Άλλο ένα κεφάλαιο ανοίγει σήμερα …..Τάρτα!!Η τάρτα αν γίνει σωστά αποτελεί ένα ιδανικό γλύκισμα!Τραγανή, μπισκοτένια βάση που δεν νοτίζει…..βελούδινη κρέμα πατισερί και τι καλύτερο απο διάφορα φρούτα εποχής για στόλισμα!Σας δελέασα??

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!Για να είναι πετυχημενη μία τάρτα πρεπει να ειναι τραγανή και μπισκοτένια.Για να το πετύχουμε αυτο πρεπει να πληρούνται καποιες προϋποθέσεις.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Τα υλικά σε μια τάρτα πρέπει να είναι κρύα!Κυρίως το βούτυρο και η μαργαρίνη!Ο λόγος είναι πολύ απλός!Όσο πιο κρύα η ζύμη τόσο πιο σταθερή θα μείνει η τάρτα μας στο σχήμα της!Οπότε μην παιδεύεστε με τη ζύμη ατελείωτες ώρες!Ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΥΜΗΣ

Έφόσον έχουμε κάνει τη ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.Μπορείτε να την κάνετε  μία μέρα πριν και να την αφήσετε στο ψυγείο το βράδυ για να σφίξει καλά.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΖΥΜΗΣ-ΨΗΣΙΜΟ

Όταν έρθει η ώρα για να την ανοίξετε σε φύλλο τοποθετείστε μία λαδόκολλα από κάτω για να διευκολυνθείτε στο άνοιγμα.Το πάχος καλό θα ήταν να το κάνετε σχετικά λεπτό ( περίπου 2-3 χιλ.)Αν κάνετε μία μεγάλη τάρτα απλά αναποδογυρίζετε στην ταρτιέρα τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα και μετά την αφαιρείτε.Ωστόσο ,αν κάνετε μικρά ταρτάκια όπως εγώ πάλι θα βάλετε λαδόκολλα για το άνοιγμα αλλά θα τα αφαιρείτε ένα ένα απευθείας.Αφού τοποθετήσετε τη ζύμη της τάρτας στο ταψί τρυπάτε με ένα πιρούνι τη βάση της σε αρκετά σημεία.Αυτό που θέλουμε είναι να ψηθεί πολύ καλά παντού….να στεγνώσει….όχι να καεί!!Στη μεγάλη την τάρτα είθισται να καλύπτουμε με λαδόκολλα και να τοποθετούμε όσπρια για να διατηρηθεί εσωτερικά το σχήμα!Προσοχή τα όσπρια αυτά θα τα έχετε για αυτή τη χρήση μόνο …δεν μαγειρεύονται για φαγητό(το έχω ακούσει και αυτό).Στα ταρτάκια παρακάτω θα δείτε ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό!

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Τη βάση της τάρτας όταν είναι ψημένη τη διατηρούμε τυλιγμένη σε χαρτί εκτός ψυγείου για να μην απορροφήσει υγρασία.

ΜΟΝΩΣΗ

Για να είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα νοτίσει η βάση λιώστε λίγη κουβερτούρα και με ένα πινελάκι αλείψτε τη βάση και τα τοιχώματα εσωτερικά!Με αυτό τον απλό τρόπο μονώνουμε την τάρτα μας!Όταν σφίξει η σοκολάτα μπορούμε να ρίξουμε ότι γέμιση θέλουμε!Όχι ζεστή!

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Αφού ετοιμάσετε βαση τάρτας και γέμιση τη συναρμολόγηση μπορείτε να την κάνετε  λίγο πρίν σερβίρετε.Τοποθετείστε την κρέμα πατισερι(ζαχαροπλαστικής) σε ένα κορνέ και γεμίστε τα ταρτάκια σας λίγο πρίν τα σερβίρετε.Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο.Καλό όμως θα ήταν τα φρούτα που θα βάλετε από πάνω να τα βάλετε τελευταία στιγμή για να μην βγάλουν ζουμιά ή μαυρίσουν.Αν παρόλα αυτά τα τοποθετήσετε εξ΄ αρχής φτιάξτε διαφανο ζελέ για επικάλυψη.Πρακτικά,δίνει φρεσκάδα και γυαλάδα στα φρούτα χωρίς να έχει καθόλου γεύση!Γίνεται από νερό ,γλυκόζη,ζελατίνη,ζάχαρη αλλά μπορείτε να το προμηθευτείτε και από καταστήματα ζαχαροπλαστικής (το συγκεκριμένο το έχω δει και στο lidl)!

Η δόση που σας δίνω παρακάτω βγάζει περίπου 25-30 ταρτάκια στις θήκες για μάφιν (είναι πιο μεγαλα απο τα κλασικά ταρτάκια).

Τέρμα τα λόγια ξεκινάνε οι πράξεις!

ΥΛΙΚΑ: 25-30 ταρτάκια μεγαλούτσικα

  • 160gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60gr μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100gr άχνη ζάχαρη
  • 25gr γάλα
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 400gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6gr baking powder (1 κ.γ κοφτό)
  • 1κ.γ εκχύλισμα βανίλιας,αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε σε σκόνη 1 βανίλια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα για κέικ χτυπάμε το βούτυρο, τη μαργαρίνη και την άχνη.

Τάρτα

προσθέτουμε το αυγό,το γάλα και ανακατεύουμε…

Τάρτα

Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο.Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τάρτα

Η ζύμη θα είναι όπως στη φώτο.Πολύ μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.Για να τη βγάλουμε πιο εύκολα απο τον κάδο του μίξερ ρίχνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας!

ΤάρταΤυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει…

ΤάρταΑνοίγουµε τη ζύμη σε φύλλο και με ένα στρόγγυλο κουπ-πατ κόβουμε δισκάκια.Εναλλακτικά ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.

Τάρτα

Παίρνουμε τα δισκάκια και τα απλώνουμε σε θήκες μάφιν από την ανάποδη πλευρά.Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση  της ζύμης!Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160-170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

ΤαρτάκιαΌταν κρυώσουν παίρνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα (είτε λευκή ειτε μαύρη) και αλείφουμε τα ταρτάκια(ή τη μεγάλη τάρτα).Αφήνουμε μέχρι να σφίξει η σοκολάτα..

Ταρτάκια

Κάνουμε τη γέμιση που επιθυμούμε και γεμίζουμε τα ταρτάκια!Μία πολύ καλή και γευστική ιδέα είναι η κρέμα ζαχαροπλαστικής(πατισερί).Γαρνίρουμε με φρούτα και απολαμβάνουμε!Μπορούμε πάνω απο την κρέμα πατισερί να προσθέσουμε και σαντιγί!

Ταρτάκια