευταία αντέχουν πιο πολύ).

Αποθήκευση

Τα πρέτσελ τρώγονται την ίδια μέρα. Ωστόσο, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε τα φρεσκάρουμε στο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 10 λεπτά. Είναι ιδανικό σχολικό σνακ και όχι μόνο! Και αφού το ανέφερα, μπορείτε να βρείτε στο σάιτ και άλλες ιδέες για σχολικά σνακ!

ΥΛΙΚΑ: για 9 πρέτσελ

  • 560 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μαγιά ( 8 γρ.)
  • 300 γρ. νερό θερμ. δωματίου
  • 12 γρ. μέλι ( 1 κ.γ.)
  • 20 γρ. βούτυρο θερμ. δωματίου+ έξτρα κρύο βούτυρο για να αλείψουμε
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το σοδόνερο:

  • 500 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε 300 γρ. νερό, 1 φακελάκι μαγιά, 20 γρ. βούτυρο, 12 γρ. μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μισό μέρος από το αλεύρι μας και 1 κ.γ. αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κατόπιν, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Όσο ζυμώνουμε τόσο πιο ελαστικό και ωραίο θα γίνεται το ζυμάρι μας.

Όταν είναι έτοιμο, δίνουμε σχήμα μπαστούνι και κόβουμε σε εννέα κομμάτια περίπου 95 γρ. το καθένα. Κάνουμε μικρές μπαλίτσες και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τ’αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Παίρνουμε μία μπάλα ζύμης και την πλάθουμε σε κορδόνι αρκετά μακρύ (περίπου 50 εκ). Δημιουργούμε το σχήμα του πρέτσελ. Θα το βρεις στο βίντεο με δύο τρόπους (4:31). Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά. Κατόπιν, τα βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους στο σοδόνερο.

Ετοιμάζουμε το σοδόνερο, αναμειγνύοντας το νερό με τη σόδα και ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.

Βγάζουμε τα πρέτσελ από το ψυγείο και τα βουτάμε στο σοδόνερο (ένα-ένα), για λίγα δευτερόλεπτα (3-4 δευτ.).

Τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί με τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, για 15-20 λεπτά.

Τα πρέτσελ τρώγονται την ίδια μέρα. Ωστόσο, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε τα φρεσκάρουμε στο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 10 λεπτά. Θα είναι σαν φρεσκοψημένα!!!

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!