Blog

Αφράτα Τυροπιτάκια με Γιαούρτι!

Πρώτες μέρες Ιανουαρίου να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία!!!Και το εννοώ γιατί η χρονιά μας βρήκε λίγο άρρωστους!Τώρα που  αναπτερωθήκαμε (ήρθε και η βοήθεια από μακριά) είπα να ασχοληθώ και λίγο με τις συνταγούλες μου που περιμένουν σε μια γωνίτσα για τη δημόσια εμφάνιση τους!Η σημερινή συνταγή έχει πολλούς fans,πως να μην έχει άλλωστε αφού είναι μαμαδίστικη!!Την έμαθα από τη μαμά μου!Από παλιά θυμάμαι όταν περίσσευε γιαούρτι αμέσως το έκανε τυροπιτάκια.Η αλήθεια είναι πως η μητέρα μου δεν έβαζε γάλα στη συνταγή αλλά η θεία μου ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα με αυτό το συστατικό.Τι εννοώ?Όταν ήρθε η ώρα να πάρω τη συνταγή απο τη μητέρα μου η θεία μου ισχυριζόταν ότι μπαίνει και γάλα!!Χωρίς δεύτερη σκέψη τα δοκίμασα και με αυτή την εκδοχή!Εχθές έκανα τα τυροπιτάκια …σήμερα δεν υπάρχει ψίχουλο!Πεντανόστιμα και αφράτα!Έγιναν φανταστικά για αυτό και σας τα παρουσιάζω!

dsc_0589

Αν θα έπρεπε να βρω διαφορές ανάμεσα στις δύο συνταγές θα έλεγα ότι η συνταγή χωρίς  γάλα τα κάνει λίγο πιο τραγάνα και ξινούτσικα(πολύ ωραία επίσης) ενω η συνταγή με γάλα τα κάνει πιο αφράτα με μια πιο ουδέτερη ζύμη,χωρίς να ξινίζει.Με την προσθήκη του αλευριού να είστε προσεκτικοί .Ρίχνετε σταδιακά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.Ισως χρειαστεί λιγότερο ισως και περισσότερο.Εξαρτάται απο το αλεύρι και το κεσεδάκι που θα έχετε!Η μέτρηση γίνεται με το κεσεδάκι γιαουρτιού!Σε αυτό θα μετρήσετε όλα τα υγρά υλικά.

ΥΛΙΚΑ:περίπου 40 κομμάτια

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό(κατα προτίμηση αυτό με την πέτσα)
  • 1 κεσεδάκι σπορέλαιο
  • 1 κεσεδάκι γάλα φρέσκο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά(9 γρ)
  • 1 κ.γ κοφτό αλάτι
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη
  • 700γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΓΕΜΙΣΗ:

  • 400γρ.φέτα
  • 2 αυγά
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. γάλα

1 αυγό για άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γιαούρτι,το λάδι,το γάλα,τη μαγιά,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

dsc_0570

Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι στο μείγμα με το γιαούρτι.Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία και ελαστική.

dsc_0387

Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για μία ωρίτσα.

ΓΕΜΙΣΗ:

Θρυμματίζουμε τη φέτα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.Ανακατεύουμε καλά.

dsc_0573

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:

Παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό.Κόβουμε με κουπ πατ στρόγγυλα ,βάζουμε τη γέμιση στο  ένα ημικύκλιο ,βρέχουμε με λίγο νεράκι τις άκρες και καπακώνουμε για να κλείσει και να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρουνάκι.

dsc_0574

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Σε ένα μπολ σπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε προσθέτοντας 1 κ.σ. νερό.Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με ένα πινέλο.

dsc_0575

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν!

dsc_0577

Καλή όρεξη!!!

dsc_0591

#kenwood #κουζινομηχανή  #vgfoodblogawards16 #vgfoodblogawards #vimagourmet

 

7 Σχόλια

Fili2 έτη ago

Tέλεια και πολύ αφράτα!!! Ευχαριστώ για την συνταγή!

Evicita2 έτη ago

Χαίρομαι που σου άρεσαν!

Φανη4 μήνες ago

Συνταγή με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχια, μπράβο
Χαιρομαι που την ανακάλυψα και εγινε «δική» μας. Τα ταψια γινονται δυο-δυο. Ευχαριστουμε πολυ.

evicita4 μήνες ago

Σ’ευχαριστω πολυ!! 🙂

χάρης2 μήνες ago

Πολύ ωραια συνταγή!!

Κωνσταντίνα1 μήνα ago

ΤΕΛΕΙΑ!!!! ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
ούτε μια μέρα.

evicita1 μήνα ago

Την επόμενη φορά διπλή δόση! Χάχαχα! Πολύ χαίρομαι! 🙂

Αφήστε το σχόλιό σας

EVICITA.GR

Στο evicita.gr θα βρείτε συνταγές για ότι τραβάει η όρεξή σας… Μαζί θα γεμίσουμε το σπίτι σας με μυρωδιές… Μυρωδιές και αναμνήσεις…

 

NEWSLETTER

Θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες συνταγές; Κάντε εγγραφή στο Newsletter εδώ!