Πληκτρολογήστε τη συνταγή ή το υλικό για αναζήτηση:
Πόσες φορές σκεφτήκατε να ανοίξετε φύλλο για να φτιάξετε μια παραδοσιακή σπανακόπιτα και το όλο εγχείρημα απέτυχε; Είτε επειδή βγήκε χοντρό το φύλλο ή γιατί ήταν γεμάτο τρύπες ή γιατί σχιζόταν καθώς το ανοίγατε; Τέλος όλα αυτά!!! Με τις οδηγίες που θα σας δώσω δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρετε έτοιμα φύλλα και θα μπορείτε να επιδείξετε τις δεξιότητές σας!
Το άνοιγμα φύλλου αν το κατέχεις είναι μια εύκολη υπόθεση! Σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο τα υλικά όσο και ο τρόπος! Ξεκινώντας λοιπόν προσέχουμε τα εξής:
Υπάρχει βίντεο για τον τρόπο που ανοίγουμε το φύλλο.Μπορείτε να το δείτε και στο τέλος της ανάρτησης!Σήμερα φτιάχνουμε σπανακόπιτα νηστίσιμη! Πολύ γευστική! Αντί για κρεμμύδι βάζουμε πράσο που την απογειώνει!
ΥΛΙΚΑ:
ΖΥΜΗ:
ΓΕΜΙΣΗ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΕΜΙΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι,τα ψιλοκομμένα πράσα και τα τσιγαρίζουμε.
Κατόπιν,ρίχνουμε το σπανάκι,το αλάτι,το πιπέρι,το νερό και το υπόλοιπο λάδι.Μαγειρεύουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο.Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.
ΖΥΜΗ:
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμαράκι.Σίγουρα 5 λεπτά.
Χωρίζουμε σε οχτώ μέρη φτιάχνοντας μπαλίτσες περίπου 100γρ. η κάθε μία. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 10 λεπτά!
Με το ειδικό εξάρτημα για άνοιγμα φύλλου (ή αν δεν έχετε μπορείτε να το κάνετε και με ένα πλάστη) ανοίγουμε τις μπάλες ίσα ίσα να γίνουν μικροί δίσκοι με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ενδιάμεσα τα φύλλα για να μην μας κολλήσουν. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά!Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο μαστιχωτό θα γίνεται και θα ανοίγει εύκολα.
Παίρνουμε ένα ταψί ,το λαδώνουμε. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα ανοίγουμε με το χέρι κυκλικά στον αέρα! Η βαρύτητα είναι αυτή που θα ανοίξει το φύλλο!! Με γρήγορες κυκλικές κινήσεις το φύλλο θα ανοίξει στο επιθυμητό μέγεθος! Δείτε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης για περισσότερες λεπτομέριες! Βάζουμε 4 φύλλα στο ταψί αλείφοντας ενδιάμεσα με λάδι. Το πρώτο φύλλο που θα βάλουμε και ίσως το δεύτερο θα μπει έτσι ,ώστε να πιάσει και τα πλαινά όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τα επόμενα θα τα βάλουμε μέσα στο ταψί.
Κατόπιν βάζουμε τη γέμιση (κρύα) και έπειτα τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας ξανά με λάδι ενδιάμεσα και στο τελείωμα. Χαράζουμε την πίτα. Το ιδανικό είναι να πάρετε ένα μαχαίρι ίσιο (όχι οδοντωτό) και να το πιέσετε χωρίς να κοπεί η σπανακόπιτα. Σα να ενώνεται το πρώτο με το τελευταίο φύλλο χωρίς να φαίνεται η γέμιση! Όλα παίζουν το ρόλο τους! Να το ξέρετε!
Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί!
#kenwood #κουζινομηχανή #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet
Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…
Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!
9 Σχόλια
evicita3 μήνες ago
Καλημέρα! Ο δικός μου ο φούρνος εχει αντιστάσεις με αέρα μαζί.εκει το ψηνω.παρολα αυτα αν δεν το εχεις αυτη την επιλογη, στις αντιστάσεις θα σου ψηθεί μια χαρα.και τα σουρωτα φύλλα ψηνονται…
Nassia3 μήνες ago
Καλημέρα η πίτα ψήνεται σε αέρα ή αντιστάσεις; Τα φύλλα που μπαίνουν σουρωτα, ψήνονται;
Δημητρα4 μήνες ago
Καλοφαγωτη δε λες τίποτα! Τους την έκανα τυρόπιτα (που εγώ δεν τρώω, θα κάνω με λαχανικά για ‘μενα άλλη μέρα) και πάλι καλά που άφησαν λίγη να βάλω στον μικρό στο σχολείο αύριο… Ευχαρίστως να σε κεράσουμε, που μας έμαθες τόσο εύκολο τρόπο για άνοιγμα φύλλου!!
Υ.Γ. πάντως για το ολικής έχω τις επιφυλάξεις μου… Εδώ με πλάστη και δυσκολεύει στο άνοιγμα… Νομίζω πως αν πάω να το σηκώσω θα μου τρυπάει στον αέρα… Αξίζει να το δοκιμάσω όμως
Αν πετύχει θα επιστρέψω να ενημερώσω
evicita4 μήνες ago
Χαίρομαι που πέτυχε!Μπράβο! Καλοφάγωτη! Να είχαμε και εμείς ένα κομματάκι…
Δημητρα4 μήνες ago
Σαφώς και μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε ταψί – θεωρητικά – αλλά με άλλο αποτέλεσμα – πρακτικά. Οι συγκεκριμένες ποσότητες υλικών σε ένα ταψί 28εκ. θα δώσουν πιο πλούσιο αποτέλεσμα και σε ένα ταψί 34εκ. θα δώσουν πιο λεπτή πίτα με 500γρ. Αλεύρι, γι’αυτό και ζητησα τη διευκρίνιση για τη συγκεκριμένη πίτα φυσικά… όσο πιο πολύ το τεντώνεις (για μεγαλύτερο ταψί) τόσο πιο πολύ λεπταίνει το φύλλο.
Απλά στο βίντεο δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος του ταψιού.
Ελπίζω να μη σε κούρασα….
Τελικά την έφτιαξα πριν δω την απάντηση σου και ήταν η πιο γρήγορη πιτα που έφτιαξα ποτέ!☺️
Υπέροχη, τραγανή και κυρίως ΕΥΚΟΛΗ!!
Λίγο λεπτουλα βγήκε αλλά είπαμε… Την άλλη φορά μικρότερο ταψί.
evicita4 μήνες ago
Αν και μπορεις να το κάνεις με οποιοδήποτε ταψί, στη συγκεκριμένη συνταγή το ταψί έχει διάμετρο 28-30 εκ.! 🙂
Δημητρα4 μήνες ago
Πάλι εγώ!!
Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιησες?
Ευχαριστώ
evicita4 μήνες ago
Καλημέρα!!Πραγματικά είναι μια εύκολη διαδικασία.Ειδικά αν φτιάχνεις συχνά θα γίνεις εξπέρ! Η αλήθεια είναι με ολικής δεν το έχω κάνει. Ξέρω όμως ότι γίνεται! 🙂
Δημητρα4 μήνες ago
Γεια σου Ευα, πραγματικά φαίνεται πολύ εύκολη διαδικασία! Θα δοκιμάσω να τη φτιάξω σίγουρα για τα αγόρια μου… Πειραματίζομαι καιρό με τις πίτες και δεν έχω βρει την ιδανική, αυτή όμως μου έκανε κλικ από όλες τις πλευρές! Ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις δοκιμάσει αυτήν την τεχνική και με αλεύρι ολικής? Και αν δουλεύει? Όχι εξ ολοκλήρου, ένα ποσοστό 50-50 με λευκό π.χ.
Σ’ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές περιγραφές και οδηγίες.