Blog

AQUAFABA-Μαρέγκα από aquafaba!

Για το σημερινό ποστ έχω να πω τόσα πολλά! AQUAFABA! Θα προσπαθήσω να μην γίνω φλύαρη και μέσα από λίγες σειρές να σας δώσω να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό το θαυματουργό υγρό!

Σε περίοδο νηστείας λοιπόν, και ενώ έψαχνα στο μαγευτικό κόσμο του ίντερνετ, προσπαθούσα να αντικαταστήσω το αυγό συγκεκριμένα σε γλυκά και ζύμες. Ομολογώ οι επιλογές ήταν πολλές, μία όμως ήταν αυτή που με ενθουσίασε! Ρεβυθόζουμο ή αλλιώς aquafaba!

Δεν πίστευα ποτέ ότι ένα απλό ρεβυθόζουμο( που στην πραγματικότητα οι περισσότεροι το πετάμε όταν βράζουμε τα ρεβύθια) θα μπορούσε να aποτελέσει βασικό συστατικό για νηστίσιμες συνταγές ή για vegans.

TI EINAI AQUAFABA

Η Aquafaba  είναι ένα ημιδιαφανές παχύρευστο υγρό που προκύπτει από το μαγείρεμα οσπρίων. Αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και άλλα φυτικά συστατικά τα οποία την καθιστούν ικανή για γαλακτωματοποίηση, αφρισμό κλπ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Όπως προανέφερα γίνεται από το μαγείρεμα των οσπρίων. Το καλύτερο όμως είναι το ρεβύθι για αυτό και αναφέρεται πιο συχνά ως ρεβυθόζουμο. Υπάρχει και ο απλούστερος τρόπος αγοράζοντας απλά μια κονσέρβα με βρασμένα ρεβύθια. Το υγρό που έχει μέσα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το σκοπό αυτό! Στον κύκλο των vegans  είναι ο μέγα αντικαταστάτης του αυγού και γιατί όχι αφού κάνει επάξια τέλεια μαρέγκα όμοια με αυτή του αυγού! Μιλάω πάντα για υφή!

ΧΡΗΣΗ

Η ακουαφάβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές ειτε γλυκές ειτε αλμυρές! Όπου δηλαδή θέλετε να αντικαταστήσετε το αυγό ή το ασπράδι αυτού. Λόγω μικρότερης ποσότητας πρωτεΐνης σε σχέση με τα αυγά δεν χρησιμοποιείται σε συνταγές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτείνη των αυγών για ΔΟΜΗ όπως το κέικ των αγγέλων! Το έχω κάνει και ήταν μια αποτυχία!!!

Εγγυημένα λοιπόν επιβεβαιώνω τις πληροφορίες που σύλλεξα!Δεν κάνει για κέικ αγγέλων (για όσους δεν γνωρίζουν είναι κέικ που αποτελειται από ασπράδια αυγών, ζάχαρη, αλεύρι, βανίλια!).

Ο γενικός κανόνας για τη χρήση της είναι :

  • 1 κουταλιά της σούπας ανά κρόκο αυγού
  • 2 κουταλιές της σούπας ανά ασπράδι αυγού
  •  3 κουταλιές της σούπας ανά ολόκληρο αυγό.

Το βασικό πλεονέκτημα για μένα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου όπως γίνεται με τα αυγά!

 

AQUAFABA

ΥΛΙΚΑ:

  • ρεβύθια
  • νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια.

Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό που τα μουλιάσαμε και τα ξεπλένουμε. Βάζουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα ή χύτρα με νερό. Το νερό φροντίζουμε να είναι λίγο πιο πάνω από τα ρεβύθια.  Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια.

Όταν είναι έτοιμα τα  σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Αυτή είναι η aquafaba.

Όσο θα κρυώνει τόσο πιο πυχτή θα γίνεται. Θέλουμε το ζουμί να έχει πυκνότητα παρόμοια με αυτή του ασπραδιού. Αν μας φαίνεται πολύ νερουλό, τότε το βράζουμε  λίγο ακόμα.

Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες. Την τέταρτη ημέρα η πυκνότητα της ήταν ολόιδια με αυτή του αυγού! Διατηρείται για 3-4 μέρες.

ΜΑΡΕΓΚΑ ΜΕ AQUAFABA

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ την aquafaba (ΟΧΙ ζεστή από την κατσαρόλα)! Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και  να εμφανιστούν κορυφές. Αυτό εξαρτάται από τη σύσταση της aquafaba.  Το καλύτερο σας το είπα;; Όσο και να την χτυπήσετε δεν κόβει! Κανένα αγχος λοιπόν! Χτυπήστε άφοβα!

 

Σας φιλώ…

 

evicita

Γεια σας, είμαι η Εύα και θα ξεκινήσω λέγοντας ότι μου αρέσει να δημιουργώ! Λατρεύω να δημιουργώ κάτι από το τίποτα και μου αρέσει όταν το τίποτα έχει γλυκιά γεύση!

0 Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!