Αυτή η ανάρτηση είναι θα έλεγα σχεδόν απαίτηση του Χ. Αφού γύρισε σχεδόν όλα τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, με βαθιά λύπη συνειδητοποίησε  πως δεν κάνουν πανακότες , οπότε με χιλιοπαρακάλεσε να βάλω ένα χεράκι, ώστε να ικανοποιήσει γευστικά τον ουρανίσκο του! Εντάξει, δεν μπόρεσα να τον βασανίσω για πολύ… Άλλωστε τα cravings για γλυκό είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε…Έτσι???

 

Η πανακότα είναι ένα γλυκό αέρινο, σχεδόν φινετσάτο , που αν το φας απο τα κατάλληλα χέρια θα σε απογειώσει σε γευστικά μονοπάτια που δεν περίμενες, με την κρεμώδη και πλούσια υφή του! Δεν το περιμένεις… διότι δεν είναι και σοκολάτα , αλλά αυτή είναι η μαγεία του… Σε κερδίζει με την απλότητα της γεύσης του …διακριτικά!!! Η παρασκευή της μπορεί να είναι απλή, ωστόσο δεν βγαίνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα! Γι’αυτο σημαντικό ρόλο παίζει η συνταγή και  κυρίως …  η ζελατίνη. Αν το παρακανεις  θα σου βγει “στόκος” ,αντιθέτως αν η ποσότητα δεν επαρκεί θα βγει “σούπα”  με γεύση … πανακότα! Γι αυτό η ζελατίνη πρεπει να είναι τόσο….όσο!! Και το αποτέλεσμα? Τρεμουλιαστή όψη, κρεμώδη υφή, πλούσια γεύση! Φινέτσα, αφού σας το ‘πα…

 

Οι παραλλαγές της πανακότας είναι παρα πολλές! Πέρα απο το σιρόπι που μπορείς να βάλεις απο πάνω, μπορείς να αναμείξεις στην κρέμα πουρέ φρούτων ή και ακόμα να προσθέσεις γιαούρτι για μια πιο light εκδοχή! Αν και θεωρώ ότι μετά πάμε σε κάποιο άλλο γλυκό και οχι την πανακότα που ξέρουμε κι αγαπάμε, εμείς οι λάτρεις ! Σωστά Χ. ?????

 

Τη σημερινή πανακότα τη σερβίρουμε με σάλτσα καραμέλας!! Και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους γαρνίρουμε με κραμπλ μπισκότο(συνταγή εδώ)!.το πιο τραγανό και γευστικό μπισκότο για να συνοδεύσετε τα γλυκά σας!

Ας ξεκινήσουμε…

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 600 γρ. Κρέμα γάλακτος 36%λιπαρά
  • 300 γρ. Φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • 6 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. Το ένα)
  • 1 βανίλια
  • σάλτσα καραμέλας (συνταγή εδώ)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει.Σε ενα κατσαρολακι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το σημείο βρασμού.Αποσύρουμε απο τη φωτιά.πανακότα

Στραγγίζουμε τη ζελατίνη με τα χέρια και την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα.

πανακότα

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.Κατόπιν, περνάμε την πανακότα από σήτα.Μοιράζουμε σε μπολάκια και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν .Έπειτα, τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα!πανακότα

Πριν σερβίρουμε γαρνίρουμε με τη σάλτσα καραμέλας!Αν έχουμε βάλει την πανακότα σε μπολάκια που θέλουμε να τα αναποδογυρίσουμε πολύ απλά τα βουτάμε σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα τα αναποδογυρίζουμε!

_DSC0527