Το ρεβανί ή ραβανί, όπως το ονομάζουν κάποιοι, δεν το προτιμούσα ποτέ σαν γλυκό! Ένα αφράτο κέικ, γεμάτο σιρόπι…. για μένα δεν συγκαταλέγονταν στα γλυκά! Έτσι τουλάχιστον σκεφτόμουν μέχρι πρόσφατα, διότι αυτή τη θεωρία μου, ήρθε και μου την γκρέμισε μια φιλη, όταν μου έφερε για πρωτη φορά ρεβανί Βεροίας! Έχετε φαει ποτέ? Αυτό που γεύτηκα δεν ήταν σε καμία περίπτωση το σπιτικό ρεβανί. Ήταν ένα άλλο γλυκό, απερίγραπτο!!!

Αφού σιγουρεύτηκα ότι δεν με περιπαίζουν και οτι αυτό είναι πραγματικά ρεβανί, άρχισα να ψάχνω διακαώς συνταγή( ξέρετε εκείνη τη μυστική που αυτός που την ανακάλυψε δεν την αποκαλύπτει ουτε στα ίδια του τα παιδιά)..τρόπους… μυστικά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μπας και καταφέρω να φτιαξω αυτό το πολυπόθητο γλυκό-σήμα κατατεθέν της Βέροιας!!

Η αναζήτηση λοιπόν με οδήγησε σε μία άλλη φίλη ( και σε αυτό το σημείο, θέλω να την ευχαριστήσω ανωνυμα…ξέρει εκείνη!) η οποία με ενθουσίασε λέγοντάς μου οτι έχει την τέλεια συνταγή και τον τέλειο τρόπο για το Βεροιώτικο ρεβανί! Πήρα τη συνταγή….εκανα τις δοκιμές μου…εκανα τις παραλλαγές μου κ προσπάθησα πολύ, πολλές φορές, με πολλά πειράματα και ταψιά! Από γεύση εσκιζε!!! (θέλω να σας πω οτι έφαγα απο όλα τα ταψιά που εκανα!) και όσοι έφαγαν, έδωσαν πολλά credits στη συνταγή που θα σας παραθέσω παρακάτω… την τέλεια συνταγή για αφράτο ρεβανί… ΝΑΙ … ΑΦΡΑΤΟ, το τονίζω… Μειώνοντας βέβαια, το baking κατάφερα να βγει λίγο πιο πυκνό κι έτσι η συνταγή μπήκε στο μπλογκ γιατί είναι όντως πεντανόστιμη!!Θα δείτε στη φώτο παρακάτω το ψηλό είναι με ένα φακελάκι baking ενω το πιο χαμηλό με 1 κουταλάκι του γλυκού!ρεβανί

Αλλά …. Και εδώ το αλλά παρακαλώ να είναι βαρύγδουπο… και πάλι μέσα μου με έτρωγε το οτι δεν βρήκα αυτό ακριβως που έψαχνα…(με χαλούσε δηλαδή το αφράτο) και για αυτό οι έρευνες παύλα δοκιμές συνεχίστηκαν!

Τελικά ξέρετε τι κατάλαβα? (τον τρόπο που μου ‘ρθε η φώτιση, δεν θα τον ανάλυσω γιατί θα γράφω μέχρι αύριο!)Κατάλαβα λοιπόν, ότι εκείνο που έφαγα ήταν πιο κοντά σε αυτό που λέμε σάμαλι. Τόσο όμοια γλυκά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά!!!Το σάμαλι είναι σκουρόχρωμο αρκετά -σαν το Βεροιώτικο ρεβανί (τόσο που νομίζεις οτι το εκαψες) κ η υφή του είναι πιο πυκνή! Σε αντίθεση το ρεβανί είναι πιο ελαφρύ και αφράτο. Για αυτό αποφάσισα να ικανοποίησω όλα τα γούστα και να σας δείξω πως να φτιαχνετε ρεβανί κ σάμαλι σχεδόν με τα  ίδια υλικά!!Η διαφορά τους είναι στο αλεύρι και τα αυγά!! Θα τα δούμε όμως στην πράξη και θα καταλάβετε τί εννοώ… Όποιο και να κάνετε πιστέψτε με, θα εντυπωσιάσετε!!!

Good luck!

ρεβανί

ΡΕΒΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ: για ταψί περίπου 35×25εκ.

ΡΕΒΑΝΙ

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ.αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 μικρό γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
  • 4 αυγά
  • μισό φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 βανίλια

ΣΙΡΟΠΙ

  • 4 φλ. νερό
  • 4 φλ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2-3 φέτες λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε με το σιρόπι  έτσι ώστε να κρυώσει μέχρι να γίνει το ρεβανί.Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά.Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού μετράμε περίπου 7 λεπτά και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.Το σιρόπι μας  θα πρέπει να είναι διάφανο  και να έχει δέσει ελαφρώς….όχι πολύ όμως γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πιο παχύρευστο απ’ ότι θέλουμε.ρεβανι

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.Κατόπιν, ρίχνουμε το σπορέλαιο ,το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και ανακατεύουμε.ρεβανι

Κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και το baking και το ρίχνουμε σταδιακά στο υγρό μείγμα.Ανακατεύουμε πολύ απαλά με το χέρι.Στην ουσία σπάμε τους κόμπους από το αλεύρι.ρεβανί

Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψάκι μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου  μέχρι να γίνει αρκετά σκούρο από πάνω.Περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Ζεστό όπως είναι κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.Προσέχουμε πάντα να πάει ανάμεσα στα κομμάτια!ρεβανί

 

ΣΑΜΑΛΙ

σάμαλι

ΥΛΙΚΑ: για ταψί στρόγγυλο 28 εκ. διάμετρο

Σάμαλι (αντικαθιστούμε το αλεύρι με σιμιγδάλι,το σπορέλαιο με βούτυρο και αφαιρούμε τα αυγά)

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 μικρό γιαούρτι  (200-220 γρ.)(εγώ έβαλα αυτό με την πέτσα!)
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο (αντί για σπορέλαιο για περισσότερο άρωμα), λιωμένο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 βανίλια
  • μαστίχα χίου (προαιρετικά)

Σιρόπι (Μειώνουμε το σιρόπι σε σχέση με το ραβανί)

  • 3 φλ. νερό
  • 3 φλ.ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2-3 φέτες λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε με το σιρόπι  έτσι ώστε να κρυώσει μέχρι να γίνει το σάμαλι.Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά.Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού μετράμε περίπου 7 λεπτά και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.Το σιρόπι μας  θα πρέπει να είναι διάφανο  και να έχει δέσει ελαφρώς….όχι πολύ όμως γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πιο παχύρευστο απ’ ότι θέλουμε.ρεβανι

Αυτή η συνταγή γίνεται και στο χέρι.Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.σάμαλι

Κατόπιν, προσθέτουμε το baking  και το σιμιγδάλι.Ανακατεύουμε πολύ καλά!Το μείγμα μας θα είναι λίγο πηχτό!

σάμαλιΒουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας και βάζουμε το μείγμα εκεί.Το αφήνουμε για 2 ωρίτσες να φουσκώσει το σιμιγδάλι.Μπορούμε ,επίσης, να κάνουμε το μείγμα τη μία μέρα και να το ψήσουμε την άλλη!

σάμαλιΧαράσουμε με ένα μαχαιράκι σε κομμάτια τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 30-40 λεπτά.Ιδανικά το βγάζουμε όταν γίνει πολύ σκούρο,λίγο πριν καεί!σάμαλι

Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να δέσει!σάμαλι

Ταιριάζει τέλεια με παγωτό καΪμάκι!!!