Blog

Εκπληκτικά Φουρνιστά Ντόνατς!

Με τα ντόνατς έχω μια ιδιαίτερη σχέση!Δεν τα λατρεύω μόνο εγώ αλλά και όσα παιδάκια γνωρίζω! Πασπαλισμένα με ζάχαρη-κανέλα ή  άχνη και για τους πιο απαιτητικούς γλασαρισμένα με πραλίνα φουντουκιού ! Νομίζω όλες οι εκδοχές έχουν φανατικό κοινό που αποτελείται κυρίως από παιδιά!ντονατς1

Η σημερινή συνταγή είναι πιο light εκδοχή του ντόνατ! Αποφεύγουμε τα τηγάνια και τα λάδια και τα κάνουμε στο φούρνο! Μη σας τρομάζει αυτό γιατί πραγματικά δεν έχουν  να ζηλέψουν τίποτα από τα τηγανιτά αρκει να τα κάνετε όπως θα σας περιγράψω ,επισημαίνοντας 2-3 πραγματάκια! Ξέρετε έκανα μεταπτυχιακό και στα ντόντας όπως και με τα εκπληκτικά τσουρέκια παλαιότερα. Για όσους δεν θυμούνται δείτε εδώ! Το πρόβλημα ,λοιπόν, που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι το πως να μείνουν αφράτα μετά από κάποιες μέρες. Γιατί όσο να πεις τα φουρνιστά δεν έχουν τα λάδια του τηγανιού για να διατηρούνται…

Ξεκινώντας λοιπόν θα ήθελα να αναφέρω πως η μαεστρία στα ντόνατς βρίσκεται στο αλεύρι και το ψήσιμο! Η ζύμη αρχικά κολλάει αρκετά στα χέρια. Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να προσθέτουν αλεύρι συνεχώς μέχρι να ξεκολλήσει. ΖΟΝΓΚ! Μην το κάνετε! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βγάλετε ψωμοντόνατς που την επόμενη μέρα θα γίνουν τουβλάκια!! Εεε όχι τόσο κόπο για να βγάλουμε τουβλάκια! Οπότε βάζουμε 900 γρ. αρχικά και προς το τέλος αφού ζυμώσουμε πολύ καλά προσθέτουμε μέχρι 50 γρ. (ή καλύτερα και καθόλου).Η όψη θα είναι περίπου αυτή που φαίνεται παρακάτω πριν και μετά το φούσκωμα.

ντονατς

Όσο ζυμώνετε τόσο πιο ελαστική και ομοιογενής θα γίνεται η ζύμη (κάτι σαν τα τσουρέκια).Μπορείτε να τα κάνετε και στο μίξερ για να μην ταλαιπωρείστε!Στις μέρες μας έχουμε όλες τις ανέσεις γιατί να μην τις εκμεταλλευτούμε?

ΨΗΣΙΜΟ:

Το ψήσιμο είναι εξίσου πολύ σημαντικό! 8-12 λεπτά! Δίνω τόσο μεγάλο περιθώριο γιατί εξαρτάται από το φούρνο. Τα συγκεκριμένα ντόνατς τα έχω κάνει σε δυο διαφορετικούς φούρνους. Στον ένα μου πήραν 8 λεπτά και στον αλλο 10.Όπότε δείτε ανάλογα το φούρνο σας!Ίσα ίσα να ροδίσουν ελαφρώς!΄Εχει τύχει να βγάλω ταψί από το φούρνο που να μην έχουν πάρει χρώμα τα ντόνατς από κάτω!Είχα αμφιβολίες αλλά σας πληροφορώ ήταν εκπληκτικά! Ειδικά μετά από μέρες! Καλά μην τα βγάλετε και ωμά! Άπλα μην τα παραψήσετε!!! Αντιστάσεις 190 βαθμούς!

Τη συνταγή την είχα πάρει πριν από κάποια χρόνια από τη φίλη μου τη Χρύσα και τη ευχαριστώ πολύ!Με τον καιρό έκανα κάποιε παραλλαγές και κατέληξα σε αυτήν…διότι και ο λουκουμάς έχει τα μυστικά του!!

ΥΛΙΚΑ: περίπου 25-30 ντόνατς

  • 900 γρ.-950 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ.γάλα φρέσκο
  • 165 γρ. νερό
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ κοφτό αλάτι (8 γρ.)
  • 1 αυγό
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. baking powder (10 γρ.)

ζάχαρη-κανέλλα ή πραλίνα φουντουκιού ή άχνη για το πασπάλισμα!

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό ελαφρά..όχι καυτό!

 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 900 γρ. από το αλεύρι,τα δύο φακελάκια μαγιά,το baking powder και το αλάτι….

 Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα με το νερό.Κατόπιν,ρίχνουμε τη ζάχαρη,το λιωμένο βούτυρο(όχι καυτό) ,το αυγό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε!Αρχικά, η ζύμη θα κολλάει πολύ!Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε αλεύρι!Ζυμώστε για 10-15 λεπτά.Στο τέλος,προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί ίσα ίσα για να την ξεκολλήσουμε από τα τοιχώματα του κάδου .Να θυμάστε ότι η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης.

 Τη βάζουμε στην άκρη να φουσκώσει!

_DSC0623

Με αυτή τη ζύμη θα κάνουνε 3 σχέδια! Όποιο τρόπο και να διαλέξετε να προσέξετε να μην δουλέψετε πολλές φορές τη ζύμη γιατί δεν θα βγούν το ίδιο αφράτα!

  • Ο πρώτος τρόπος είναι να πάρουμε μικρά κομματάκια,να τα κάνουμε λωρίδες και να ενώσουμε τις άκρες.Αυτό είναι το κλασσικό σχήμα με τη ζάχαρη!

 

  • Ο δεύτερος τρόπος είναι με πραλίνα.Σε μία λαδόκολλα κάνουμε μικρά δισκάκια από πραλίνα και τα παγώνουμε στην κατάψυξη.Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη κάνοντας ένα φύλλο χοντρό και κόβουμε με κουπ πατ στρόγγυλα δισκάκια λίγο πιο μεγάλα από την πραλίνα μας

Έπειτα, βάζουμε την πραλίνα στο κέντρο (αφού την έχουμε παγώσει στην κατάψυξη) και καπακώνουμε με ίδια                  δισκάκια ζύμης!

Με την ανάποδη πλευρά του κουπ πατ πιέζουμε λίγο για να κολλήσουν!

  • Ο τρίτος τρόπος είναι να ανοίξουμε ένα φύλλο λίγο λεπτό και να το αλείψουμε με πραλίνα.Έπειτα το τυλίγουμε σε ρολό και στο τέλος ενώνουμε τις άκρες!

Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις 190 βαθμούς κελσίου για 8-12 λεπτά!!!Προσοχή μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν!_DSC0629

Αν επιλέξετε να κάνετε τα απλά τότε όταν τα βγάλετε απο το φούρνο τα αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο…

…και έπειτα τα βουτάτε σε ένα μείγμα ζάχαρης-κανέλας!!

_DSC0644

 

Με τους άλλους δύο τρόπους μπορείτε να βάλετε από πάνω είτε γλάσο είτε λιωμένη σοκολάτα είτε πραλίνα!!!

_DSC0645

Οποιο τρόπο και να κάνετε ο λουκουμάς είναι πάντα…λουκουμάς!!!και άμα περισσέψουν (που δεν το πιστεύω) αποθηκεύστε τους σε αεροστεγές τάπερ για να παραμείνουν αφράτοι!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

evicita

Γεια σας, είμαι η Εύα και θα ξεκινήσω λέγοντας ότι μου αρέσει να δημιουργώ! Λατρεύω να δημιουργώ κάτι από το τίποτα και μου αρέσει όταν το τίποτα έχει γλυκιά γεύση!

4 Σχόλια

Βίκυ Τ1 έτος ago

Ευακι έχεις δοκιμάσει να τα βάλεις κατάψυξη; Κ αν ναι πριν ή μετά το ψήσιμο; Θέλω να τα κάνω για τα γενέθλια της πρώτης μου κ πρέπει να κάνω προετοιμασία από πριν. Καμια ιδέα;

Evicita1 έτος ago

Εννοείται μπαίνουν κατάψυξη. Καλυτερα να τα ψησεις και μετα να τα βάλεις στην κατάψυξη σε αεροστεγές τάπερ ή τυλιγμένα με ζελατίνη.θα τα ξεπαγωσεις όταν τα χρειαστείς κ μετα θα τα γεμισεις ή θα τα γλασαρεις!προσοχή να μην τα παραψησεις…και η ζύμη να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.έτσι θα παραμείνουν αφραταααα!!!

χρυσα5 μήνες ago

καλησπερα.μπαινει αντι για βουτυρο,ελαιολαδο;

evicita5 μήνες ago

Δυστυχώς δεν τα έχω δοκιμάσει με ελαιόλαδο για να σου πω με σιγουριά. Σίγουρα όμως με το ελαιόλαδο δεν θα έχει την ωραία βουτυρατη γεύση που πρέπει να έχουν τα ντόνατ!

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!