Μαγειρική σόδα ή baking powder;

Η μαγειρική σόδα και το baking powder είναι διογκωτικά που τα χρησιμοποιούμε τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Όμως, με ποια κριτήρια επιλέγουμε ποιο θα βάλουμε στις παρασκευές μας; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις βασικές διαφορές και πως θα επιλέξουμε το κατάλληλο διογκωτικό.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ

Η μαγειρική σόδα, γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο, συνδυάζεται με όξινα συστατικά σε μια συνταγή για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο βοηθά στη διόγκωση των παρασκευών μας. Τα όξινα συστατικά που μπορούμε να συνδυάσουμε με τη μαγειρική σόδα είναι το λεμόνι, το ξίδι, το γιαούρτι, το μέλι, το κακάο, η σοκολάτα, η μελάσα, η καστανή ζάχαρη και ορισμένα φρούτα.

Δρα απευθείας μόλις έρθει σε επαφή με όξινο υγρό, γι αυτό είναι σημαντικό να ψήνουμε κατευθείαν τις παρασκευές μας.

Η μαγειρική σόδα συνήθως δίνει  στα προϊόντα μας  πιο σκούρο χρώμα και  πιο χαρακτηριστική γεύση.

Επίσης, χρησιμοποιείται για να κάνει πιο τραγανές κάποιες παρασκευές , χωρίς να είναι απαραίτητη η προσθήκη όξινου υγρού. Τέτοιες συνταγές είναι συνήθως τα κουλουράκια.

Η μαγειρική σόδα είναι πιο  δυνατή σε σχέση με το baking powder. Ένα κουταλάκι του γλυκού baking powder αντιστοιχεί σε 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα. Είναι σημαντικό να προσέξουμε την ποσότητα, διότι παραπάνω δόση  μπορεί να βγάλει πικρή και μεταλλική γεύση.

Η μαγειρική σόδα είναι βασικό συστατικό σε πολλά γλυκά και αρτοσκευάσματα, όπως :

BAKING POWDER

Το baking powder  περιέχει τη μαγειρική σόδα και το οξύ που χρειάζεται για να αποκτήσει η απλή σόδα διογκωτική ικανότητα. Περιέχει επίσης κι ελάχιστο άμυλο που απορροφά την υγρασία.

Όσο το μείγμα παραμένει στεγνό, τα δύο συστατικά παραμένουν χωριστά. Αλλά μόλις προσθέσουμε ένα υγρό, τα όξινα και τα αλκαλικά συστατικά συνδυάζονται και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.

Το baking powder  δε χρειάζεται να διαλυθεί σε υγρό και αυτό το κάνει εύκολο στη χρήση του. Η δράση του αρχίζει από τη στιγμή που έρθει σε επαφή με τη θερμότητα του φούρνου. Γι’ αυτό καλό είναι να μην ανοιγοκλείνουμε συχνά το φούρνο μας.

Το βλέπουμε συχνά σε γλυκά και αρτοσκευάσματα, όπως :

Γιατί κάποιες συνταγές περιέχουν και τα δύο;

Σε πολλές συνταγές μπορεί να δούμε τη χρήση και των δύο διογκωτικών. Ο πρώτος λόγος αφορά το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται από το οξύ και τη μαγειρική σόδα. Προφανώς δεν αρκεί για να διογκώσει πλήρως το μείγμα, γι ‘αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και το baking powder. Για έξτρα διόγκωση.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη γεύση και την υφή. Επειδή η σόδα αφήνει μια πιο χαρακτηριστική γεύση αλλά και υφή όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλοί την προτιμούν για αυτές τις ιδιότητες της.

Post a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *