Το 2018 μπήκε δυναμικά και εγώ απο τη μεριά μου θέλω να σας ευχαριστήσω που με στηρίζετε σε κάθε μου βήμα! Γι’ αυτό και εγώ θα σας ανταμείψω με αυτά τα εκπληκτικά ελιοψωμάκια μου! Χωρίς υπερβολή είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ! Και το καλύτερο σας το είπα?Τέταρτη μέρα και είναι το ίδιο αφράτα!Είχα σκοπό να τα τεστάρω για περισσότερες μέρες αλλά ξέρετε στο σπίτι μας δύσκολα κρατάς νόστιμες λιχουδιές!Αν το κάταφέρει κάποιος ας μας ενημερώσει!  :-)

Λοιπόν, όπως σας έλεγα … δεν έχετε φάει πιο αφράτα ελιοψωμάκια! Για να μην πολυλογώ…χιλιοέψαξα…χιλιοέφτιαξα και εγώ δεν ξέρω πόσα χιλιο…. για να καταλήξω  εδώ αλλά χαλάλι σας!!!Το αξίζετε!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Είναι πολύ εύκολα και χωρίς πολλά φουσκώματα!Μια φορά στο σχήμα τους και τέλος!Το μόνο που θα πάρει χρόνο είναι το μείγμα με τη μαγιά που χρειάζεται ψυγείο για μία νύχτα.Τίποτα το ιδιαίτερο όμως, θα το δείτε και στην πράξη. Ανακατεύετε τρία υλικά…10 λεπτά αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει και μετά ψυγείο. Αυτό θα κάνει τη δουλειά του…

ΨΗΣΙΜΟ

Σημαντικό ρόλο παίζει και το ψήσιμο! Ξέρω ότι η κάθε κουζίνα είναι διαφορετική αλλά προσοχή μην τα παραψήσετε! Αυτό ήταν το αιώνιο πρόβλημά μου! Τα έψηνα πολύ γιατί φοβόμουν ότι θα είναι ωμά και βέβαια το αποτέλεσμα ήταν να μου γίνουν σαν τούβλα! Τα συγκεκριμένα είναι 170 γρ. ωμή ζύμη το καθένα (μαζί με τις ελιές) και μου πήραν 22 λεπτά ακριβώς στις αντιστάσεις! Εσείς τεστάρετε και δείτε στο περίπου! Προσοχή μην ξεφύγετε! Μηπως όλα αυτά σας θυμίζουν τα τσουρέκια που τόσο αγαπήσατε?Εμ, έτσι είναι οι ζύμες θέλουν pampering αλλά όπως θα ανακαλύψετε για άλλη μια φορά , αξίζουν την εξτρά περιποίηση! Για αυτό τις αγαπάμε άλλωστε!!!

ΖΥΜΩΜΑ

Για το τέλος αφήνω το ζύμωμα, όπου θέλω να τονίσω ότι πρέπει να ζυμώσετε τόσο καλά, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα!! Δεν σας φοβάμαι όμως, έχετε μάθει κι από άλλες συνταγές (βλέπε τσουρέκια και πάλι) … Πολύ τα μελετάω, πάρτε τον σύνδεσμο καλού κακού… (link τσουρέκια)!

 

ΥΛΙΚΑ: για 7 ελιοψωμάκια

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
  • 380 γρ. νερό χλιαρό προς ζεστό
  • 1/2 κ.σ αλάτι
  • 30 γρ. λάδι + λίγο για άλειμμα
  • 35 γρ. μέλι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ελιές (εγώ χρησιμοποιώ αυτές με την πιπεριά μέσα)
  • 1 κ.σ. ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα τρία πρώτα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 10 λεπτά. Κατόπιν τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.ελιοψωμάκια

Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις στραγγίζουμε! Αυτό το κάνουμε γιατί καθώς θα τις ζυμώνουμε, για να ενσωματωθούν στο ζυμάρι, μπορεί να βγάλουν κάποια ζουμιά.Γι΄ αυτό καλύτερα ζυμώνουμε σιγά σιγά. .Αν παρόλα αυτά την πατήσουμε, με αποτέλεσμα η ζύμη να κολλάει, βάζουμε στα χέρια μας ελαιόλαδο και σχηματίζουμε τις μπάλες! Ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Παίρνουμε το μπολ του μίξερ από το ψυγείο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, προσθέτουμε το λάδι, το μέλι, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. ελιοψωμάκια

Ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.Ζυμώνουμε(σε χαμηλή ταχύτητα) μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο.Εμένα μου πήρε 10 λεπτά περίπου. Στο τέλος, ρίχνουμε τη ρίγανη και τις ελιές.Ζυμώνουμε σιγά σιγά..ελιοψωμάκια

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μέρη των 170 γραμμαρίων περίπου.Σχηματίζουμε μπαλίτσες και τις πιέζουμε ελαφρά.Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστούτσικο μέρος μέχρι να διπλασιαστούν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά.Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε με ελαιόλαδο!ελιοψωμάκιαΌσα δεν φαγωθούν τα τοποθετούμε σε σακουλάκια ή αεροστεγές τάπερ αφού κρυώσουν.Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη.

 

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο αφράτα είναι αυτά τα ελιοψωμάκια !!