Όσο φθινοπωριάζει τόσο μου έρχεται η όρεξη να πιάσω τα ζυμάρια…να ανοιξω τους φούρνους….να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι ζεστό ψωμάκι!!!Γι΄ αυτό το λόγο λοιπόν φτιάξαμε ένα ωραίο και αφράτο ψωμί με πατάτα για να συνοδεύσει τα μεσημεριανά σας γεύματα!!!

ΥΛΙΚΑ:

  • 250 γρ.πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε 2-3 κομμάτια
  • 2 1/2 κ.γ μαγιά ξηρή
  • 125 γρ. μαργαρίνη+ λίγο για επάλειψη
  • λίγο μαιντανό
  • 1κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.γ αλάτι
  • 430γρ. αλεύρι +λίγο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό να βράσουν.

 Όταν είναι έτοιμες κρατάμε 250ml απο το υγρό σε ένα μπολ και έπειτα στραγγίζουμε τις πατάτες.Στη συνέχεια τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή την ειδική πρέσα.

 Σε ένα ποτήρι βάζουμε 4 κ.σ χλιαρό νερό και τη μαγιά.Ανακατεύουμε μόνο 2-3 φορές και το αφήνουμε στην άκρη να διαλυθεί.

 Λιώνουμε τη μισή μαργαρίνη.Σε ένα μπολ βάζουμε τις λιωμένες πατάτες, το υγρό που είχαμε κρατήσει,τη διαλυμένη μαγιά και τη λιωμένη μαργαρίνη.Προσθέτουμε το μαιντανό,τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν!

 Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά!!Η ζύμη θα είναι λίγο μαλακή και θα κολλάει ελαφρά.

 Τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική.

 Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ.

Βάζουμε τη ζύμη μέσα και τη στριφογυρνάμε μέχρι να περαστεί όλη η επιφάνεια με μαργαρίνη.

 Καλύπτουμε με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε  1 1/2 ώρα να φουσκώσει.

 Λιώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και τη βάζουμε  σε ένα μπολάκι.Παίρνουμε τη ζύμη και την τοποθετουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια χτυπώντας την να φύγει ο αέρας.

Αλευρώνουμε τα χέρια μας και μοιράζουμε τη ζύμη σε ίσα μικρά κομμάτια(γύρω στα 60 γρ. το καθένα)

Περνάμε μία μία μπαλίτσα απο τη λιωμένη μαργαρίνη και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί όπως φαίνεται στη φωτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 -45 λεπτά μέχρι να ροδίσει απο πάνω και να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα.

Καλή όρεξη!!!