Blog

Το νοσταλγικό συκαλάκι…

Κουταλιά και αναμνήσεις!!!Ισως απο τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού το συκαλάκι! Σε γενικές γραμμές έχει λίγο δουλίτσα η παρασκευή του αλλά σε ανταμείβει σίγουρα η γεύση του! Τα σύκα με τα οποία γίνεται το γλυκό, σύμφωνα πάντα με την πεθερά μου που είναι χρυσοχέρα, είναι αυτά που βγαίνουν το Μάη και πέφτουν (αν δεν τα μαζέψουμε). Η πρώτη φουρνιά που λέμε!! Οπότε αν βρείτε σύκα Μάη μήνα μαζέψτε τα και κάντε το γλυκάκι αυτό που συνοδεύεται τέλεια με τον ελληνικό καφέ ή το παγωτό!

ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Φροντίστε τα σύκα που θα μαζέψετε να μην είναι πολύ μεγάλα ώστε να μην έχουν σπόρια μέσα.

Το σύκο όταν θα το ξεπικρίσετε θα μαζέψει νερό σαν σφουγγάρι! Γι’αυτο το λόγο, αφού τα βράσετε, τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τα πατάτε ελαφρά να βγάλουν τυχόν ζουμιά (μην τα λιώσετε)! Άλλωστε αυτά όταν τα βάλετε στο σιρόπι ως δια μαγείας φουσκώνουν και σφίγγουν! Απλά αν έχει μείνει νερό μέσα του θα είναι σαν να τρώτε σφουγγάρι! Την έχω πατήσει γι’ αυτό και σας προειδοποιώ! Έχει τύχει να αφήσω δύο νύχτες το γλυκό να βγάλει τα ζουμιά του στο σιρόπι. Θα καταλάβετε τι εννοώ διαβάζοντας τη συνταγή!

Τέλος, αν θέλετε περισσότερο άρωμα βάλτε ένα ωραίο μυρωδάτο φύλλο συκιάς μέσα να βράσει μαζί με τα σύκα!

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 35 σύκα άγουρα
  • 1kg ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 φύλλο συκιάς
  • 2 κ.σ χυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τα σύκα και κόβουμε το κοτσανάκι απο πάνω.Με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε το σύκο σε 3-4 μεριές.

 Τα βράζουμε σε νερό για ένα δεκάλεπτο περίπου για να ξεπικρίσουν.Έπειτα τα στραγγίζουμε και ξαναβάζουμε νερό να βράσει.Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε συνολικά τρεις φορές!!!Στο τέλος τα στραγγίζουμε.

 Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη,το νερό,τα γαρύφαλλα και το φύλλο συκιάς!Το φύλλο θα βγάλει το πραγματικό άρωμα του σύκου!

Όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα σύκα.

 Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.Για να το τεστάρετε σε ένα πιατάκι ρίχνετε λίγες σταγόνες απο το σιρόπι οι οποίες θα πρέπει να στέκονται όταν θα κρυώσουν όπως στη φώτο.Να μην είναι δηλαδη νερουλό.

 Το αφήνουμε ένα 24ωρο να βγάλει τα ζουμιά του.

Ξαναβράζουμε το γλυκό για να δέσει αφού έχουμε ρίξει το λεμόνι.

Καυτό όπως είναι το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

 Κάνουμε και ένα ελληνικό καφεδάκι και δεν θέλουμε τίποτα άλλο!!!

🙂

evicita

Γεια σας, ονομάζομαι Εύα ( … για πολλούς πλέον Εvicita) και σας καλωσορίζω στο blog μου…Να ξέρετε ότι για μένα το food blog μου, είναι το δεύτερο σπιτάκι μου… οπότε καλώς ήρθατε!! Παρακαλώ με το δεξί…

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!